ODGOVORNO GOPODARENJE OTPADOM U LOKALNOJ ZAJEDNICI KREĆE S NAJMLAĐIMA

Autor: , 21-02-2018
ODGOVORNO GOPODARENJE OTPADOM U LOKALNOJ ZAJEDNICI KREĆE S NAJMLAĐIMA
DEŠA Dubrovnik već godinama uspješno provodi edukativne radionice namijenjene djeci na temu ekologije i zaštite okoliša.

Slijedom toga, od lipnja 2017., u okviru projekta „Pod budnim okom volontera“, DEŠA Dubrovnik provela je  95 radionica u koje je bilo uključeno više od 600 djece.  Na ovim radionicama djeca imaju priliku učiti o  iznimno važnim  i  u posljednje vrijeme vrlo aktualnim problemima suvremenog društva koji se tiču zaštite okoliša. 

Djeca uče o tome kakve posljedice otpad, koji nije pravilno zbrinut, ostavlja na prirodu, primjerice zagađenost oceana i stradavanje životinja. Zatim, uče o važnosti  primarne selekcije otpada u kućanstvu i, što je posebno značajno, uče prepoznati vrijednost otpada i gledati ga kao sirovinu iz koje nastaje novi proizvod, ukoliko ga pravilno odvojimo.  Na pristupačan i zanimljiv način, djeca na interaktivnim radionicama usvajaju  znanja i vrijednosti neophodne u modernom društvu i participatornoj demokraciji.  Na ovaj način se od najranijih dana kod djece  razvija ekološka osviještenost ne bi li jednog dana kada odrastu, postali  odgovorni i aktivni građani koji svojim pravilnim odnosom prema okolišu pridonose očuvanju svoje zajednice, a time i čitavog ekosustava.

Činjenica je kako do 2023. Republika Hrvatska mora odvajati 50% svoga otpada, a 2016. odvajali smo poraznih 17%. Ukoliko ovu normu ne zadovoljimo slijedit će kazne.Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. Siječnja 2018 donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada na području Grada Dubrovnika. Prema toj Odluci svim kućanstvima je potrebno osigurati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i to miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog i reciklabilnog otpada. Dok čekamo da se ispune svi tehničko- tehnološki uvjeti za primjenu uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom naša djeca su spremna svojim novostečenim znanjem uvelike pomoći svojim roditeljima u obavezi koja sve nas čeka, a riječ je o primarnoj selekciji otpada na kućnom pragu.

Na taj način pomoći će očuvanju okoliša i našeg zdravlja ali i  izbjeći kazne koja će za građane biti visoke čak i do 5000 kn. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda; DEŠA Dubrovnik nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu sa Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Udrugom CROGIS, Udrugom Lovci na oluje, OŠ Antuna Masle Orašac I OŠ Župa Dubrovačka.

 

deša galerija

NOVOSTI

Održan Forum mladih: Što smo znali, to smo odabrali

Usprkos kratkoj kiši, Forum mladih pod nazivom "Što smo znali to smo odabrali", održan je sinoć ispred Luže.


Nova usluga Dubrovačkih knjižnica – online obnova zaduženja!

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik ponosno predstavljaju novu uslugu koja je krenula s radom.


Željko Pervan stiže na Sveučilište!

Jedan od najvećih hrvatskih komičara, Željko Pervan, održat će večer stand up komedije ovoga petka od 20 sati u amfiteatru Kampusa. Ulaz je slobodan.


Javni natječaj za dodjelu donacija 'Pružimo znanje, potaknimo inicijative'

Sredstva natječaja su namijenjena za provođenje projekata kojima se potiče zapošljivost, samozapošljavanje i utemeljenje društvenog poduzetništva.


Nagradni natječaj #EUElections2019

Sudjeluj u nagradnom natječaju #EUElections2019, objasni vršnjacima zašto je važno glasati i osvoji putni vaučer vrijedan do 200 €.