DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA

Autor: , 22-02-2018
DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA
Svake godine, 22. veljače u čitavoj Europskoj uniji obilježava se Dan žrtava kaznenih djela kako bi se podigla svijest javnosti o pravima žrtava kaznenih djela.

DEŠA Dubrovnik obavještava  sve  građane kako  nastavlja s provođenjem usluge pružanja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te prekršaja iz područja obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije. Naime, DEŠA je postala  partner u provedbi trogodišnjeg projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, čiji je nositelj Ženska soba, a provodi se u partnerstvu sa još deset organizacija civilnog društva. Uloga je mreže osigurati podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. 

 

Podsjetimo, DEŠA je još od 2015. godine uključena u  sustav pružanja podrške žrtvama i svjedocima kako bi građanima županije učinila dostupnom do tada nedostupnu uslugu. Podrška žrtvama i svjedocima obuhvaća sveobuhvatnu podršku već od same prijave kaznenog djela do presude kako bi se izbjegla sekundarna viktimizacija i traumatizacija žrtve, a to uključuje emocionalnu potporu, pružanje informacija o pravima te  praktičnih i tehničkih informacija kao i pratnju žrtve ili svjedoka na sud.

 

Kao aktivni sudionik spomenute Mreže, DEŠA Dubrovnik sudjeluje na okruglom stolu  „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“  kojeg organizira Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa povodom Dana žrtava kaznenih djela. Prilika je to za rapravu o izazovima uspostave Mreže te o mogućim načinima suradnje s državnim tijelima i lokalnom samoupravom te za razmjenu iskustava praktičara koji rade izravno sa žrtvama.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 020 311 625, e-mail adrese zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.

 

 


NOVOSTI

Ideje koje rješavaju društvene ili ekološke probleme

ACT Grupa je predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje studenta/ica i mladih između 14 i 30 godina starosti.


Drava Art Biennale 2019.

Drava Art Biennale (DAB) nastavak je projekta Muzeja grada Koprivnice koji je započeo 2003. godine, a koji 2013. poprima bijenalni karakter.


Prijavi se: "Ideja godine '19."

Na natjecanju "Ideja godine '19.", srednjoškolci imaju priliku predstaviti poduzetničku ideju.


Radionica pripreme prijava u sklopu Projekata u okviru dijaloga s mladima programa Erasmus +

Odjel za mobilnost u području mladih u sklopu Agencije za mobilnost i programe EU u suradnji s Centrom za mlade Informadur organizira radionicu.


16. ožujka održan je Arduino dan 2019 u Dubrovniku

Arduino dan se obilježio ovu subotu 16. ožujka u 106 zemalja na 659 događaja.