DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA

Autor: , 22-02-2018
DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA
Svake godine, 22. veljače u čitavoj Europskoj uniji obilježava se Dan žrtava kaznenih djela kako bi se podigla svijest javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

DEŠA Dubrovnik obavještava  sve  građane kako  nastavlja s provođenjem usluge pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te prekršaja iz područja obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije. Naime, DEŠA je postala  partner u provedbi trogodišnjeg projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, čiji je nositelj Ženska soba, a provodi se u partnerstvu sa još deset organizacija civilnog društva. Uloga je mreže osigurati podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. 

 

Podsjetimo, DEŠA je još od 2015. godine uključena u  sustav pružanja podrške žrtvama i svjedocima kako bi građanima županije učinila dostupnom do tada nedostupnu uslugu. Podrška žrtvama i svjedocima obuhvaća sveobuhvatnu podršku već od same prijave kaznenog djela do presude kako bi se izbjegla sekundarna viktimizacija i traumatizacija žrtve, a to uključuje emocionalnu potporu, pružanje informacija o pravima te  praktičnih i tehničkih informacija kao i pratnju žrtve ili svjedoka na sud.

 

Kao aktivni sudionik spomenute Mreže, DEŠA Dubrovnik sudjeluje na okruglom stolu  „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“  kojeg organizira Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa povodom Dana žrtava kaznenih djela. Prilika je to za rapravu o izazovima uspostave Mreže te o mogućim načinima suradnje s državnim tijelima i lokalnom samoupravom te za razmjenu iskustava praktičara koji rade izravno sa žrtvama.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 020 311 625, e-mail adrese zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.

 

 


NOVOSTI

Imagine Europe

Otvoren je natječaj za prijavu ideja o viziji Europe 2050. godine u kratkom pisanom i video uratku


Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma otvorio je natječaj za prijave na 29. izdanje Festivala


Obavijest za sudionike Foruma mladih

Prijavite svoje radove na radionicu foruma mladih filmsko i video stvaralaštvo.


Zimska praksa u Valamaru

Sveučilište u Dubrovniku je objavilo novi natječaj za praksu


Kreativni natječaj "EU2EU"

Otvoren novi kreativni natječaj za mlade