DRUGA ZNANSTVENA TRIBINA: Populizam i kriza demokracije

Autor: , 18-01-2018
DRUGA ZNANSTVENA TRIBINA: Populizam i kriza demokracije
Politolog i sveučilišni profesor prof. dr. sc. Pero Maldini održao je predavanje Populizam i kriza demokracije na Sveučilištu u Dubrovniku.

Na samom početku predavanja prof. Maldini objasnio je sam pojam populizma koji ne predstavlja ideologiju nego političku formu koja je prisutna u svim političkim ideologijama, od krajnje desnice do krajnje ljevice. Kao jednu od najznačajnijih karakteristika populista istaknuo je da upravo oni nude jednostavna rješenja za kompleksne probleme. Pozivajući se uvijek na narod nastaju pobunom protiv političkih elita, političkih institucija i predstavničke politike.

Europu je obilježila kriza uzrokovana globalizacijom i deregulacijom gdje se većina radničkih pogona preselila na istok. Kad je riječ o SAD-u, populističku politiku, kako navodi prof. Maldini najviše provodi američki predsjednik Donald Trump. Po svemu netipičan predsjednik neobičan je i po činjenici da kao populist podupire Wall Street, odnosno elitu protiv kojih se populisti tradicionalno bore. Koristeći društvenu mrežu Twitter pomalo licemjernom i prostačkom komunikacijom izravno komunicira s ljudima, koji se nezadovoljni postojećom situacijom okreću baš njemu. Njegovu politiku obilježila je populistička retorika o eliti koja je omogućila masovni priljev useljenika i time pokazala nebrigu prema američkoj suverenosti i dobrobiti običnih ljudi.

Kako ističe prof. Maldini i u Hrvatskoj je situacija slična. Populističke stranke proizašle su iz nezadovoljstva postojećim političkim opcijama. Laburisti, Orah, Živi zid i Most pokušali su artikulirati “treću” opciju koja je politički uspjeh temeljila na pravovremenom pojavljivanju na političkoj sceni, zasićenosti birača postojećim stanjem i svakako populističkom retorikom. Njihov politički neuspjeh prema riječima prof. Maldinija obilježen je zbog nesposobnošću  artikulacije političkih ideja, političke nekompetencije i sukoba između nemogućih obećanja i nerealnih očekivanja građana.

Populisti potkopavaju demokraciju smatra prof. Maldini. Sebi prisvajaju ekskluzivno pravo predstavljanja naroda, a samim time negiraju izborne rezultate. Pripisuju si misiju koju im je narod dao, a nemaju politički legitimitet čime izravno narušavaju demokraciju u državi. Antidemokratskom manipulacijom kroz masovnu mobilizaciju i proizvodnju sukoba, jer sukobi su ono čime se populizam hrani, potkopavaju demokraciju i demokratski sustav unutar određene države. Jedina brana populizmu je civilna kultura i snažno građansko društvo s tradicijom demokratske participacije, zaključio je prof. Maldini.


NOVOSTI

Radionice mekih vještina

Informadur je u protekla dva tjedna vodio radionice na temu mekih vještina za učenike Obrtničke i tehničke škole.


Obavještenje - Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji - ljetno radno vrijeme


Ježeva kućica

Kazališna družina Kolarin će na radost mnogobrojne dječice ponovo odigrati "Ježevu kućicu"!


Predavanje: Demografske Promjene u Hrvatskoj

OMH u Dubrovniku i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organiziraju predavanje prof. dr.sc. Anđelka Akrapa ''Demografske promjene u Hrvatskoj''.


Oduševio još jedan Forum mladih!

U srijedu, 20.03.2019, održana je šesta radionica Foruma mladih pod nazivom Mladi Kantautori i Bendovi.