5. Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku

Autor: , 22-02-2018
5. Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku
Ovogodišnja tema Dana karijera bila je „Freelancing – sadašnjost, budućnost ili oboje?“

Jedan od najzvučnijih gostiju Goran Milić se osvrnuo na početke svoje karijere, stanje u novinarstvu u Dubrovniku i Hrvatskoj te studentima dao korisne ideje i savjete za posao.

Prof. Đorđe Obradović na zanimljiv je način uveo panel diskusiju, opisujući tri najpoznatija novinara u Hrvata. Last but not least bio je, naravno, Goran Milić. Kao novinar i urednik radi već 48 godina, prošao je brojne televizijske kuće, a trenutno radi kao urednik Al Jazeera Balkan. Kako kaže prof. Obradović, intervjuirao je više od 30 šefova svih država.

Na vrlo zanimljiv način opisivao je Goran Milić svoj novinarski put, upozoravajući okupljene da jedino predanim radom, čak i na mjestima koja nam ne odgovaraju, stječemo pravo iskustvo za kasniji samostalan rad. Isto tako, vukao je paralele prošlosti i sadašnjosti, današnjeg i nekadašnjeg sistema s kojima su se većina prisutnih mogli složiti. Svi smo se našli u situaciji gdje nam roditelji sugeriraju „zaposli se tu, dobra je plaća, siguran posao, sve do penzije“. Osvrnuo se Milić i na svoju situaciju te rekao da nije bilo rata, još bi uvijek radio u Beogradu u uredništvu. Međutim, zbog prilika koje su bile, ali i kretanja modernog svijeta, poslovi su se mijenjali, a on je napredovao.

Naglasio je nekoliko puta da je svaki novi posao nova prilika za rast i napredovanje, učenje novih tehnika ili tehnologija (ovisi što nam treba), ali stvara i nova poznanstva koja su također važna za napredovanje.

Posebnu pozornost skrenuo je na izazove koji čekaju mlade novinare te je i sam predložio neke od tema kojima bi se mogli baviti. Naglasio je da nije poanta biti bolji, točniji, pismeniji, nego DRUGAČIJI. Danas se oni drugačiji ističu i na tome grade svoje karijere. Predložio je tako da se piše o Ne-postojanju dubrovačke gastronomije, o tome zašto je od dubrovačkog bijelog vina lošije samo crno dubrovačko vino te otkud Dubrovniku potreba da posljednjih 10 godina postavlja table Welcome to Dubrovnik.

Osvrnuo se i na sve veći odlazak mladih u Irsku te ostale europske zemlje. Smatra da mladi moraju otići, ali i vratiti se. U stranoj zemlji radom i iskustvom koje steknu podižu svoju tržišnu vrijednost. Kao najvažnije spomenuo je bolje poznavanje stranih jezika, puno bolje radne navike (naglasivši da ih kod nas nema, s čim se ipak mnogi ne bi složili, posebno ako se osvrnemo na rad u sezoni, u ugostiteljstvu), te savladavanje nekih dodatnih društvenih vještina.

Zaključio je da mladi imaju mogućnosti, međutim da je danas borba na tržištu rada puno zahtjevnija nego što je bilo „u njegovo vrijeme“.


NOVOSTI

Održan Forum mladih: Što smo znali, to smo odabrali

Usprkos kratkoj kiši, Forum mladih pod nazivom "Što smo znali to smo odabrali", održan je sinoć ispred Luže.


Nova usluga Dubrovačkih knjižnica – online obnova zaduženja!

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik ponosno predstavljaju novu uslugu koja je krenula s radom.


Željko Pervan stiže na Sveučilište!

Jedan od najvećih hrvatskih komičara, Željko Pervan, održat će večer stand up komedije ovoga petka od 20 sati u amfiteatru Kampusa. Ulaz je slobodan.


Javni natječaj za dodjelu donacija 'Pružimo znanje, potaknimo inicijative'

Sredstva natječaja su namijenjena za provođenje projekata kojima se potiče zapošljivost, samozapošljavanje i utemeljenje društvenog poduzetništva.


Nagradni natječaj #EUElections2019

Sudjeluj u nagradnom natječaju #EUElections2019, objasni vršnjacima zašto je važno glasati i osvoji putni vaučer vrijedan do 200 €.