Forum mladih: Intervju sa Zrinkom Japunčić

Autor: , 04-05-2018
Fotografirao: Informadur
Forum mladih: Intervju sa Zrinkom Japunčić
Dok čekamo novi nastup forumaša na Stradunu, popričali smo sa Zrinkom Japunčić, koordinatoricom Forumske radionice Ples, ples, ples o najtežim i najljepšim iskustvima s proteklih radionica, ali i još o nekim stvarima pa najbolje da sami pročitate

Od kada ste uključeni u projekt Foruma mladih grada Dubrovnika?

U projekt Foruma mladih uključena sam skoro od samih početaka. Radim na baletnom odjelu i u Plesnom studiju Lazareti i naše djevojke su uvijek rado plesale i odazivale se projektu Foruma. Što se tiče koordinacije imala sam tu sreću da sam vrlo rano počela raditi s gđom. Paulom Dražić Zekić. Ranije smo zajedno radile mjuzikle koji su bili koprodukcije Kazališta Marina Držića i Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Tu smo jednostavno kliknule i shvatile da se jako dobro nadopunjujemo s organizacijom i eto naknadno uslijedio je poziv za Forum.

Počela sam prvo s dva Foruma koja su se odvijala na Stradunu (Što smo znali to smo odabrali i Gotovo je gotovo) da bi se nakon nekog vremena to razvilo u smjeru plesa i područja koje je meni bliže. Zadnjih pet godina sam uključena direktno u organizaciju plesne manifestacije koja se održava u četvrtom mjesecu pod nazivom Ples, ples, ples.

Kako je Forum izgledao u samom početku?

U prvo vrijeme je bila samo jedna godišnja manifestacija. O početku Foruma idealan sugovornik je gđa. Paula Dražić Zekić. Sve je započelo na inicijativu g. Miha Katičića iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te Paule Dražić Zekić koji su duša i srce ovoga projekta. Mi smo se svi lagano priklonili i pružamo im podršku  za lakšu organizaciju.

Ja sam uključena samo zadnjih pet godina i to u tri godišnje manifestacije. Forum je prekrasan program koji traje tijekom cijele godine i mladi pokazuje sve što rade i na koji način se kreativno izražavaju. Tako da Forum nudi od drame i poezije, kantautora i bendova, i još mnoštvo drugih sjajnih stvari.

Koji dio posla je najteži što se organizacije radionice tiče?

Što se tiče organizacije, moram pohvaliti sve sudionike. Još uvijek imamo nekih malih propusta. Nije lako ni školama i ja zbog toga bih posebno izdvojila učiteljice. Glazba nam se šalje i program se slaže uz obzir da neka djeca plešu na više lokacija, znači i u školama u ritmikama kao slobodna aktivnost ili u različitim plesnim studijima i udrugama. Kako bi djeci olakšali cijelu priču pazim i slažem program da svi stignemo sve – od presvlaka do plesa, da se  svima izađe u susret i da tako ne dolazimo u situaciju da program mora stat i moram improvizirati. Sve ide po napisanom scenariju. Voditelj manifestacije je jako drag i prati nas već četiri - pet godina. Glumac je Kazališta Marina Držića i zove se Hrvoje Sebastijan.

Ja sam izrazito ponosna. Već dvije godine idemo bez ikakvog zastoja. Nije lako posložiti 33 plesna broja. To zahtijeva veliku tehničku pripremu. Svatko ima svoje neke zahtjeve koji se tiču scene, probe, svjetla.. Kazalište Marina Držića nam stvarno izlazi u susret. U jutarnjim terminima imamo i probu za sve one  koji to žele. Mislim da organizacijski stojimo prilično dobro što se plesa tiče i da možemo biti jako ponosni.

A koji je pak najdraži i najljepši dio Foruma?

Ja inače volim raditi takve organizacije. Radim dosta i za Zimski festival i maškare. To je urođeno u meni i ide mi. Nema mi mrskog dijela. Nekad bi voljela da ne ostavljamo neke stvari za zadnji tren  i da me ne zovu ujutro da su zaboravili da jedno dijete pleše i sa školom ili slično, ali sve se može riješiti. Dapače uzbudljivije je ovako kad pred tebe bace neke izazove koji izgledaju nerješivi. Mislim da možemo biti ponosni i na djecu i na škole. Ove godine smo imali sve škole osim OŠ Lapad jer se posložilo da su cure bile na ekskurziji.

Što mene veseli je da udruge koje se bave plesom, koje idu na natjecanja isto veoma raduje Forum. Imamo primjer stepera koji su svjetski prvaci i svi  znamo njihove sjajne rezultate. Njih neizmjerno veseli što svaki put za Forum naprave novu koreografiju koju nitko do tad nije vidio. Obično to bude velika formacija od oko 40 plesača. Prošle godine su nastupali s Petrom Panom. Ove godine su isto priredili iznenađenje. Tako da Forum uveseljava i one koji su potpuni amateri, vježbaju s učiteljicama i trude se u školama, ali i „ozbiljniju“ ekipu koja puno trenira van škole.

Što mladima, po Vašem mišljenju, predstavlja Forum mladih?

Plesači su dobili platformu za pokazati sve što rade. Mi koji radimo u plesnim organizacijama imamo svoje završne produkcije da pokažemo i roditeljima i gradu što i kako radimo. Imamo mogućnost za dosta nastupa. Uvijek nas zovu i mi se rado odazovemo jer djeca vole nastupati. To je i cilj cijelog tog treniranja – da pokažu što su napravili. Ovo je sjajno jer i škole i oni koji se bave rekreativno – svi su tu na jednom mjestu. Vidimo sve vrste plesa: od zumbe, stepa, show dance-a, folklora.. Prekrasno je vidjeti zadnjih par godina Linđovo blago i Orašac koji unutar Foruma pokriju taj tradicionalni dio. Imamo jedan stvarno prekrasan plesni kolaž koji je šteta ne pokazati.

Forum nam je omogućio to da svi mladi plesači u Dubrovniku budu jedan dan na jednom mjestu. Sjajno je da se to događa u četvrtom mjesecu kada je Svjetski dan plesa tako da smo nekako povezali cijelu priču.

Kakva je međusobna suradnja plesnih klubova  Dubrovniku?

Ne mogu sad govoriti za ostale kolege. Ja imam jako dobru suradnju s kolegama i zahvalit ću se svima. Uvijek se radu odazovu pogotovo na moje ideje. Tako sam prije par godina imala ideju baš na dan plesnog Foruma okupiti sve plesače na Stradunu i napravili zajedničku fotografiju, pa smo to i uspješno organizirali.

Svi se jako trude i djece imamo sve više što je ujedno pokazatelj da je taj trud i rad primijećen. Mislim da možemo još puno stvari napravit zajedno. Za razliku od prije 10 ili 15 godina vidi se ogromni porast u broju plesača i broju klubova. Činjenica je da Dubrovnik sve više pleše. Imamo jedno bogatstvo plesa u Dubrovniku.

Kako vidite Forum u budućnosti?

Mislim da Forum u budućnosti može samo rasti. Ovo je sad već nešto što je postalo tradicionalno i važno školama i svima koji se bave mladima. Dosta je razgranat. Jedino bi voljela da je više medijski pokriven i da nas što više sugrađana dođe poviriti. Vjerujem da bi mnogi ostali iznenađeni kad vide što djeca mogu i što nude na pozornici. Nekad i nas što smo dugi niz godina u tome iznenade svojom kreativnošću. Žao mi je što se na taj način nismo uspjeli aktivirati. Primjera radi, mi u Kazalištu možemo primiti oko 220 sjedala i broj publike je ograničen. Uvijek tradicionalno ostavimo najbolje točke za kraj i šteta je kad vidite da ljudi dođu pogledati samo svoje dijete. Jest, manifestacija dugo traje, ali svako dijete se trudilo od prvog do zadnjeg. Voljela bi da publika ostane skroz do kraja. Naši izvođači ove godine su imali lijepu reakciju. U trenutku kad se polako počela prazniti publika sjeli su u kostimima i podržavali svoje kolege na pozornici. To je jedna lijepa priča.. Vjerujem da će na Stradunu biti dosta naših sugrađana koji će se ugodno iznenaditi.

Za kraj poruka svim sudionicima Foruma.

Poruka svim sudionicima je da ostanu takvi kakvi jesu, razigrani, kreativni i da ne dozvole da ih stave u kalupe. Oni jednostavno mogu napraviti sve sto žele. Netko će to napraviti na bolji način, netko malo slabije, ali svaka prilika i želja za kreativnosti se mora podržati!


NOVOSTI

CUC natjecanje: Izradite digitalni plakat i osvojite vrijedne nagrade

Dvije osnovne i dvije srednje škole koje, prema ocjenama stručnoga Ocjenjivačkog suda, prijave najbolji plakat osvojit će vrijedne nagrade.


'Semester At Sea' u volonterskim akcijama na otocima Lokrumu i Olipi

Dvadesetak studenata i profesora sa „studentskog kruzera“ igralo je s dubrovačkom djecom i volonterima pomalo već zaboravljenih društvenih igara


Natječaj 'Igraj srcem' za dodjelu studentskih stipendija

U tijeku je natječaj "Igraj srcem" za dodjelu studentskih stipendija za ovu akademsku godinu.


Dizajniraj majicu i besplatno putuj Europom!

Natječaj za dizajn majice Time to Move ponovno se održava i ove godine! Ako imaš barem 13 i ne više od 30 godina, dizajniraj majicu koja najbolje pokazuje duh kampanje Time to Move i osvoji putovanje vlakom po Europi!


Stipendije u turizmu

Maksimalna stipendija po korisniku je 1200kn mjesečno. Ministarstvo turizma pokriva 50% ukupne stipendije, a poziv je upućen tvrtkama u turizmu i ugostiteljstvu.