DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA

Autor: , 22-02-2018
DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA
Svake godine, 22. veljače u čitavoj Europskoj uniji obilježava se Dan žrtava kaznenih djela kako bi se podigla svijest javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

DEŠA Dubrovnik obavještava  sve  građane kako  nastavlja s provođenjem usluge pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te prekršaja iz područja obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije. Naime, DEŠA je postala  partner u provedbi trogodišnjeg projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, čiji je nositelj Ženska soba, a provodi se u partnerstvu sa još deset organizacija civilnog društva. Uloga je mreže osigurati podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. 

 

Podsjetimo, DEŠA je još od 2015. godine uključena u  sustav pružanja podrške žrtvama i svjedocima kako bi građanima županije učinila dostupnom do tada nedostupnu uslugu. Podrška žrtvama i svjedocima obuhvaća sveobuhvatnu podršku već od same prijave kaznenog djela do presude kako bi se izbjegla sekundarna viktimizacija i traumatizacija žrtve, a to uključuje emocionalnu potporu, pružanje informacija o pravima te  praktičnih i tehničkih informacija kao i pratnju žrtve ili svjedoka na sud.

 

Kao aktivni sudionik spomenute Mreže, DEŠA Dubrovnik sudjeluje na okruglom stolu  „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“  kojeg organizira Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa povodom Dana žrtava kaznenih djela. Prilika je to za rapravu o izazovima uspostave Mreže te o mogućim načinima suradnje s državnim tijelima i lokalnom samoupravom te za razmjenu iskustava praktičara koji rade izravno sa žrtvama.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 020 311 625, e-mail adrese zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.

 

 


NOVOSTI

Održan Forum mladih: Što smo znali, to smo odabrali

Usprkos kratkoj kiši, Forum mladih pod nazivom "Što smo znali to smo odabrali", održan je sinoć ispred Luže.


Nova usluga Dubrovačkih knjižnica – online obnova zaduženja!

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik ponosno predstavljaju novu uslugu koja je krenula s radom.


Željko Pervan stiže na Sveučilište!

Jedan od najvećih hrvatskih komičara, Željko Pervan, održat će večer stand up komedije ovoga petka od 20 sati u amfiteatru Kampusa. Ulaz je slobodan.


Javni natječaj za dodjelu donacija 'Pružimo znanje, potaknimo inicijative'

Sredstva natječaja su namijenjena za provođenje projekata kojima se potiče zapošljivost, samozapošljavanje i utemeljenje društvenog poduzetništva.


Nagradni natječaj #EUElections2019

Sudjeluj u nagradnom natječaju #EUElections2019, objasni vršnjacima zašto je važno glasati i osvoji putni vaučer vrijedan do 200 €.