JAČANJE DOSTOJANSTVA KROZ SOCIJALNU I SOLIDARNU EKONOMIJU

Autor: , 24-01-2018
JAČANJE DOSTOJANSTVA KROZ SOCIJALNU I SOLIDARNU EKONOMIJU
Konzorcij SUSY, čiji je član DEŠA, a kojeg čini 26 partnera iz 23 europske zemlje, predstavio je u utorak, 23.siječnja u Europskom parlamentu pozicijski dokument "Jačanje dostojanstva kroz socijalnu i solidarnu ekonomiju".

Zagovornici socijalne i solidarne ekonomije (SSE), koji provode SUSY projekt (SUstainable and Solidarity economY), ovim dokumentom zahtijevaju od  institucija EU-a i nacionalnih vlada prepoznavanje važne uloge SSE-a  za postizanje ciljeva održivog razvoja kroz praćenje i kontrolu, obvezujuće mehanizme, te priznavanje i promicanje obrazovanja i osposobljavanja na temu SSE-a. Dokument se može preuzeti s web stranice www.solidarityeconomy.eu kao i na web stranici  DEŠE - http://desa-dubrovnik.hr/.

 

Događaj je vodila članica EU parlamenta Elly Schlein -S & D-, a u raspravi su  sudjelovali Giorgio Menchini (COSPE), Marina Sarli (Fair Trade Hellas), Kasia Hanula-Bobbitt (CONCORD EUROPE) i Jason Nardi (RIPESS). Među hrvatskim zastupnicima koji su nazočili ovom događaju bili su Ruža Tomašić, Ivana Maletić i Tonino Picula, a podršku je pružio i Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu. Ovom prilikom razgovaralo se o socijalnoj i solidarnoj ekonomiji i njezinoj ulozi u provedbi Agende 2030. Nadalje, rasprava s je bila usredotočena  na to kako SSE  može predstavljati model za privatni sektor u tranziciji prema održivoj ekonomiji.

 

 

Sve više ljudi suočava se s brojnim društvenim izazovima koji se odnose na neodrživi ekonomski model koji uključuje eksploataciju, prekarijat, teške životne uvjete, klimatske promjene, onečišćenje i iscrpljivanje prirodnih resursa. Dostojni životni uvjeti za sve diljem svijeta izgleda nisu kompatibilni s našim prevladavajućim gospodarskim putem. Konkurencija i profit su tlo na kojem je ukorijenjen tzv. razvoj, što dovodi do višestruke krize, koju je nemoguće prevladati bez stvaranja nove društvene paradigme u kojoj SSE može igrati temeljnu ulogu. Ova nova društvena paradigma predviđena je Agendom 2030., a cijeli privatni sektor pozvan je odigrati odlučujuću ulogu u postizanju 17 ciljeva održivog razvoja. (Više o tome može se pronaći na internetskoj stranici  http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/).

 

Privatne tvrtke provode svoje aktivnosti vlastitim sredstvima, ali i javnim sredstvima; stoga je potrebno da se poduzeća ponašaju odgovorno u odnosu na ljudska prava i očuvanje ekosustava.

 

Socijalna I solidarna ekonomija  služi kao paradigma za postavljanje standarda za privatni sektor koji djeluje u odnosu na ljudska prava i dostojanstvo u borbi protiv globalnog siromaštva i promicanja održivog svijeta.

Sa svojim konzorcijem od 26 partnera iz 23 europske zemlje, SUSY projekt, koji je sufinancirao fond EuropeAid, mapirao je  i povezao inicijative Socijalne i solidarne ekonomije, osim toga proveli smo I  detaljno istraživanje ekosustava SSE na razini država članica. Projekt s istraživanjem, mapiranjem, obukom i aktivnostima podizanja svijesti, ima za cilj promicanje alternativnih metoda proizvodnje i distribucije, različitih modela potrošnje i štednje počevši od najboljih praksi SEE identificiranih u Europi i ostatku svijeta.

 

Partneri na projektu:

COSPE and Fairwatch (Italy), Südwind (Austria), Inkota (Germany), Deša Dubrovnik (Croatia), Kopin (Malta), Cerai (Spain), Fairtrade Polska (Poland), Ekumenicka Akademie Praha Europe (Czech Republic), Fair Trade Hellas (Greece), Mondo (Estonia), Balkan Institute for Labour e Social Policy (Bulgaria), Cardet (Cyprus), Pro Ethical Trade Finland (Finland), Resources Humaines sans Frontières (France), The Co-operative College e Think Global (United Kingdom), Cromo Foundation for Development of Democratic Rights DemNet (Hungary), Instituto Marquês de Valle Flôr (Portugal), Terra Mileniul III Foundation (Romania), Slovak Centre for Communication e Development (Slovakia), Peace Institute – Institute for Contemporary Social e Political Studies (Slovenia), Action pour le Développement Asbl – Sos Faim (Belgium), Green Liberty (Latvia) and Waterford One World Centre (Ireland).

Za više informacija:

www.solidarityeconomy.eu


NOVOSTI

HANFA stipendira mjesečnim iznosom od 1750 kn

HANFA poziva studente ekonomije, prava, matematike ili informatičkih tehnologija da se prijave na natječaj za stipendiranje koji je otvoren do 30. lipnja 2019.


Sveučilište u Splitu otvara nove studijske programe u Makarskoj

Već sada možete upisati nove studijske programe pod nazivom Mediteranska poljoprivreda i Hotelijerstvo i gastronomija, koji će se održavati u Makarskoj.


Ljetno radno vrijeme Dubrovačkih knjižnica

Provjerite ljetno radno vrijeme Dubrovačkih knjižnica za razdoblje od 17. lipnja 2019. do 31. kolovoza 2019.godine.


FOTOGALERIJA: Mladi proslavili kraj školske godine ispred Katedrale!

Sinoć pred brojnom publikom ispred Katedrale, održao se posljednji Forum ove školske godine pod nazivom "Gotovo je, gotovo!".


Forum mladih: Velika proslava kraja škole ispred Katedrale

Forum mladih grada Dubrovnika priprema završni kolažni program na velikoj pozornici u srijedu, 12. lipnja ispred Katedrale.