Poziv za mlade pisce na prijave na natječaj

Autor: , 23-01-2019
Poziv za mlade pisce na prijave na natječaj
Poziv za mlade pisce na prijave na natječaj Emerging Writer on Tour za 2019. i 2020. godinu koji organizira Međunarodni književni festival Vilenica u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i Međunarodnim književnim festivalom

Projekt Read Me I am Yours zajednički je pothvat triju istaknutih književnih manifestacija nastao u zemljama manje upotrebljavanih jezika s ciljem promicanja europske književnosti. Partneri u projektu su organizacije koje vode priznate književne festivale iz raznih dijelova Europe u kojima se govori manje upotrebljavanim jezicima: Mednarodni literarni festival Vilenica/ Međunarodni književni festival Vilenica koji organizira Društvo slovenskih pisateljev iz Slovenije, Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta/Međunarodni festival književnosti Cúirt koji organizira Centar za umjetnost Galway iz Irske i Festival svjetske književnosti koji organizira nakladnička kuća Fraktura iz Hrvatske. S obzirom na geografski položaj, sva tri partnera dijele određeno povijesno, društveno i političko iskustvo koje ih čini jedinstvenima na europskoj razini. Budući da smatramo da mi, zemlje s takozvane europske periferije, imamo mnogo toga ponuditi centru, želimo preusmjeriti europski fokus na margine, gdje književnosti manjih nacija, regija i manjina supostoje s većim grupama koje su, kvaliteti njihova pisanja unatoč, nedovoljno zastupljene u književno-kulturnom području. Opći cilj projekta Read Me I am Yours promoviranje je međukulturnog razumijevanja i poticanja međukulturnih dijaloga – kako u književnim kulturama koje dolaze iz manje upotrebljavanih europskih jezika i većih jezičnih zajednica tako i u zemljama izvan Europe – i razmjene putem poticanja mobilnosti autora, nakladnika, prevoditelja, književnih agenata te ostalih kulturnih posrednika i kulturnih djelatnika. 

 

Partneri na projektu Read Me I am Yours

Međunarodni književni festival Vilenica okupljanje je pjesnika, prozaista, dramatičara i esejista, ali i prevoditelja, nakladnika, urednika i kritičara iz središnje Europe i šire koje organizira Društvo slovenskih pisateljev (DSP) u suradnji s Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane. Od prvog Međunarodnog književnog festivala Vilenica 1986., kruna događanja bilo je uvođenje nagrade Međunarodni književni festival Vilenica, koje Društvo slovenskih pisateljev dodjeljuje autoru s područja središnje Europe za izniman uspjeh u području književnog i esejističkog stvaralaštva. Neki od dobitnici nagrade Vilenica su: Fulvio Tomizza, Peter Handke, Peter Esterházy, Jan Skácel, Tomas Venclova, Zbigniew Herbert, Milan Kundera, Libuše Moníková, Josip Osti, Adolf Muschg, Adam Zagajewski, Pavel Vilikovský, Péter Nádas, Erica Pedretti, Slavko Mihalić, Jaan Kaplinski, Ana Blandiana, Mirko Kovač, Brigitte Kronauer, Karl-Markus Gauss, Ilma Rakusa, Miodrag Pavlović, Goran Stefanovski, Andrzej Stasiuk, Claudio Magris, Dževad Karahasan, Mircea Cărtărescu, David Albahari, Olga Tokarczuk, László Krasznahorkai, Jáchym Topol, Dubravka Ugrešić, Yuri Andrukhovych i Ilija Trojanow. Vilenica obuhvaća brojne književno-kulturne događaje; teorijski dio Festivala pruža mnoge mogućnosti za detaljne rasprave, dok društvena događanja pridonose opuštenoj atmosferi za druženje i povezivanje. www.vilenica.si

Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura tijekom sedam dana početkom rujna u Zagrebu ugošćuje najzanimljivija književna imena svjetske i domaće scene. Od prve godine Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne, glazbene i sve druge umjetnike, te već na samom početku kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene. Festival se sastoji od sljedećih programa: Razotkrivanje, Dvostruki portret, Pisac i njegov čitatelj, Književne matineje, Izložba crteža i slika, Filmska večer, Ostali programi – novinarske radionice, pjesnički program, stručna predavanja, okrugli stolovi, i Popratni program. Književni programi odvijaju se uz simultani prijevod, dok je u Studiju Moderne galerije Josip Račić postavljena izložba književnošću inspiriranih crteža i slika više od dvadeset vodećih hrvatskih likovnih umjetnika. Cilj je Festivala okupiti najbolje autore domaće i svjetske književnosti i čitateljima pružiti priliku za razgovor sa suvremenim piscima. 
www.fsk.hr

Međunarodni književni festival Cúirt prvi je književni događaj u Irskoj koji je ugostio dobitnike Nobelove nagrade i nagrađivane autore iz cijelog svijetaCúirt je suvremeni književni festival koji se jednom godišnje održava u zapadnoj Irskoj. Specijaliziran je za spajanje etabliranih pisaca i književnih zvijezda u usponu s festivalskom publikom kako bi omogućio jedinstvena književna iskustva. Jedan je od najstarijih i najprepoznatijih književnih festivala u Europi, a uživa međunarodni ugled prestižnog događanja koje privlači posjetitelje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Osnovan je 1985. kao trodnevni festival poezije, a otada je narastao na sedmodnevni festival koji obuhvaća književnost, publicistiku, žanrovsko pismo, diskusije, sadržaj za mlade, aktivnosti za dobrobit zajednice i velik broj drugih događanja poput vizualnih umjetnosti i filma. Festival nudi raznolik program događanja, predstavljajući ponajbolje od lokalnih autora, uz široku lepezu međunarodnih gostiju. Neki od njih su Seamus Heaney, Allen Ginsberg, John Banville, David Mitchell, Ian McEwan, Lorrie Moore, Amy Bloom, Margaret Atwood, Carol Ann Duffy i Billy Collins. 
Cúirt je međunarodno poznat po toploj i pozornoj publici te uživa čvrstu reputaciju u Sjedinjenim Državama i Kanadi, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu. 
www.cuirt.ie

 

Emerging Writer on Tour 

Programska aktivnost projekta Read Me I am Yours smišljena je s ciljem promoviranja troje mladih autora (do 35 godina) koji dolaze iz zemalja koje sudjeluju u programu EU-a, a koji su već dobili određeno priznanje na nacionalnoj razini (nagrade na nacionalnoj razini, dobre kritike itd.), no još nisu izgradili međunarodnu karijeru. Programska aktivnost uključuje sudjelovanje na festivalima svih triju partnera kao i rezidencijalni boravak (deset dana svaki) u sve tri partnerske zemlje, prema ovome modelu:

Travanj 2019 na 34. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor A

Rujan 2019 na 34. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor A

Rujan 2019. na 7. Festivalu svjetske književnosti: autor B, autor C

Travanj 2020 na 35. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor B, autor C

Rujan 2020. na 35. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor B, autor C

Rujan 2020. na 8. Festivalu svjetske književnosti: autor A.

Svrha programske aktivnosti jest dovođenje mladih pisaca u stranu zemlju kako bi se povezali s lokalnom kulturnom scenom, posljedično stvarajući međunacionalna umjetnička djela. Produženi (rezidencijalni) boravak održat će se prije samih festivala, nakon čega će autori također biti uključeni u festivalska događanja na kojima će moći prezentirati svoja djela lokalnoj publici. Rezidencijalni programi održat će se u glavnim gradovima Slovenije i Hrvatske te u kulturnom gradu Galwayu u Irskoj (tjedan dana na urbanoj lokaciji, a tjedan dana u ruralnom okruženju koje nudi doživljaj rjeđe govorenog irskog jezika), na inspirativnim mjestima za stvaranje novih djela. Bit će organizirani sastanci s lokalnim nakladnicima, prevoditeljima i piscima kako bi odabrani autori imali priliku za razvijanje ideja za buduće projekte prevođenja. Ulomci njihovih djela bit će prevedeni i predstavljeni na web-stranici projekta Read Me I am Yours

 

Uvjeti natječaja

Kandidati za programsku aktivnost Emerging Writer on Tour su pisci mlađi od 35 godina (rođeni nakon 1. siječnja 1985.) iz svih zemalja sudionica u programu Kreativne Europe (Albanija, Armenija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tunis, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo). 

 

Upute za prijavu

Rok za slanje prijava je 18. veljače 2019. Prijave se šalju u PDF-formatu putem elektroničke pošte. Povjerenstvo će razmotriti prijave poslane zaključno s danom 18. veljače 2019. 

Prijave se šalju na: 
info@vilenica.si

Prijave obavezno moraju sadržavati sljedeću natječajnu dokumentaciju:

 1. ispunjenu prijavnicu (koju možete preuzeti na https://vilenica.si/en/call-for-applications-for-the-emerging-writer-on-tour/)
 2. biografiju kandidata na engleskom jeziku (maks. 1800 znakova bez praznina)
 3. kopiju važeće putovnice gdje su vidljivi datum i mjesto rođenja, kao i državljanstvo kandidata
 4. bibliografiju kandidata na engleskom jeziku (maks. 3600 znakova bez praznina)
 5. motivacijsko pismo na engleskom jeziku u kojem je opisan kandidatov trenutačni projekt/djelo na kojem bi želio raditi za vrijeme rezidencijalnog boravka (deseet dana svaki) u sve tri zemlje (od 2000 do 4500 znakova bez praznina). Projekt mora biti književno djelo (svi žanrovi i teme su prihvatljivi). Ne prihvaća se istraživački projekt. 
 6. Original jednog pisma preporuke priznatog autora/kritičara/profesora/nakladnika na engleskom jeziku (maks. 1800 znakova bez praznina; pisma preporuke koja nisu originali neće se razmatrati). 

Nepotpune prijave neće se razmatrati. 

 

Izjava o politici zaštite privatnosti osobnih podataka

Društvo slovenskih pisateljev podatke dostavljene u prijavnici i obveznoj natječajnoj dokumentaciji upotrijebit će u svrhu provjere prihvatljivosti kandidata. 
Zaštitu osobnih podataka shvaćamo izrazito ozbiljno te ih tretiramo kao povjerljive podatke, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

 

Natječajni postupak

 1. Prijavnica će biti dostupna na platformama partnerskih festivala, veleposlanstava, PEN centara, udruženja pisaca, kulturnih centara, nakladničkih kuća, književnih časopisa, književnih instituta itd. te na web-stranicama partnera na projektu Read Me I am Yours.
 2. Međunarodno povjerenstvo, koje uključuje članove iz Slovenije, Hrvatske i Irske, razmatrat će prijave pristigle zaključno s danom 18. veljače 2019.
 3. Prijave će biti ocijenjene prema sljedećim kriterijima: 30% (3 boda) za bibliografiju, 50% (5 bodova) za motivacijsko pismo (opis projekta) i 20% (2 boda) za pismo preporuke. 
 4. Svi kandidati bit će obaviješteni o odluci povjerenstva početkom ožujka. 
 5. Odabrani autori bit će službeno obaviješteni i pozvani na sva tri festivala prema ovome modelu: 

           Travanj 2019 na 34. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor A

           Rujan 2019 na 34. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor A

           Rujan 2019. na 7. Festivalu svjetske književnosti: autor B, autor C

           Travanj 2020 na 35. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor B, autor C

           Rujan 2020. na 35. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor B, autor C

           Rujan 2020. na 8. Festivalu svjetske književnosti: autor A.

      6. 60 dana nakon završetka svih triju putovanja kandidat je dužan dostaviti pisano izvješće na engleskom jeziku (od 7200 do 9000 znakova bez praznina) putem pošte ili elektroničkim putem Slovenskom društvu pisateljev.

 

Informacije

Sva pitanja mogu se postaviti elektroničkim putem prije roka na:

Društvo slovenskih pisateljev/ Slovene Writers' Association
Tomšičeva 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
E-mail: info@vilenica.si
Tel.: 00386 1 25 14 144


NOVOSTI

Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.


Promjena vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku

Za novi vizualni identitet zadužne su dubrovačke dizajnerice.


Prijavi se za volontiranje na Media Mediterranea festivalu

Udruga Metamedij organizira 22. izdanje Media Mediterranea festivala u Puli u sklopu kojeg će se od 13. do 15. kolovoza održavati različiti programi: izložbe, performansi, multimedijalne izvedbe, predstavljanja, radionice za djecu i mlade…


Prilika za volontiranje u Poljskoj

Poziv za mlade na dugoročno volontiranje u Poljskoj na temu razvoj poduzetničkog duha i kompetencija.


Kultura u điru stiže u Mali Zaton

Kultura ne prestaje điravati te tako u utorak, 30. lipnja stiže i do Malog Zatona, točnije do ljetne pozornice Doma kulture Mali Zaton.