Kulturne poslastice: Izložba slika dubrovačkog umjetnika Fehima Feše Vukotića u Luži (28. prosinca 2017. – 15. siječnja 2018.)

Autor: , 03-01-2018
Fotografirao: Andrea Batinić Ivanković
Kulturne poslastice: Izložba slika dubrovačkog umjetnika Fehima Feše Vukotića u Luži (28. prosinca 2017. – 15. siječnja 2018.)
Dubrovački slikar Fehim Vukotić čvrsto je vezan uz svoj životni prostor – uz svoj Grad koji je oduvijek bio i ostao njegovom nepresušnom inspiracijom; osnovni motiv i stimulans njegovog umjetničkog stvaralaštva.

Sasvim je razvidno da iz slikarevog temperamenta izbijaju vehementni, gestulani potezi kistom izrazito dinamičnih radnji kojima umjetnik bilježi sve mijene i atmosferu Grada te stvara iznimno poetičan i koloristički koherentno zaokružen ciklus slika proizašao iz njegovog visokokultiviranog osjećaja za vizualnost.

Vukotićevo slikarstvo ne samo da je plod njegove kreativne mašte već je postalo temeljni izraz njegove individualnosti kojom se uklopio u aktualne modernističke sheme. Umjetnik je u ozračju pluralizma postmoderne uspio utvrditi svoj put realističkih opservacija i izražene maštovitosti stvorivši radove posvećene Dubrovniku - njegovom rodnom gradu u kojemu on nije „gost“ pred motivom već česti promatrač i poznavatelj duha koji se uselio u svaki kutak Grada. Sve što Dubrovnik ima počevši od Straduna, Orlandovog stupa, gradskih zidina, kule Minčete, Zvonika pa sve do gradskog porta, neodvojivi su dio umjetnikova života vidno transponirani u drugi oblik gotovo nadrealističke stvarnosti Grada. Svoje uporište Vukotić je utemeljio na tradiciji, kako slikarskoj tako i mediteranskoj; na njegovim djelima čvrsto je profiliran jedinstveni autorski izričaj, kolorit i motivski vokabular. Umjetnik svoje slike gotovo da „boja“ emocijom kojom stvara prizore topline i vedrine, odnosno „vedre slike vedre duše“.

Fehim Vukotić je umjetnik čija paleta ne zazire od boja, štoviše, raskošan kolorit karakterističan za mediteransko podneblje temelj su njegovog slikarstva. Svjetlo i boje Mediterana vodilja su doživljaja prizora u Vukotićevom slikarstvu. Motivi, dakako, sami po sebi nose svojevrsnu ljepotu, no na punoj slikovitosti dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i samim pojmom kromatskih mijena. Koloristički sklopovi kreću se od smirenih sazvučja plave i ljubičaste boje s prodorima svjetlosnih čestica žute i narančaste sve do otvorene palete gotovo „vrišteće“ crvene i modre koje su zajedno omeđene i pomalo „utišane“ nebojama – crnom i bijelom. Umjetnik suvereno vlada slikarskim métierom i s kolorističke i kompozicijske strane te skladnom osjetljivošću za vrijednosti palete čime ambijenti njegovih prizora dobivaju neospornu umjetničku autentičnost. Fehim Vukotić gotovo da je „ušao“ u samo tkivo Grada, zastao pred njegovim spomenicima, ujedno i orijentirima prostora te „izašao“ u pitoreskne zakutke koji gotovo da pršte bojom izuzetne energije. Fasciniran slojevitošću povijesti Grada, pronalazeći niz zanimljivih rakursa u odnosima ulica, trgova i arhitekture oplemenjujući ih kolorističkom zvučnosti, umjetnik je stvorio ciklus slika koje sadržavaju nešto inovativno i autentično, istovremeno dajući publici drukčiju perspektivu Grada te slobodu interpretacije svakog pojedinog djela.

U pogledu perspektive i kompozicije slikar se poziva na neku vrstu reda okomica i dijagonala te zrakasto raspoređenih linija čime se stvara dojam iznenadne kolorističke, ali i motivske zaigranosti. Prepuštajući se golom instinktu, umjetnik je realizirao priču o stanjima i raspoloženjima izraženima kroz živopisan kolorit i izrazito precizne poteze kista. Fehim Feša Vukotić kreativnim nabojem i znatiželjom u odabranoj zbilji gradskog života iznalazi stalnu mogućnost obnavljanja čime i potvrđuje pripadnost krugu umjetnika inspiriranih atmosferom i bojom rodnoga Grada. Izvan svake sumnje je da Fehim Vukotić neprekidno istražuje svoj likovni govor, prolazi kroz razne mijene svog umjetničkog stvaralaštva, usavršava ga te dopunjava svoja opredjeljenja, ali isto tako i zadržava svoj vizualni kontinuitet afirmiran njegovim specifičnim duktusom.

Izložba slika dubrovačkog umjetnika Fehima Feše

NOVOSTI

Stipendije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Stipendije se dodjeljuju za akademsku, to jest školsku godinu, 2020/2021.


Važna vijest za sve koji studiraju ili planiraju studirati u Americi

Strani studenti koji se obrazuju u SAD-u neće moći ući u zemlju ako se nastavi s online nastavom, a ako su već ondje – morat će otići.


I ove srijede besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha

U sklopu projekta #kulturauđiru, Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica i ove srijede organizira besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha ( ul. Anice Bošković 28).


Završnica #kulturauđiru u Parku Pile

Završnica projekta Kultura u điru održat će se u četvrtak, 9. srpnja u parku u Pilama.


Centar za mlade Dubrovnik ima novi logo!

Novi vizualni identitet.