SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA! - osvrt na europsko rukometno prvenstvo Josipe Čović

Autor: , 29-01-2020
Fotografirao: Hrvatski rukometni savez
SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA! - osvrt na europsko rukometno prvenstvo Josipe Čović
Europsko rukometno prvenstvo bilo je malo reći turbulentno za sve hrvatske navijače i ljubitelje ovog sporta, a osvrt na uspjeh naših reprezentativaca s nama je podijelila Josipa Čović.

SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA!

 

Četrnaesto europsko prvenstvo u rukometu održavalo se u Švedskoj, Austriji i Norveškoj i to je prvi put da prvenstvo organizira više od jedne države. Švedska, Austrija i Norveška dobile su domaćinstvo na sjednici Europske rukometne federacije. Hrvatski rukometaši u 'sitnim' satima ponedjeljka sletjeli su iz Stockholma u Zagreb, a iako je glavni doček predviđen za 12.30 sati na glavnom zagrebačkom trgu, stotine navijača došlo ih je pozdraviti već po dolasku na zračnu luku 'Dr. Franjo Tuđman'. Hrvatska je bila u još jednom finalu velikog natjecanja. Ovoga puta naši su rukometaši izborili finale Europskog prvenstva u kojem ih čekala Španjolska, no Hrvatskoj je promaknula jedina medalja koja joj je nedostajala s velikih natjecanja, a Španjolci su obranili taj naziv. No, ljudi, dosta činjenica. Ajmo o onom najvažnijem – emocijama! Iako znamo da nam je tako malo nedostajalo, da smo imali izvanrednu priliku, da smo bili jako blizu, priznajte kakve vas emocije obuzimaju kad se prisjetite svih trenutaka ovoga prvenstva! Sjetite se samo svih trnaca kroz turnir, svih usklika, napora, živciranja, uzbuđenja, radosti, čak i suza! Jednom riječju - ljubavi! I to je ono najvažnije što je po meni obilježilo ovo Europsko prvenstvo – emocije! A kako ga ne bi i obilježilo kad su upravo njima, ovi heroji bili vođeni u svojoj borbi! Nije to individualni uspjeh, priznanja, nagrade i titule, to je samo ono jedno – njezin sjaj, njezina sreća, njezina pobjeda! To je naša Hrvatska! Oni su pokazali što znači boriti se do zadnjeg daha za boje svoje domovine, za ljude koji ih vjerno prate i bodre, koji su došli iz raznih dijelova svijeta u tu dvoranu, zbog kojih je suparnička momčad imala osjećaj da igra u Hrvatskoj! To ne može postići svatko, samo ljudi s emocijama. Emocije su se širile od igrača do navijača, cijela nacija je disala kao jedno. Opet smo pokazali borbenost, timski duh i suradnju. I to je ono što je najbitnije u sportu, a mi smo svojim vrijednostima pokazali da znamo o čemu pričamo, odnosno kako igramo. Mala nacija s toliko problema kojima se ne vidi kraja, ali kada treba biti kao jedno, e tu smo prvi! Od humanitarnih akcija do bodrenja naših u dresu. Nacija s toliko istaknutih pojedinca u sportu, s toliko postignuća i pobjeda.

No, iza svake uspješne reprezentacije, stoji njezin uspješan izbornik. A svoju kvalitetu, karakter i veličinu Lino je pokazao na govoru u Zagrebu koji će ući u povijest: „Zato govorim, roditelji vodite svoju djecu i pomognite im kad im je teško. A molim i djecu za beskrajnu zahvalnost prema svojim roditeljima da im znate reći hvala. I nema toga koji će nam uzeti obitelj, obitelj je kolijevka života. I ovi dečki su pokazali kako se bori kad je najteže. Da, dobili smo državu, ali imamo sve manje djece. Zato nam treba zajedništvo svaki dan. Da bismo opet išli u budućnost trebaju se poštivati univerzalne vrijednosti, a to su istina, pravednost i ljubav."

Ne treba nam zajedništvo samo kada igra reprezentacija. Pokazali smo da mi to možemo i možemo biti složni uvijek, pogotovo kad je u pitanju dobrobit i budućnost naših građana i zemlje. Treba nam veća participativnost, pogotovo mladih na kojima ova država i treba temeljiti svoju budućnost. Da bi bili sigurno društvo, kao što je i Lino naglasio, prvo trebamo osigurati kvalitetnu primarnu socijalizaciju jer obitelj je temelj svega. Obitelj je temelj svakog društva. Ako imamo zdrave i sretne obitelji, mi ćemo izgraditi isto takvo i društvo. I trebamo biti sigurni kolektiv za svakog pojedinca. Te emocije su se prenosile od navijača ispred malih ekrana od kojih je nastala interna šala da piju Normabele uoči utakmice, do onih pored njih. No, kao što je naš kapetan rekao: „ Dao Bog da se mi živciramo, a oni donose medalje doma.“ Ne brinite se, živciranja ni bilo kojih drugih emocija neće nedostajati jer smo mi takva nacija, ali samo vi ostanite tako složni, pa ako i ne bude medalja, mi smo uvijek uz vas.


NOVOSTI

Obiteljske filmske večeri u Kinu Jadran

Već s prvim danom lipnja, u ponedjeljak, Kinematografi Dubrovnik otvaraju svoju ljetnu rezidenciju unutar zidina – Kino Jadran.


Prijavite se za Social Impact Award 2020

Zanimaju vas poduzetništvo, društveni utjecaj, generiranje ideja i poslovno modeliranje? Ako je vaš odgovor DA, mogli biste sudjelovati u Social Impact Award programu.


POSTKORONA ANTISTRESS COFFEE - Šot je omaj gulao?

U sklopu virtualnog programa Centra za mlade Dubrovnik Udruga Bonsai i Volonterski centar Dubrovnik organiziraju još jedno u nizu događanje koje je obilježilo vrijeme korone, a to je POSTKORONA ANTISTRESS COFFEE.