Recenzija:DO POSLJEDNJEG DAHA – Lepršava emocionalna drama koja donosi životnu realnost

Autor: , 30-01-2018
Recenzija:DO POSLJEDNJEG DAHA – Lepršava emocionalna drama koja donosi životnu realnost
Andrea Batinić Ivanković donosi nam recenziju filma redatelja Andyja Serkisa, publici poznatijeg kao glumca koji se krije iza lika Golluma iz trilogije "Gospodar prstenova".

U režiji Andyja Serkisa, koji možda prosječnim ljubiteljima filma nije baš najpoznatije ime filmskog svijeta, na velikim filmskim platnima „zasjala“ je biografska drama, bolje rečeno emocionalno ispričana avantura Robina Cavendisha(Andrew Garfield) koji u svojim najvitalnijim godinama ostaje paraliziran od vrata na dolje te uz pomoć svoje odabranice Diane Blacker (Claire Foy), njezine braće i uspješnog izumitelja Teddyja Halla (Hugh Bonneville), kreće u borbu za život.

Film zapravo donosi priču o važnoj osobi u povijesti koja je uspijela (koliko je to bilo moguće) olakšati svoju bolest nastojeći živjeti život “punim plućima”. Naime, ova paradigma upravo upućuje da Cavendish nije mogao disati bez respiratora, a samim time ni živjeti punim plućima, ali ponukan ljubavlju svoje supruge i snažnom voljom za životom ipak je uspio doživjeti neke trenutke na koje bi svaki čovjek imao pravo, ne samo fizički i emocionalno zdravi ljudi, već i oni s poteškoćama u razvoju pa čak i sa teškim invaliditetom. Ova istinita i emocionalna priča zasigurno će svakog gledatelja potaknuti na razmišljanje o odnosu prema ljudima s invaliditetom i njihovim poteškoćama življenja te će svakom istinskom čovjeku izmamiti suzu na lice pojedinim srcedrapajućim scenama (osobito onaj trenutak u filmu kada Cavendish prikovan za krevet u bolnici osjeća toplinu kože svog novorođenog sina prislonjenog uz njegovo lice ili pak scena u kojoj se otac brižnim riječima oprašta od svoga sada već odraslog sina, ne pokazujući bol zbog svog “kraja” pokušavajući sinu olakšati posljednje trenutke provedene s njim).

Iako se Serkins prvenstveno iskazao kao glumac i animator u filmovima znanstvene fantastike (on je čovjek koji se krio iza CGI dorađenih likova Golluma u Gospodarima prstenova, Caesara u Planeti majmuna te kao Leader Snoke u Star Warsima: Sila se budi i Posljednji Jedi), ovaj engleski svestrani režiser donosi dragocjenu i dirljivu priču iza koje stoji Imaginarium Productions, odnosno produkcijska kuća čiji su vlasnici sam Serkins i Jonathan Cavendish, sin glavnog lika iz filma koji je u ime sjećanja na svog oca odlučio “oživjeti” njegovu priču na velikom platnu i još jednom kroz film, prisjetiti se svog djetinjstva provedenog u teškom, ali i pomalo uzbudljivom okruženju uz svog oca kojeg će povijest pamtiti kao pionira koji je “pobijedio” invalidnost svojim načinom života suprotstavljajući se tada nedopustivim liječničkim pravilima i normama koje bi mu omogućile jedino da bude “živo truplo” do posljednjeg daha.

Nevjerojatno je pomisliti da su još do nedavno ljudi s invaliditetom poput Cavendisha bili tretirani poput “živih trupala”, na kojima su se provodila klinička ispitivanja i studije, a za sve to, tako reći “dobar tretman” koji im je omogućen, morali su biti zahvalni i šutjeti o svemu što se oko njih događalo. U filmu nailazimo na zastrašujuću scenu od koje ti se gotovo sledi krv u žilama kada Cavendish i njegovi prijatelji posjećuju bolničku ustanovu u Njemačkoj koja odaje izgled mračne Kubrickove “živeće mrtvačnice”: cijela prostorija je sterilno bijela sa pacijentima položenim u medicinske “sarkofage” postavljene jedni iznad drugih. Jedino što su mogli je bilo micati očima i obrvama dok su ih liječnici tretirali kao pokusne kuniće kojih treba sakriti od očiju svijeta.

 

To je potpuna paraliza i obespravljivanje čovjekovih prava što je zgrozilo Cavendisha i njegovu ekipu s obzirom da je on s ugrađen respiratorom u invalidskim kolicima putovao po svijetu, prisustvovao raznim zabavama, sudjelovao u odgajanju svog sina - praktički “uživao u životu” koliko mu je to bilo dopušteno.

Središnja tema cijele filmske priče nije ljubavna (iako u suštini, bez ljubavi njegove supruge Cavendish, se ne bi izborio za izlazak iz bolnice), već borba za opstanak i kako se nositi sa cijelom, naizgled bespomoćnom situacijom, zadržati osmijeh i pronaći životnu radost u onim “malim stvarima”. Jedini problem je što nema toliko prostora za intimnost između Robina i Diane koji su se zaljubili na prvi pogled i ubrzo vjenčali, ali je sva ta ljubav pomalo zasjenjena Dianinom brigom za supruga. Ona je lojalna, brižna, ponekad ljuta i bijesna – ali sve su to normalna emocionalna stanja jedne žene koja ovdje direktno nije bila žrtva jer je izabrala teži put, ali i put ljubavi, dok s druge strane “vezana je lancima” za brigu oko svog supruga i djeteta te je naučila živjeti u tom napola ružičastom balonu kojeg joj je život podario, a ona ga je dalje nastavila krojiti.

Uz odličnu izvedbu Andrewa Garfielda i Claire FoyDo posljednjeg daha je film koji donosi izrazito emotivnu priču utemeljenu na stvarnim događajima i za sve one koji vole biografske drame, ovaj će ih film osvojiti nepremostivim osjećajima topline, ljubavi i brižnosti, ali ih ipak neće baciti u depresiju kao što je slučaj s mnogim drugim filmovima slične tematike, tim više što iako tužan, kraj donosi zbir sretnih događaja iz života jednoga borca koji je premostio težine invaliditeta i zauvijek sklopio oči ispunjenim životom.


NOVOSTI

Besplatno predavanje o studiranju u inozemstvu u Dubrovačkim knjižnicama

Besplatne prezentacije o mogućnostima obrazovanja i usavršavanja u inozemstvu ”Integral Edukacijski Programi” održat će se u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.


Edukacija o migracijama i održivom razvoju u Dubrovniku 27. i 28. rujna

Sveučilište u Splitu poziva vas na dvodnevnu radionicu Migracije i održivi razvoj: primjena metode Zajednice interaktivnog učenja u sklopu trogodišnjeg projekta InterCap na kojem je Sveučilište u Splitu jedan od partnera.


Mažoretkinje Grada Dubrovnika pozivaju na audiciju

Mažoretkinje Grada Dubrovnika pozivaju sve zainteresirane djevojčice od 7 do 13 godina na audiciju za prijem novih članica


68 filmova na ovogodišnjem DUff-u!

Pod sloganom „Create beyond measure“ selekcijski žiri DUffa 2019 – Filmskog festivala djece i mladih mediteranskih zemalja objavio je konačan popis filmova koji će se u listopadu natjecati za jedan od festivalskih brodova.


Prijavite se na radionice brodomaketarstva

U ponedjeljak 09. rujna počinje novi ciklus radionica brodomaketarstva u Centru brodomaketarstva na Batali (Ulica Nikole Tesle 10).