Recenzija:DO POSLJEDNJEG DAHA – Lepršava emocionalna drama koja donosi životnu realnost

Autor: , 30-01-2018
Recenzija:DO POSLJEDNJEG DAHA – Lepršava emocionalna drama koja donosi životnu realnost
Andrea Batinić Ivanković donosi nam recenziju filma redatelja Andyja Serkisa, publici poznatijeg kao glumca koji se krije iza lika Golluma iz trilogije "Gospodar prstenova".

U režiji Andyja Serkisa, koji možda prosječnim ljubiteljima filma nije baš najpoznatije ime filmskog svijeta, na velikim filmskim platnima „zasjala“ je biografska drama, bolje rečeno emocionalno ispričana avantura Robina Cavendisha(Andrew Garfield) koji u svojim najvitalnijim godinama ostaje paraliziran od vrata na dolje te uz pomoć svoje odabranice Diane Blacker (Claire Foy), njezine braće i uspješnog izumitelja Teddyja Halla (Hugh Bonneville), kreće u borbu za život.

Film zapravo donosi priču o važnoj osobi u povijesti koja je uspijela (koliko je to bilo moguće) olakšati svoju bolest nastojeći živjeti život “punim plućima”. Naime, ova paradigma upravo upućuje da Cavendish nije mogao disati bez respiratora, a samim time ni živjeti punim plućima, ali ponukan ljubavlju svoje supruge i snažnom voljom za životom ipak je uspio doživjeti neke trenutke na koje bi svaki čovjek imao pravo, ne samo fizički i emocionalno zdravi ljudi, već i oni s poteškoćama u razvoju pa čak i sa teškim invaliditetom. Ova istinita i emocionalna priča zasigurno će svakog gledatelja potaknuti na razmišljanje o odnosu prema ljudima s invaliditetom i njihovim poteškoćama življenja te će svakom istinskom čovjeku izmamiti suzu na lice pojedinim srcedrapajućim scenama (osobito onaj trenutak u filmu kada Cavendish prikovan za krevet u bolnici osjeća toplinu kože svog novorođenog sina prislonjenog uz njegovo lice ili pak scena u kojoj se otac brižnim riječima oprašta od svoga sada već odraslog sina, ne pokazujući bol zbog svog “kraja” pokušavajući sinu olakšati posljednje trenutke provedene s njim).

Iako se Serkins prvenstveno iskazao kao glumac i animator u filmovima znanstvene fantastike (on je čovjek koji se krio iza CGI dorađenih likova Golluma u Gospodarima prstenova, Caesara u Planeti majmuna te kao Leader Snoke u Star Warsima: Sila se budi i Posljednji Jedi), ovaj engleski svestrani režiser donosi dragocjenu i dirljivu priču iza koje stoji Imaginarium Productions, odnosno produkcijska kuća čiji su vlasnici sam Serkins i Jonathan Cavendish, sin glavnog lika iz filma koji je u ime sjećanja na svog oca odlučio “oživjeti” njegovu priču na velikom platnu i još jednom kroz film, prisjetiti se svog djetinjstva provedenog u teškom, ali i pomalo uzbudljivom okruženju uz svog oca kojeg će povijest pamtiti kao pionira koji je “pobijedio” invalidnost svojim načinom života suprotstavljajući se tada nedopustivim liječničkim pravilima i normama koje bi mu omogućile jedino da bude “živo truplo” do posljednjeg daha.

Nevjerojatno je pomisliti da su još do nedavno ljudi s invaliditetom poput Cavendisha bili tretirani poput “živih trupala”, na kojima su se provodila klinička ispitivanja i studije, a za sve to, tako reći “dobar tretman” koji im je omogućen, morali su biti zahvalni i šutjeti o svemu što se oko njih događalo. U filmu nailazimo na zastrašujuću scenu od koje ti se gotovo sledi krv u žilama kada Cavendish i njegovi prijatelji posjećuju bolničku ustanovu u Njemačkoj koja odaje izgled mračne Kubrickove “živeće mrtvačnice”: cijela prostorija je sterilno bijela sa pacijentima položenim u medicinske “sarkofage” postavljene jedni iznad drugih. Jedino što su mogli je bilo micati očima i obrvama dok su ih liječnici tretirali kao pokusne kuniće kojih treba sakriti od očiju svijeta.

 

To je potpuna paraliza i obespravljivanje čovjekovih prava što je zgrozilo Cavendisha i njegovu ekipu s obzirom da je on s ugrađen respiratorom u invalidskim kolicima putovao po svijetu, prisustvovao raznim zabavama, sudjelovao u odgajanju svog sina - praktički “uživao u životu” koliko mu je to bilo dopušteno.

Središnja tema cijele filmske priče nije ljubavna (iako u suštini, bez ljubavi njegove supruge Cavendish, se ne bi izborio za izlazak iz bolnice), već borba za opstanak i kako se nositi sa cijelom, naizgled bespomoćnom situacijom, zadržati osmijeh i pronaći životnu radost u onim “malim stvarima”. Jedini problem je što nema toliko prostora za intimnost između Robina i Diane koji su se zaljubili na prvi pogled i ubrzo vjenčali, ali je sva ta ljubav pomalo zasjenjena Dianinom brigom za supruga. Ona je lojalna, brižna, ponekad ljuta i bijesna – ali sve su to normalna emocionalna stanja jedne žene koja ovdje direktno nije bila žrtva jer je izabrala teži put, ali i put ljubavi, dok s druge strane “vezana je lancima” za brigu oko svog supruga i djeteta te je naučila živjeti u tom napola ružičastom balonu kojeg joj je život podario, a ona ga je dalje nastavila krojiti.

Uz odličnu izvedbu Andrewa Garfielda i Claire FoyDo posljednjeg daha je film koji donosi izrazito emotivnu priču utemeljenu na stvarnim događajima i za sve one koji vole biografske drame, ovaj će ih film osvojiti nepremostivim osjećajima topline, ljubavi i brižnosti, ali ih ipak neće baciti u depresiju kao što je slučaj s mnogim drugim filmovima slične tematike, tim više što iako tužan, kraj donosi zbir sretnih događaja iz života jednoga borca koji je premostio težine invaliditeta i zauvijek sklopio oči ispunjenim životom.


NOVOSTI

Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.


Promjena vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku

Za novi vizualni identitet zadužne su dubrovačke dizajnerice.


Prijavi se za volontiranje na Media Mediterranea festivalu

Udruga Metamedij organizira 22. izdanje Media Mediterranea festivala u Puli u sklopu kojeg će se od 13. do 15. kolovoza održavati različiti programi: izložbe, performansi, multimedijalne izvedbe, predstavljanja, radionice za djecu i mlade…


Prilika za volontiranje u Poljskoj

Poziv za mlade na dugoročno volontiranje u Poljskoj na temu razvoj poduzetničkog duha i kompetencija.


Kultura u điru stiže u Mali Zaton

Kultura ne prestaje điravati te tako u utorak, 30. lipnja stiže i do Malog Zatona, točnije do ljetne pozornice Doma kulture Mali Zaton.