Program događanja „U susret Festi“ u DEŠI

29-01-2018
Program događanja „U susret Festi“  u DEŠI
U susret Festi Sv Vlaha DEŠA – Dubrovnik priprema bogat program koji obuhvaća kulturno događanje, gastro radionice i humanitarnu akciju.

Progam glasi:

Srijeda, 31.01.2018. – prostorije DEŠE

09:00 h – 12:00 h              Radionica izrade mljetskih makarula

18:00 h                             Promocija knjige „Nitima ljubavi obnovljeno“, autorice Marija Veltruski, nakladnik DEŠA – Dubrovnik – prostorije DEŠE

Četvrtak, 01.02.2018. – prostorije DEŠE

09:00 h – 12:00 h              Radionica izrade šporkih makarula i žrnovskih makaruna

Petak, 02.02.2018. –       ispod arkada Palače Sponze

09:00 -16:00h                   Humanitarna akcija Dan ljute naranče

 

Svečana procesija na Festi Sv Vlaha nezmisliva je bez narodnih nošnja dubrovačkog kraja. Brojni Konavljani, Mljećani, Župljani i Primorci hrle na Stradun u narodnim nošnjama. Iz godine u godinu sve je više mladih, djece u obnovljenim nošnjama. Sve je to razlog zašto predstavljanje knjige Nitima ljubavi obnovljeno, autorice Marije Veltruski, baš u tjednu prije Sv Vlaha. Knjiga je sjećanje na drage Primorke koje su u surovoj stvarnosti mukotrpno radile, ali i nadahnuto izrađivale, s ponosom odijevale i njegovale izvorno te očuvale identitet izvornosti Dubrovačkoga primorja da se ne izgubi u beskraju vremena. Uspješnom suradnjom s mnogim kazivačicama prikupljen je i zapisan čitav niz vrijednih  podataka, izrađeno je 5 ženskih i 2 muške nošnje te su rekonstruirane 4 vezene marame.  Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno sadrži brojne upute koje mogu poslužiti kao priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu.

Šporki makaruli su nezaobilazan gastro užitak na Festi Sv Vlaha. Mljetski i žrnovski makaruni spravljani su za raznovrsne feste, pomalo su i zaboravljeni, rijetko se rade, pa kroz gastro radionice projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ prilika je da im vratimo staru slavu.

Projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ unapređuje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, DEŠA je partner u projektu, a financira se iz sredstava EU kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Već devetu godinu zaredom, organiziramo humanitarnu manifestaciju „Dan ljute naranče“, koja će se održati  u petak 02. veljače 2018. ispred Sponze. Želja nam je našim „slasnim“ doprinosom uveličati Festu svetog Vlaha. U realizaciji ove humanitarne manifestacije sudjeluju brojne ugledne hotelske kuće, poznati  dubrovački restorani i slastičarne. Pozvali smo ih da nam pripreme prave slastičarske specijalitete – torte i kolače od nagrađivanog džema ljute naranče koje ćemo potom prodavati na Kandeloru, 2. veljače 2018., ispred Sponze, s početkom u 10 sati.  Ove godine sav prikupljeni prihod namijenjen je za liječenje Katarine Nobilo – prekrasne mlade djevojke koja nažalost boluje od cerebralne paralize i ne može hodati. Nadu za hodanje daje joj Poliklinika Glavić putem terapija na robotu – Lokomatu. Katarini je određeno za početak najmanje 60 terapija, a cijena samo jedne terapije  iznosi 1000 kuna. Do sada je na razne načine prikupljeno 30 000 kuna. Iskreno vjerujemo da, ukoliko se svi udružimo, možemo prikupiti značajan iznos i pomoći Katarini!

 


NOVOSTI

Radionice mekih vještina

Informadur je u protekla dva tjedna vodio radionice na temu mekih vještina za učenike Obrtničke i tehničke škole.


Obavještenje - Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji - ljetno radno vrijeme


Ježeva kućica

Kazališna družina Kolarin će na radost mnogobrojne dječice ponovo odigrati "Ježevu kućicu"!


Predavanje: Demografske Promjene u Hrvatskoj

OMH u Dubrovniku i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organiziraju predavanje prof. dr.sc. Anđelka Akrapa ''Demografske promjene u Hrvatskoj''.


Oduševio još jedan Forum mladih!

U srijedu, 20.03.2019, održana je šesta radionica Foruma mladih pod nazivom Mladi Kantautori i Bendovi.