UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović

Autor: , 16-11-2019
Fotografirao: Nikša Sentić
UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM -osobni doživljaj grada studentice Josipe Čović
Donosimo vam crticu autorice Josipe Čović, studentice Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku. Josipa je s nama podijelila svoje doživljaje grada, njegovog povijesnog i kulturnog naslijeđa, a i vi ga možete pročitati u nastavku.

UTVRDE KOJE UZDIŠU PONOSOM

 

Grad vrvi. Vrvi licima zapanjene mase željne njegovih neotkrivenih blaga. Sva ta blaga kao da su skrivena u svjetlosti koja se jedva probija kroz čvrste zidove slavnoga grada. Taj kamen je satkan ponosom, tradicijom i štovanjem naših pradjedova koji su ga četiri stoljeća gradili. Svjetlost nađe svoj put kroz kamene prostore i dopre do naših zjenica. Zarumeni naše jagodice. Otvori naše oči.  Učini nas željnima i nadobudnima da poželimo još i još skrivene ljepote. I taman kad pomisliš: „Ouu yeah, upoznao sam te totalno!“ - korak u sljedeću ulicu raširi naše vidike i potvrdi Sokratovu poznatu: „Znam da ništa ne znam.“ Svojom kulturno estetskom magijom opčini srca koja su ga došla vidjeti iz raznih dijelova svijeta i napravi prečicu od njihovih srdaca do svojih utvrda. Pun stoljetne slave, nedefinirane ljepote i posesivne magije tjera nas na stvaranje novih svjetova i novih spoznaja. Strane učini impresioniranim, a domaće zahvalnim. Hvala ti, grade!

 

Josipa Čović


NOVOSTI

Tonka Balonka i Kajetan Čop do suza nasmijali djecu u sklopu programa Šarene zime u Uvali

Na pozornici pored fontane u Uvali Lapad u subotu, 14. prosinca zaista je bilo živo i veselo.


Prilika za studiranje u Japanu

Stipendije se dodjeljuju za početak studija u Japanu u akademskoj godini 2020-2021.


Sufinanciranje projekata čišćenja i prikupljanja otpada iz mora

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio Javni natječaj za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva.


Dubrovačka kolenda odjeknula Stradunom – Održana Smotra kolendara Foruma mladih

Smotra malih kolendara posljednja ovogodišnja radionica Foruma mladih održala se u dvorani Visia u srijedu, 11. prosinca.


Šarena zima u Uvali – ove subote stižu Tonka Balonka i Burek Theatre

Program Šarene zime u Uvali Lapad nastavlja se i ovog vikenda.