Program događanja „U susret Festi“ u DEŠI

29-01-2018
Program događanja „U susret Festi“  u DEŠI
U susret Festi Sv Vlaha DEŠA – Dubrovnik priprema bogat program koji obuhvaća kulturno događanje, gastro radionice i humanitarnu akciju.

Progam glasi:

Srijeda, 31.01.2018. – prostorije DEŠE

09:00 h – 12:00 h              Radionica izrade mljetskih makarula

18:00 h                             Promocija knjige „Nitima ljubavi obnovljeno“, autorice Marija Veltruski, nakladnik DEŠA – Dubrovnik – prostorije DEŠE

Četvrtak, 01.02.2018. – prostorije DEŠE

09:00 h – 12:00 h              Radionica izrade šporkih makarula i žrnovskih makaruna

Petak, 02.02.2018. –       ispod arkada Palače Sponze

09:00 -16:00h                   Humanitarna akcija Dan ljute naranče

 

Svečana procesija na Festi Sv Vlaha nezmisliva je bez narodnih nošnja dubrovačkog kraja. Brojni Konavljani, Mljećani, Župljani i Primorci hrle na Stradun u narodnim nošnjama. Iz godine u godinu sve je više mladih, djece u obnovljenim nošnjama. Sve je to razlog zašto predstavljanje knjige Nitima ljubavi obnovljeno, autorice Marije Veltruski, baš u tjednu prije Sv Vlaha. Knjiga je sjećanje na drage Primorke koje su u surovoj stvarnosti mukotrpno radile, ali i nadahnuto izrađivale, s ponosom odijevale i njegovale izvorno te očuvale identitet izvornosti Dubrovačkoga primorja da se ne izgubi u beskraju vremena. Uspješnom suradnjom s mnogim kazivačicama prikupljen je i zapisan čitav niz vrijednih  podataka, izrađeno je 5 ženskih i 2 muške nošnje te su rekonstruirane 4 vezene marame.  Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno sadrži brojne upute koje mogu poslužiti kao priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu.

Šporki makaruli su nezaobilazan gastro užitak na Festi Sv Vlaha. Mljetski i žrnovski makaruni spravljani su za raznovrsne feste, pomalo su i zaboravljeni, rijetko se rade, pa kroz gastro radionice projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ prilika je da im vratimo staru slavu.

Projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ unapređuje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, DEŠA je partner u projektu, a financira se iz sredstava EU kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Već devetu godinu zaredom, organiziramo humanitarnu manifestaciju „Dan ljute naranče“, koja će se održati  u petak 02. veljače 2018. ispred Sponze. Želja nam je našim „slasnim“ doprinosom uveličati Festu svetog Vlaha. U realizaciji ove humanitarne manifestacije sudjeluju brojne ugledne hotelske kuće, poznati  dubrovački restorani i slastičarne. Pozvali smo ih da nam pripreme prave slastičarske specijalitete – torte i kolače od nagrađivanog džema ljute naranče koje ćemo potom prodavati na Kandeloru, 2. veljače 2018., ispred Sponze, s početkom u 10 sati.  Ove godine sav prikupljeni prihod namijenjen je za liječenje Katarine Nobilo – prekrasne mlade djevojke koja nažalost boluje od cerebralne paralize i ne može hodati. Nadu za hodanje daje joj Poliklinika Glavić putem terapija na robotu – Lokomatu. Katarini je određeno za početak najmanje 60 terapija, a cijena samo jedne terapije  iznosi 1000 kuna. Do sada je na razne načine prikupljeno 30 000 kuna. Iskreno vjerujemo da, ukoliko se svi udružimo, možemo prikupiti značajan iznos i pomoći Katarini!

 


NOVOSTI

HANFA stipendira mjesečnim iznosom od 1750 kn

HANFA poziva studente ekonomije, prava, matematike ili informatičkih tehnologija da se prijave na natječaj za stipendiranje koji je otvoren do 30. lipnja 2019.


Sveučilište u Splitu otvara nove studijske programe u Makarskoj

Već sada možete upisati nove studijske programe pod nazivom Mediteranska poljoprivreda i Hotelijerstvo i gastronomija, koji će se održavati u Makarskoj.


Ljetno radno vrijeme Dubrovačkih knjižnica

Provjerite ljetno radno vrijeme Dubrovačkih knjižnica za razdoblje od 17. lipnja 2019. do 31. kolovoza 2019.godine.


FOTOGALERIJA: Mladi proslavili kraj školske godine ispred Katedrale!

Sinoć pred brojnom publikom ispred Katedrale, održao se posljednji Forum ove školske godine pod nazivom "Gotovo je, gotovo!".


Forum mladih: Velika proslava kraja škole ispred Katedrale

Forum mladih grada Dubrovnika priprema završni kolažni program na velikoj pozornici u srijedu, 12. lipnja ispred Katedrale.