Održan ''aqua_forensic'' na Lokrumu

10-07-2018
Održan ''aqua_forensic'' na Lokrumu
U subotu 07. srpnja 2018. u zelenom ambijentu Rezervata prirode otoku Lokrum održalo se nesvakidašnje događanje "aqua_forensic science+art caffe" u organizaciji UR Instituta

Na događanju je predstavljen međunardni znanstveno-umjetnički projekt ͞"aqua_forensic͟ koji na inovativan način sintezom znanosti i umjetnosti pristupa problemu suvremenog zagađenja podvodnih eko sustava nevidljivim zagađivačima koji su rezultat pretjeranog farmaceutskog konzumerizma.

Međunarodno afirmirani tim autora – Gjino Šutić, dubrovački biotehnolog i novomedijski umjetnik, te Robertina Šebjanič, novomedijska umjetnica iz Ljubljane, pod okriljem projekta koji je trenutno u istraživačkoj fazi istražuju akvatorije Dunava u Austriji te Jadranskog mora u Dubrovniku u potrazi za ͞kemijskim otiskom͟ kojeg svi, i neznajući, ostavljamo za sobom u podvodnom okolišu.

U ovoj potrazi koriste se zanimljivim alatima, poput podvodnih robota koje su sami izradili i opremili senzorima za istraživanje teško dostupnih podvodnih lokacija, u koje se otpuštaju otpadne vode noseći pregršt kemijskih polutanata koje proizvodimo, a djeluju na mikroorganizme-alge-ribe i na kraju same ljude u zatvorenom ciklusu.

Glavni fokus projekt je istraživanje djelovanja farmaceutika koje često pretjerano i nepromišljeno koristimo čak i kada nisu potrebni – poput antibiotika (koji mogu zaustaviti reprodukciju algi – hrane za ribe), antifungalnih lijekova (koji mogu uništiti oklope rakova) te lijekova za smirenje (koji mogu čak natjerati škampe na svojevrsni suicid – uklanjajući osjećaj straha kod njih, zbog čega izlaze preblizu površini mora gdje ne mogu preživjeti). U sklopu projekta autori istražuju i udio ilegalnih farmaceutika u vodama te njihovo djelovanje na mikroorganizme na kojima se bazira prehrambeni lanac.

Pri konzumaciji većine ovih farmaceutika, ljudsko tijelo absorbira samo maleni dio, dok se ostatak otpušta u okoliš kanalizacijskim vodama gdje djeluje na ekosustav na nedovoljno istražene načine.

Po završetku istraživačke faze, autori namjeravaju iskoristiti dobivene rezultate kao bazu za izradu hibridnog umjetničkog djela – multimedijalne instalacije koja na poetičan način čini navedene nevidljive zagađivače vidljivima, što je neophodno da bi se pristupilo rješavanju globalnog problema kojeg dijele sva mora i rijeke, s obzirom da su povezana.

Autori smatraju da spojem znanosti i umjetnosti, te holističkim pristupom i interdisciplinarnom kolaboracijom, možemo najviše doprinjeti rješavanju društvenih problema poput razvoja metoda za očuvanje bioraznolikosti – prirodnog bogatstva koje imamo i o kojem ovise turističke destinacije poput Hrvatske.

Projekt ͞"aqua_forensic͟" dobitnik je međunarodne nagrade – prepoznavanja od 12 članica Europske mreže – EMARE (European Media Artists in Residence) – potpore od prestižnog Ars Electronica Centra (AT) te umjetničke turneje diljem EU (i šire) u razdoblju 2018-2021, kao i prepoznatljivosti te potpore od Hrvatskog i Slovenskog Ministarstva kulture kao i Čistoće Dubrovnik - koja je prepoznala potencijal inovativnog pristupa ekološkim problemima.

Nužnost spajanja znanosti i umjetnosti te otvaranjem vrata akademskih znanstvenih institucija i suvremene umjetnosti za građane (koji aktivnim sudjelovanjem uvelike mogu doprinjeti razvoju navedenih polja – pružajući svježu perspektivu) s autorima i UR Institutom dijele i projektni partneri - međunarodne organizacije uključene u realizaciju projekta – spomenuti Ars Electronica iz Austrije i ATOL institut iz Slovenije kao i Rezervat prirode otok Lokrum, u suradnji s kojim je održano današnje događanje – jedno u nizu uspješnih programskih suradnji s UR Institutom, od kojih nas mnoštvo čeka i ove sezone.

Za one koji nisu upoznati, organizator događanja UR Institut neprofitni je institut za primijenjena znanstvena istraživanja, razvoj suvremene znanstvene kulture i vezanu edukaciju, koji u Dubrovniku djeluje od 2013. godine i iza sebe broji dugi niz međunarodno prepoznatih projekata na području znanosti, kulture, umjetnosti i edukacije. Uz istraživačke projekte instituta (razvoj bioloških i bioelektroničkih sustava za ͞pametne gradove͟, uzgoja zamjenskih ljudskih organa, testiranje bioloških tehnologija za teraformiranje Marsa i sl.), dubrovačka javnost je možda najviše upoznata s edukacijskim programima – radionicama na otoku Lokrum, Kluba Mladih Znanstvenika, međunarodne ljetne škole znanosti i umjetnosti – Science Underground Academy i sl.

Uz projekt i organizatora, domaćoj javnosti predstavila se i prominentna organizacija Ars Electronica - organizator jednog od najvećih festivala novomedijske umjetnosti – Ars Electronica Festival, koji se svake godine pod drugim motom posvećuje stanju društva na sučelju umjetnosti, tehnologije i društva i istodobno održava na više lokacija diljem grada Linza. Ovaj Festival, u samo četiri dana održavanja, posjeti najmanje 100 000 posjetitelja, koji uživaju u više od 200 pojedinačnih događanja s puno kreativnosti, idealizma i stručnih znanja. U svojem specifičnom usmjerenju i dugogodišnjem kontinuitetu Ars Electronica je danas jedinstvena platforma za digitalnu umjetnost i medijsku kulturu na svijetu. Pored festivala, koji se održava od 1979., tu je i prestižno dodjeljivanje strukovnih nagrada - PrixArsElectronica koje prepoznaje, a mogli bismo reći i uvodi najnovije trendove u umjetnosti i tehnologiji.

Organizacija obuhvaća Ars Electronica FutureLab kao poveznicu prema gospodarstvu i znanosti te Muzej budućnosti u novo uređenom centru Ars Electronica Center.

Prepoznatljivost i podrška aqua_forensic projektu od takve organizacije svjedoči o kvaliteti rada koji se provodi i u našem Gradu. Projekt je prepoznat i od slovenskog partnera, koji se također imao prilike predstaviti našoj javnosti – Projekt ATOL institute - jednog od prvih neprofitnih instituta za suvremenu umjetnost u Sloveniji, osnovanog 1994.godine koji potiče istraživanje i razvoj spoja znanosti i umjetnosti, tehnologije u umjetnosti i eksperimentalne glazbe. ATOL Institut javnosti je najviše poznat kao koorganizator ljetnog hakerskog PIFcamp-a u slovenskim Alpama, za eksperimentalno istraživanje vezanih tema.

Nesvakidašnji pristup prezentaciji ovog hvalevrijednog projekta osiguralo je i uključivanje građana – poglavito mladih kao i donositelja javnih politika te predstavnika struke – poput predstavnika dubrovačkog studija Akvakulture te splitskog Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), koji su s organizatorima događanja i partnerima projekta aqua_forensic na science+art caffeu otvorili konstruktivan dijalog neophodan za razmjenu znanja, suradnje kao i aktivno uključivanje građana u suvremenu znanosti, umjetnost i održivo urbano planiranje.

Nadamo se da će se u Dubrovniku češće održavati ovakva događanja, neophodna za razvoj naše zajednice te kulture koju živimo, a ne kreiramo za turiste.


NOVOSTI

Polarni san Davora Rostuhara - predavanje u Narodnoj knjižnici

U ljetnom izdanju „Putositnica utorkom“ bit će Davor Rostuhar. Multimedijalnim predavanjem „Polarni san“ Rostuhar će predstaviti prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol u utorak, 24. srpnja, u 21 sat u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.


Mamma Mia: Here We Go Again! premijerno pod zvijezdama u kinu Jadran

U dubrovačkom ljetnom kinu Jadran film će se premijerno prikazati u nedjelju, 22. srpnja u 21 sat, nakon čega će se od 26.7. film redovno prikazivati u kinima diljem zemlje.


Pogledajte skrivena blaga Znanstvene knjižnice

Ove srijede, 18. srpnja Znanstvena knjižnica Dubrovnik održati će otvorenje izložbe "Blaga Znanstvene knjižnice".


Prijavi se na razmjenu mladih na Murteru!

Udruga Argonauta organizira međunarodnu razmjenu mladih od 7. do 16.9. pod nazivom “Youth 4 C (Mladi za more)” u kojoj će sudjelovati mladi iz 8 zemalja.


Ljetni poslovi naših studenata: Ana-Marija Šoletić

U novoj rubrici: Ljetni poslovi naših studenata, donosimo priču studentice sestrinstva - Ana-Marije Šoletić koja je dio interventnog tima raspoređenog na nekoliko lokacija u Gradu.