UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović

Autor: , 16-11-2019
Fotografirao: Nikša Sentić
UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović
Donosimo vam crticu autorice Josipe Čović, studentice Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku. Josipa je s nama podijelila svoje doživljaje grada, njegovog povijesnog i kulturnog naslijeđa, a i vi ga možete pročitati u nastavku.

UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM

 

Grad vrvi. Vrvi licima zapanjene mase željne njegovih neotkrivenih blaga. Sva ta blaga kao da su skrivena u svjetlosti koja se jedva probija kroz čvrste zidove slavnoga grada. Taj kamen je satkan ponosom, tradicijom i štovanjem naših pradjedova koji su ga četiri stoljeća gradili. Svjetlost nađe svoj put kroz kamene prostore i dopre do naših zjenica. Zarumeni naše jagodice. Otvori naše oči.  Učini nas željnima i nadobudnima da poželimo još i još skrivene ljepote. I taman kad pomisliš: „Ouu yeah, upoznao sam te totalno!“ - korak u sljedeću ulicu raširi naše vidike i potvrdi Sokratovu poznatu: „Znam da ništa ne znam.“ Svojom kulturno estetskom magijom opčini srca koja su ga došla vidjeti iz raznih dijelova svijeta i napravi prečicu od njihovih srdaca do svojih utvrda. Pun stoljetne slave, nedefinirane ljepote i posesivne magije tjera nas na stvaranje novih svjetova i novih spoznaja. Strane učini impresioniranim, a domaće zahvalnim. Hvala ti, grade!

 

Josipa Čović


NOVOSTI

Tko ne bi iskoristio ovu priliku i proveo proljeće na jugu Italije?

Iskoristi priliku i budi od 5. do 11. svibnja u mjestu Drapia na jugu Italije.


U OŠ Mokošica održana radionica izrade holograma

U Osnovnoj školi Mokošica u ponedjeljak 17. veljače održana je radionica izrade holograma, a vodila ju je Ana Kešelj s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.


Prijavi se za LEAP Summit - jednu od najvećih međunarodnih konferencija za mlade poduzetnike u Europi.

Sudjelovanje na LEAP Summitu je u potpunosti besplatno. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta na konferenciji.


Ko ti ga zna? - prijavite se na kviz znanja

Udruga mladih Ponat iz Župe dubrovačke ima za cilj okupljanje mladih, a trenutno organiziraju serijal kvizova koji će se održati u kafićima koji se nalaze u Mokošici, Lapadu, Župi i Konavlima.


Otkrij ljepote Armenije sudjelujući u projektu Level Up and Grow

Udruga Ostvarenje poziva sudonike/ce da se pridruže na treningu za trenere u području društvenog poduzetništva, a održat će se u Armeniji, u dva termina, u sklopu projekta “Level Up and Grow”, a koji je financiran sredstvima Erasmus+ programa.