NAJMRAČNIJI ČAS – Engleska zvijezda Gary Oldman zasjao u izvedbi legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla

Autor: , 27-02-2018
NAJMRAČNIJI ČAS – Engleska zvijezda Gary Oldman zasjao u izvedbi legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla
Andrea Batinić Ivanković donosi nam recenziju filma Najmračniji čas, redatelja Joea Wrighta koji u prvi plan stavlja povijesne trenutke Britanije početkom Drugog svjetskog rata te ih najfinije „zamotava“ oko figure koja postaje povijesnom ikonom.

hh

U središtu filma biografsko-povijesne tematike snažna je izvedba Garyja Oldmana ( „The Hitman's Bodyguard, „Criminal“, „The Space Between Us“) koji je utjelovio lik britanskog premijera Winstona Churchilla u ranim tjednima njegove karijere kao jednog od najvažnijih britanskih premijera. Film započinje Churchillovim imenovanjem premijerom i usredotočuje se na prvih nekoliko tjedana u svibnju 1940. godine. Cijela Zapadna Europa je na rubu raspada dok Hitler uspješno osvaja Belgiju, Nizozemsku, a uskoro okupira i Francusku. U takvom okruženju, u kojem nacistički režim sve više i više prodire kroz Europu, Churchill je pod snažnim pritiskom da sklopi mirovne ugovore s opozicijom. No, premijer se nastavlja odlučno boriti za Britaniju i Britansko carstvo bez obzira na sve žrtve koje su engleski vojnici tada morali podnijeti.

S Najmračnijim časom, redatelj Joe Wright stavlja u prvi plan povijesne trenutke Britanije na samom početku Drugog svjetskog rata te ih najfinije „zamotava“ oko figure koja postaje povijesnom ikonom engleske suvremene povijesti, Winstonom Churchillom kojeg je u svom „stilu“ savršeno utjelovio Gary Oldman i bez zadrške mu se može priznati nominacija u kategoriji „najboljeg glumca“ u Oskar reviji 2018. godine. Oldman je glumac koji nas već desetljećima impresionira svojim kameleonskim pretvorbama, a za što je samo jednom bio nagrađen Oscarom za najboljeg glumca („Thinker Taylor Soldier Spy, 2012. god.). Ako ovaj film to ne može promijeniti, zaista će uslijediti veliko razočaranje svih fanova ovog nadasve šarmantnog i sposobnog engleskog glumca. Za Oldmana je ova uloga bila pravi Wrightov „dar“, dok mu se glumac odužio izvedbom koja će se pamtiti desetljećima.

Neizostavni komplimenti svakako se moraju udijeliti japanskom make-up artistu, Kazuhiru Tsujiu koji je Oldmanu izradio bombastičnu masku i doveo ga gotovo do neprepoznatljivosti, dok je istovremeno iznenađujuće dobro svojim umjetničkim vještinama dočarao Churchilla – njegovo lice, kosu i tjelesnu strukturu. S druge strane, Oldman je doprinosi Churchillovom stvarnom karakteru stalnim ispijanjem alkohola i cigaretom u ustima kao njegovim zaštitnim znakom. Ako pogledamo stare fotografije Churchilla i novoga Oldmana, gotovo kao da gledamo istu osobu i možemo u potpunosti doživjeti lik slavnog premijera. Sa svakim je pravom film nominiran i u kategoriji za „najbolju šminku“ i u ovom polju definitivno zaslužuje zlatni kipić.

df

Iako pomalo oštar i gotovo bešćutan u pojedinim scenama, Winston je definitivno imao smisla za humor, a Wright je u pojedinim scenama to odlično uklopio u scenarij. Jedna od takvih je posvećena njegovoj tajnici Elizabeth Layton (Lily James) kada Churchill iznenada izlazi iz kupaonice i obraća joj se grlenim glasom: „Izlazim kao od majke rođen“ na što ona hitro bježi od golog premijera u već dubokim 60im godinama. Ironija se vidi i u filmskim dionicama kada premijer svoje krucijalne odluke o borbi, opstanku, životu i smrti često donosi provodeći vrijeme na zahodu – na vratima je i vidljiva oznaka „WC“ što se dovodi u vezu s njegovim inicijalima. Dakle, humor zadržava odličan tempo kroz cijelu radnju.

S druge strane, Churchill se prema Layton često odnosi vrlo bezobzirno i uvredljivo (pogotovo na samom početku) govoreći joj da je nesposobna i tjerajući je iz svoje sobe.

jhjhj

Međutim, iako Winston Churchill s Oldmanom drži vodstvo u gotovo svakoj sceni ostavljajući većinu ostale „filmske posade“ sa strane, upravo je Layton s njim od samog početka filma do kraja kao simbol zajedničkog britanskog građanina.

Iako biografijski djeluje kao film baziran na životnim epizodama samo jednog čovjeka, ovo je film koji na velikom platnu prikazuje brojne Churchillove suvremenike koji su odigrali svoje uloge u početnim ratnim godinama. Naizmjence i dozirano se pojavljuju Neville Chamberlain (Ronald Pickup) i Edward Wood (Stephan Dillane) koji uporno pokušavaju potkopati Churchilla i njegov program daljnjeg ratovanja, pružanja otpora bez potpisivanja i pristanka na mirovne sporazume. Njihove uloge su sporedne i ništa posebno zanimljive, ali služe svrsi – većinu vremena pokušavaju ometati Winstona i skrenuti ga s putanje dok on nastoji suzbiti daljnji nacistički napredak. Od ostalih likova, svakako je potrebno istaknuti kralja Georgea VI. kojeg je utjelovio Ben Mendelsohn (uloga Orsona Krennica u filmu „Rogue One: A Star Wars Story“) koji je na početku filma vrlo oprezan s Churchillom i pomalo nepovjerljiv na što upućuje njegova naklonost Halifaxu pri izboru premijera. Između njih se osjeća vrlo snažna kemija koja ipak ostaje nedorečena, jer jednostavno nema dovoljno vemena za razvoj njihovog prijateljstva, iako se naposljetku otkriva kraljevo duboko povjerenje u Churchilla i njegove odluke. Slična situacija je i s Winstonovom boljom polovicom, suprugom Clementine (Kristin Scott-Thomas). Clementine u svemu stoji uz svoga supruga i često smiruje njegove strahove te pohvaljuje njegove uspjehe. Ona ponizno prihvaća ulogu žene jednog snažnog državnika koji naprosto nema vremena za nju i njihovu vezu. Ona mu pak ništa ne zamjera, već prihvaća život u kojem nema puno prostora za ljubav koliko za uzajamno poštovanje.

lplp

Wright bi svakako trebao biti nagrađen što je iznjedrio film prožet opširnim i slavnim Churchillovim govorima u Parlamentu. To su uistinu vjerodostojne snimke premijerovih snažnih govora popraćenih urlicima mnoštva bilo da je riječ o odobravanju njegovih prijedloga ili pak negodovanju. Vrlo je upečatljiva i dirljiva scena kada Churchill daje svoj prvi radio govor na nacionalnoj stanici. Sva svjetla se gase, ostaje samo mrak i crvena svjetlost koja označava da se emisija prenosi uživo. U sceni su vidljive sve Winstonove emocije – strah, nervoza, ali i čvrstoća pa čak i njegovo naborano lice isprano crvenom svjetlošću koje odaje premijerovo stvarno stanje – snagu i borbu za opstanak!

popo

Također, valja uočiti sve Churchillove unutarnje borbe koje su vrlo moćno dočarane njegovim govorima sa samim sobom, ali i sa britanskim građanstvom. Osobito je zanimljiv prikaz njegove unutarnje borbe kada odluči žrtvovati 4 000 britanskih vojnika i časnika u Calaisu kako bi uspio spasiti 300.000, također engleskih boraca u Dunkirku. Iako bez uloge Winstona Churchilla, vrlo emotivan film iz 2007. godine, Atonement (Iskupljenje), također u Wrightovoj režiji, bavi se istim periodom i pokriva isti događaj koji zaokuplja Churchilla – evakuaciju Dunkirka.

map

U filmu su vrlo dobro izbalansirane scene sukoba interesa (torijevci i vigovci) koje su svedene na minimum dok je naglasak stavljen na pravi unutarnji konflikt Winstona Churchilla i njegove savjesti. Najmračniji čas pravi je vremenski podsjetnik da svjetski vođe trebaju „prostora“ za vlastite misli i odluke, moraju moći i znati primiti kritiku, oduprijeti se „lavovima“ i naposljetku preispitati sami sebe i svoju savjest koja i kad dođe do pobjede ili poraza ostaje prisutna u njihovom duhu. Samo je pitanje koliko je savjesti imao bilo tko od povijesnih velikana (bilo pobjednika ili gubitnika) i jesu li do kraja svog života ikad preispitali svoje odluke zbog kojih su izgubljeni milijuni života. Stoga ovaj film potiče dublja razmišljanja o ljudskim i životnim vrijednostima i koliko je toga potrebno žrtvovati, do koje granice treba ići i koliko „leševa“ pogaziti da bi čovjek ostavio svoj trag na ovoj planeti!

 


NOVOSTI

Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.


Promjena vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku

Za novi vizualni identitet zadužne su dubrovačke dizajnerice.


Prijavi se za volontiranje na Media Mediterranea festivalu

Udruga Metamedij organizira 22. izdanje Media Mediterranea festivala u Puli u sklopu kojeg će se od 13. do 15. kolovoza održavati različiti programi: izložbe, performansi, multimedijalne izvedbe, predstavljanja, radionice za djecu i mlade…


Prilika za volontiranje u Poljskoj

Poziv za mlade na dugoročno volontiranje u Poljskoj na temu razvoj poduzetničkog duha i kompetencija.


Kultura u điru stiže u Mali Zaton

Kultura ne prestaje điravati te tako u utorak, 30. lipnja stiže i do Malog Zatona, točnije do ljetne pozornice Doma kulture Mali Zaton.