Savjetovalište: Upravljanje vremenom

Autor: , 22-01-2018
Savjetovalište: Upravljanje vremenom
Nova godina je vrijeme za nove početke. Ako ste uvijek u utrci s vremenom i „ništa ne stižite“, možda će vam bolja organizacija početkom godine pomoći.

Vrijeme ne možemo kupiti, skladištiti, vrijeme prolazi neprestano i bezuvjetno.

Za vrijeme se kaže da je kapital, novac. Da li sa svojim vremenom upravljate jednako pažljivo kao i sa svojim novcem? Kraj godine može biti povod da analizirate načine na koje trošite svoje vrijeme. Kada otkrijete gdje činite pogreške  možete ih početi mijenjati. Nedostatak planiranja određivanje jasnih ciljeva i prioriteta dovodi do gubitka vremena.

Vrijeme treba svjesno koristiti za postizanje osobnih i poslovnih ciljeva.

Razdvojiti zadatke prema važnosti i na početku dana izdvojiti nekoliko minuta određujući ciljeve za taj dan. Uvečer provjerite što ste napravili u skladu s planiranim.

Ponekad ne ide kako smo planirali jer se pojavljuju smetnje. Za neke smo sami odgovorni a na neke ne možemo utjecati. Kod planiranja treba realno sagledati mogućnosti za realizaciju kako bismo smanjili frustraciju koja nastaje kad se jave barijere.

Da bismo uživali u sadašnjosti trebamo znati njome upravljati. Opterećenost prošlošću koju ne možemo promijeniti i strah od neizvjesne budućnosti  „kradljivci“ su vremena.

Radite ono što je najhitnije , zadatke koje mogu drugi obaviti prepustite njima.

Ostavite dovoljno vremena za  ljubav i druženje jer je to izvor radosti.

Ne zanemarujte posao jer je vezan uz egzistenciju i osjećaj uspjeha.

Planirajte vrijeme za razmišljanje i čitanje, tako ćete biti mudri.

Ne zaboravite odvojiti vrijeme za zabavu i igru. To je genetski određena potreba svakog čovjeka i izvor je pozitivne energije.

Jedan period u danu odmaknite se od ekrana ( malih i velikih), ne šaljite i ne provjeravajte poruke, iskoristite to vrijeme za dnevni odmor. Takav odmor u kojem vas neće ometati veoma je važan za izbjegavanje stresa i uspostavljanje unutarnje ravnoteže.

Sami možete prepoznati svoj bioritam. Jutra su nam važna da u dan krenemo smireni i s pozitivnim mislima. Konačno, za sve što nismo stigli napraviti u jednom danu, sutra je novi dan.


NOVOSTI

Obavijest za sudionike Foruma mladih

Prijavite svoje radove na radionicu foruma mladih filmsko i video stvaralaštvo.


Zimska praksa u Valamaru

Sveučilište u Dubrovniku je objavilo novi natječaj za praksu


Kreativni natječaj "EU2EU"

Otvoren novi kreativni natječaj za mlade


U subotu mađioničarski show s animatorima i žonglerima, band Nianse i Sugarfree

Spektakularan show u Uvali kao završnica programa Šarene zime!


Predstavljanje zbirke pjesama Miha Katičića

Društvo Dubrovačkih pisaca i Dubrovačke knjižnice pozivaju na predstavljanje zbirke pjesama Miha Katičića ''Mir u duši''.