Intervju s fotografkinjom Željkom Milić – `Najvažnije je u kadru uhvatiti trenutak i emociju`

Autor: , 18-01-2020
Fotografirao: Željka Milić
Intervju s fotografkinjom Željkom Milić – `Najvažnije je u kadru uhvatiti trenutak i emociju`
Ovog tjedna u radijskoj emisiji Ura od Informadura gošća je bila fotografkinja Željka Milić. Željka se dugi niz godina bavi fotografijom, pa joj iskustva zaista ne nedostaje. A sve što nam je rekla donosimo u intervjuu.

Kako si otkrila ljubav prema fotografiji i da je to ono s čime se želiš baviti?

U početku je to bila dječja igra, kada sam dobila prvi analogni fotoaparat. Prava ljubav i zanimanje se razvilo na Sveučilištu u Dubrovniku tijekom studiranja na studiju Mediji i kultura društva kada mi je profesor Đorđe Obradović dao ozbiljniji fotoaparat kako bi s njim zabilježila događanja na Sveučilištu i u gradu. Tada sam počela stjecati veće zanimanje za sam fotoaparat i njegove mogućnosti, nakon čega su me počeli zanimati različiti stilovi fotografije. Mogu reći kako se prekretnica u odabiru fotografije kao onog s čime se želim baviti dogodila upravo na Sveučilištu.

 

Što je potrebno za baviti se fotografijom, je li to nužno što bolji fotoaparat ili je dovoljan i mobitel?

Tehnologija će se uvijek razvijati. Moje mišljenje je da je pravi aparat iza fotoaparata, iza objektiva, sama osoba i njegova inspiracija, njegova želja i volja, konstantno promatranje svijeta oko sebe. Ako krenem od sebe, uvijek u svemu vidim neki kadar, bilo to na terenu ili kod kuće ili kad gledam televiziju. Može se imati najbolja oprema, ali sve kreće od pojedinca. Može se možda započeti s mobitelom, ali ipak ako se želiš ozbiljno baviti fotografijom treba prijeći na ozbiljniju opremu.

 

Koliko je važna postprodukcija, to jest obrada fotografija?

Bitno je u trenutku imati, po mom mišljenju, barem 90% fotografije to jest kadar onakav kakvim ga zamisliš. Poslije toga slijede nijanse u obradi ako se želi pojačati kontrast, boja i slično. Postoje vrste fotografija koje su u potpunosti izmanipulirane, kao što je fotografija u marketingu. U onome s čime se bavim nastojim da prilikom fotografiranja već imam skoro pa gotovu fotografiju. Mislim da bi svi trebali težiti prema tome da u trenutku imaju kompletnu fotografiju, a ne težiti detaljnoj obradi, jer smatram kako onda nema izazova u tome.

 

Što je dobar kadar?

Kada prolazim kroz galeriju koju sam napravila nekad se odlučim i za fotografiju koju možda u trenutku nisam smatrala dobrom, koja je nastala van nekog fokusa događaja. Mislim da nema loše fotografije, ali i kako je ipak najvažnije u kadru uhvatiti onaj trenutak i emociju.

 

Koji su trendovi u fotografiji?

Danas su u trendu uglavnom vintage i boho fotografije, osobito na društvenim mrežama. Svakako je potrebno pratiti trendove, ali i voditi računa o vlastitom razvoju te se ne oslanjati na ono što je do tada naučeno. Također se ne bi smjelo ni zaboraviti korijene fotografije. Potrebno se informirati o osnovama fotografije kroz knjige koje govore o analognoj fotografiji, a posebno inspirativna može biti filmska fotografija. Kada gledate serije ili filmove, tu je hrpa kadrova koja vas može inspirirati.

Dobro je imati uzore. Oni također mogu biti izvor znanja i inspiracije. Treba stalno raditi na sebi, osobito ako vas uhvati krizno razdoblje kada mislite da vam ništa ne ispada dobro, e baš onda treba zasukati rukave i još više raditi pa će inspiracija doći sama.

 

U prosincu 2019. imala si izložbu fotografija „Street art festival“ koja je nastala kao rezultat tvog praćenja rada djece i mladih koji su u sklopu Street art radionice i Street art festivala oslikala u Dubrovniku dva zida. Jedan je u parku u Uvali Lapad, a drugi je od autobusnog kolodvora u Gružu – iza kojeg se nalazi novi Centar za mlade. Kakvo je to iskustvo bilo za tebe?

Bilo mi je jako zabavno. To su bili školarci koji izvrsno crtaju i koji imaju fascinantan pogled na svijet. Kadrovi su bili zanimljivi jer se ipak radi o bojama i djeci koja su bila zamrljana bojom. Inspiracije mi stvarno nije nedostajalo jer s djecom je uvijek lijepo raditi, a nadam se da se to moglo vidjeti i na izložbi. Ujedno bih zahvalila Udruzi za mlade Maro i Baro koji su bili organizatori festivala i izložbe, ali i Leni Kramarić i Petrunjeli Vuković koje su radile s djecom. Stvarno jedno predivno iskustvo koje je okrunjeno izložbom u Galeriji Flora u Uvali Lapad.

 

Možemo li očekivati neke nove projekte u budućnosti?

Trenutno postoji ideja koja je još u začetku. Namjeravamo napraviti radionicu fotografije za mlade koji imaju interes prema ovoj vrsti umjetnosti. Nemamo točan datum kada bi to moglo biti, ali svakako će trajati nekoliko dana. Kada svi detalji budu poznati javno ćemo ih objaviti, gdje i kada se mogu mladi prijaviti.

 

Za kraj neka poruka onima koji se žele baviti fotografijom?

Ne odustajte. Radite na sebi. Ništa ne može nastati preko noći. Za sve što vrijedi potrebno je dosta truda i rada, a na kraju se žrtva ipak isplati. Samo bez straha!

 

 

Ako vas i dalje zanima što se sve moglo čuti u ovotjednom izdanju Ure od Informadura, to možete otkriti klikom na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-%C5%BEeljka-miri%C4%87-1412020/


NOVOSTI

Stipendije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Stipendije se dodjeljuju za akademsku, to jest školsku godinu, 2020/2021.


Važna vijest za sve koji studiraju ili planiraju studirati u Americi

Strani studenti koji se obrazuju u SAD-u neće moći ući u zemlju ako se nastavi s online nastavom, a ako su već ondje – morat će otići.


I ove srijede besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha

U sklopu projekta #kulturauđiru, Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica i ove srijede organizira besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha ( ul. Anice Bošković 28).


Završnica #kulturauđiru u Parku Pile

Završnica projekta Kultura u điru održat će se u četvrtak, 9. srpnja u parku u Pilama.


Centar za mlade Dubrovnik ima novi logo!

Novi vizualni identitet.