ODGOVORNO GOPODARENJE OTPADOM U LOKALNOJ ZAJEDNICI KREĆE S NAJMLAĐIMA

Autor: , 21-02-2018
ODGOVORNO GOPODARENJE OTPADOM U LOKALNOJ ZAJEDNICI KREĆE S NAJMLAĐIMA
DEŠA Dubrovnik već godinama uspješno provodi edukativne radionice namijenjene djeci na temu ekologije i zaštite okoliša.

Slijedom toga, od lipnja 2017., u okviru projekta „Pod budnim okom volontera“, DEŠA Dubrovnik provela je  95 radionica u koje je bilo uključeno više od 600 djece.  Na ovim radionicama djeca imaju priliku učiti o  iznimno važnim  i  u posljednje vrijeme vrlo aktualnim problemima suvremenog društva koji se tiču zaštite okoliša. 

Djeca uče o tome kakve posljedice otpad, koji nije pravilno zbrinut, ostavlja na prirodu, primjerice zagađenost oceana i stradavanje životinja. Zatim, uče o važnosti  primarne selekcije otpada u kućanstvu i, što je posebno značajno, uče prepoznati vrijednost otpada i gledati ga kao sirovinu iz koje nastaje novi proizvod, ukoliko ga pravilno odvojimo.  Na pristupačan i zanimljiv način, djeca na interaktivnim radionicama usvajaju  znanja i vrijednosti neophodne u modernom društvu i participatornoj demokraciji.  Na ovaj način se od najranijih dana kod djece  razvija ekološka osviještenost ne bi li jednog dana kada odrastu, postali  odgovorni i aktivni građani koji svojim pravilnim odnosom prema okolišu pridonose očuvanju svoje zajednice, a time i čitavog ekosustava.

Činjenica je kako do 2023. Republika Hrvatska mora odvajati 50% svoga otpada, a 2016. odvajali smo poraznih 17%. Ukoliko ovu normu ne zadovoljimo slijedit će kazne.Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. Siječnja 2018 donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada na području Grada Dubrovnika. Prema toj Odluci svim kućanstvima je potrebno osigurati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i to miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog i reciklabilnog otpada. Dok čekamo da se ispune svi tehničko- tehnološki uvjeti za primjenu uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom naša djeca su spremna svojim novostečenim znanjem uvelike pomoći svojim roditeljima u obavezi koja sve nas čeka, a riječ je o primarnoj selekciji otpada na kućnom pragu.

Na taj način pomoći će očuvanju okoliša i našeg zdravlja ali i  izbjeći kazne koja će za građane biti visoke čak i do 5000 kn. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda; DEŠA Dubrovnik nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu sa Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Udrugom CROGIS, Udrugom Lovci na oluje, OŠ Antuna Masle Orašac I OŠ Župa Dubrovačka.

 

deša galerija

NOVOSTI

Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma otvorio je natječaj za prijave na 29. izdanje Festivala


Obavijest za sudionike Foruma mladih

Prijavite svoje radove na radionicu foruma mladih filmsko i video stvaralaštvo.


Zimska praksa u Valamaru

Sveučilište u Dubrovniku je objavilo novi natječaj za praksu


Kreativni natječaj "EU2EU"

Otvoren novi kreativni natječaj za mlade


U subotu mađioničarski show s animatorima i žonglerima, band Nianse i Sugarfree

Spektakularan show u Uvali kao završnica programa Šarene zime!