UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović

Autor: , 16-11-2019
Fotografirao: Nikša Sentić
UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović
Donosimo vam crticu autorice Josipe Čović, studentice Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku. Josipa je s nama podijelila svoje doživljaje grada, njegovog povijesnog i kulturnog naslijeđa, a i vi ga možete pročitati u nastavku.

UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM

 

Grad vrvi. Vrvi licima zapanjene mase željne njegovih neotkrivenih blaga. Sva ta blaga kao da su skrivena u svjetlosti koja se jedva probija kroz čvrste zidove slavnoga grada. Taj kamen je satkan ponosom, tradicijom i štovanjem naših pradjedova koji su ga četiri stoljeća gradili. Svjetlost nađe svoj put kroz kamene prostore i dopre do naših zjenica. Zarumeni naše jagodice. Otvori naše oči.  Učini nas željnima i nadobudnima da poželimo još i još skrivene ljepote. I taman kad pomisliš: „Ouu yeah, upoznao sam te totalno!“ - korak u sljedeću ulicu raširi naše vidike i potvrdi Sokratovu poznatu: „Znam da ništa ne znam.“ Svojom kulturno estetskom magijom opčini srca koja su ga došla vidjeti iz raznih dijelova svijeta i napravi prečicu od njihovih srdaca do svojih utvrda. Pun stoljetne slave, nedefinirane ljepote i posesivne magije tjera nas na stvaranje novih svjetova i novih spoznaja. Strane učini impresioniranim, a domaće zahvalnim. Hvala ti, grade!

 

Josipa Čović


NOVOSTI

O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.


''Engleska čajanka'' u Skočibuhi

U sklopu programa ''Ljeto u knjižnici'', Dubrovačke knjižnice kreću s radionicama i pričaonicama nazvanim ''Engleska čajanka'' koje će se održavati u ljetnikovcu Skočibuha (Ul. Anice Bošković 28) svakog drugog petka u 9 sati.


Humanitarna akcija mladog Patrika Radotića

Hvalevrijedna humanitarna akcija jednog maloljetnog mladića koji želi sakupiti 20.000 kn za kupnju 100 školskih ruksaka za djecu koja žive u siromaštvu.