08.03.2019. Dan žena u Lazaretima

Autor: , 11-03-2019
08.03.2019. Dan žena u Lazaretima
U petak, 08.03.2019 g. smo u DEŠI na prigodnom programu za Dan žena progovorili i o nasilju nad ženama, o velikoj ulozi koju mediji imaju u današnjem svijetu u formiranju svijesti i senzibiliziranju javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja.

Zajedno smo pogledali kratki dokumentarni film „Žene, mediji, nasilje" koji je nastao u okviru projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", a nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u partnerstvu s Ženskom sobom te pridruženim partnerima Pravosudnom akademijom, Policijskom akademijom MUP-a i Hrvatskim novinarskim društvom. U filmu renomirani predstavnici/e medija, institucija i organizacija civilnoga društva ukazuju na probleme izvještavanja o nasilju nad ženama i navode smjernice za kvalitetno i senzibilizirano izvještavanje.

Link na film: https://www.youtube.com/watch?v=2W7DIU0zyRo

Kratki dokumentarni film Žena, mediji, nasilje dotaknuo se problema zaštite identiteta žrtava te fenomen pri kojemu se, u slučaju da je žena počiniteljica nasilnog djela, procjenjuje prema tome kako izgleda te kakva je majka, te je moguće da žene koje se medijski prikazuje atraktivnijim dobivaju strožije zatvorske kazne i okrutniju osudu društva.  Veliki problem su senzacionalistički naslovi kojima se čitatelje želi navesti na otvaranje članka ili neutemeljene pretpostavke kojima se nastoji odgovoriti na brojna pitanja. U 93% slučajeva identitet žrtve nije adekvatno skriven. Zahvaljujući istraživanju Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama 2012.-2016., provedenog u sklopu EU projekta „Prema učinkovitoj zaštiti „ promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama izrađen je prijedlog novog Medijskog kodeksa-priručnika za profesionalno i senzibilno izvještavanje o nasilju nad ženama i femicidu čije svečano predstavljanje povodom Međunarodnog dana žena organizira Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Dan žena je prilika da se prisjetimo da je nasilje nad ženama društveni problem te je potrebna reakcija svih nas, da o nasilju razgovaramo i da nasilje prijavljujemo. Institucije, civilne organizacije, mediji ali i svi pojedinci trebaju odgovorno pristupiti ovome problemu te učiniti sve kako bi se spriječila daljina viktimizacija žrtava na način da o njihovim potrebama i problemima izvještavamo na odgovoran i pravilan način.

Podsjećamo, da u DEŠI pružamo emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije, informacije o pravima, psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć te pratnju na institucije (sud, policiju, državno odvjetništvo..) žrtvama i svjedocima svih vrsta kaznenih djela u okviru trogodišnjeg programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Ako ste žrtva ili svjedok kaznenog djela, obratite nam se s povjerenjem na telefonski broj 020 311 625 svakim radnim danom od 8 do 16 sati, pismenim putem na email: zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u prostorije DEŠE u Lazaretima, Frana Supila 8, Dubrovnik.


NOVOSTI

Ideje koje rješavaju društvene ili ekološke probleme

ACT Grupa je predstavila program Social Impact Award Hrvatska i otvorila prijave za sudjelovanje studenta/ica i mladih između 14 i 30 godina starosti.


Drava Art Biennale 2019.

Drava Art Biennale (DAB) nastavak je projekta Muzeja grada Koprivnice koji je započeo 2003. godine, a koji 2013. poprima bijenalni karakter.


Prijavi se: "Ideja godine '19."

Na natjecanju "Ideja godine '19.", srednjoškolci imaju priliku predstaviti poduzetničku ideju.


Radionica pripreme prijava u sklopu Projekata u okviru dijaloga s mladima programa Erasmus +

Odjel za mobilnost u području mladih u sklopu Agencije za mobilnost i programe EU u suradnji s Centrom za mlade Informadur organizira radionicu.


16. ožujka održan je Arduino dan 2019 u Dubrovniku

Arduino dan se obilježio ovu subotu 16. ožujka u 106 zemalja na 659 događaja.