SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA! - osvrt na europsko rukometno prvenstvo Josipe Čović

Autor: , 29-01-2020
Fotografirao: Hrvatski rukometni savez
SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA! - osvrt na europsko rukometno prvenstvo Josipe Čović
Europsko rukometno prvenstvo bilo je malo reći turbulentno za sve hrvatske navijače i ljubitelje ovog sporta, a osvrt na uspjeh naših reprezentativaca s nama je podijelila Josipa Čović.

SREBRENA MEDALJA, ALI EMOCIJE ZLATNOG SJAJA!

 

Četrnaesto europsko prvenstvo u rukometu održavalo se u Švedskoj, Austriji i Norveškoj i to je prvi put da prvenstvo organizira više od jedne države. Švedska, Austrija i Norveška dobile su domaćinstvo na sjednici Europske rukometne federacije. Hrvatski rukometaši u 'sitnim' satima ponedjeljka sletjeli su iz Stockholma u Zagreb, a iako je glavni doček predviđen za 12.30 sati na glavnom zagrebačkom trgu, stotine navijača došlo ih je pozdraviti već po dolasku na zračnu luku 'Dr. Franjo Tuđman'. Hrvatska je bila u još jednom finalu velikog natjecanja. Ovoga puta naši su rukometaši izborili finale Europskog prvenstva u kojem ih čekala Španjolska, no Hrvatskoj je promaknula jedina medalja koja joj je nedostajala s velikih natjecanja, a Španjolci su obranili taj naziv. No, ljudi, dosta činjenica. Ajmo o onom najvažnijem – emocijama! Iako znamo da nam je tako malo nedostajalo, da smo imali izvanrednu priliku, da smo bili jako blizu, priznajte kakve vas emocije obuzimaju kad se prisjetite svih trenutaka ovoga prvenstva! Sjetite se samo svih trnaca kroz turnir, svih usklika, napora, živciranja, uzbuđenja, radosti, čak i suza! Jednom riječju - ljubavi! I to je ono najvažnije što je po meni obilježilo ovo Europsko prvenstvo – emocije! A kako ga ne bi i obilježilo kad su upravo njima, ovi heroji bili vođeni u svojoj borbi! Nije to individualni uspjeh, priznanja, nagrade i titule, to je samo ono jedno – njezin sjaj, njezina sreća, njezina pobjeda! To je naša Hrvatska! Oni su pokazali što znači boriti se do zadnjeg daha za boje svoje domovine, za ljude koji ih vjerno prate i bodre, koji su došli iz raznih dijelova svijeta u tu dvoranu, zbog kojih je suparnička momčad imala osjećaj da igra u Hrvatskoj! To ne može postići svatko, samo ljudi s emocijama. Emocije su se širile od igrača do navijača, cijela nacija je disala kao jedno. Opet smo pokazali borbenost, timski duh i suradnju. I to je ono što je najbitnije u sportu, a mi smo svojim vrijednostima pokazali da znamo o čemu pričamo, odnosno kako igramo. Mala nacija s toliko problema kojima se ne vidi kraja, ali kada treba biti kao jedno, e tu smo prvi! Od humanitarnih akcija do bodrenja naših u dresu. Nacija s toliko istaknutih pojedinca u sportu, s toliko postignuća i pobjeda.

No, iza svake uspješne reprezentacije, stoji njezin uspješan izbornik. A svoju kvalitetu, karakter i veličinu Lino je pokazao na govoru u Zagrebu koji će ući u povijest: „Zato govorim, roditelji vodite svoju djecu i pomognite im kad im je teško. A molim i djecu za beskrajnu zahvalnost prema svojim roditeljima da im znate reći hvala. I nema toga koji će nam uzeti obitelj, obitelj je kolijevka života. I ovi dečki su pokazali kako se bori kad je najteže. Da, dobili smo državu, ali imamo sve manje djece. Zato nam treba zajedništvo svaki dan. Da bismo opet išli u budućnost trebaju se poštivati univerzalne vrijednosti, a to su istina, pravednost i ljubav."

Ne treba nam zajedništvo samo kada igra reprezentacija. Pokazali smo da mi to možemo i možemo biti složni uvijek, pogotovo kad je u pitanju dobrobit i budućnost naših građana i zemlje. Treba nam veća participativnost, pogotovo mladih na kojima ova država i treba temeljiti svoju budućnost. Da bi bili sigurno društvo, kao što je i Lino naglasio, prvo trebamo osigurati kvalitetnu primarnu socijalizaciju jer obitelj je temelj svega. Obitelj je temelj svakog društva. Ako imamo zdrave i sretne obitelji, mi ćemo izgraditi isto takvo i društvo. I trebamo biti sigurni kolektiv za svakog pojedinca. Te emocije su se prenosile od navijača ispred malih ekrana od kojih je nastala interna šala da piju Normabele uoči utakmice, do onih pored njih. No, kao što je naš kapetan rekao: „ Dao Bog da se mi živciramo, a oni donose medalje doma.“ Ne brinite se, živciranja ni bilo kojih drugih emocija neće nedostajati jer smo mi takva nacija, ali samo vi ostanite tako složni, pa ako i ne bude medalja, mi smo uvijek uz vas.


NOVOSTI

Radionica Foruma mladih ``Rukama složeno ´´ u još do sada nikad viđenom formatu

Izložba "Rukama složeno" kao završnica druge radionice Foruma mladih za školsku godinu 2020/21, otvorena je 25. studenog u Centru za mlade Dubrovnik.


Predavanje hrvatskog fizičara Ivana Puljka – Postanak, evolucija i kraj svemira.

U Centru za mlade Dubrovnik u petak, 4. prosinca, u 18 sati hrvatski fizičar, profesor i političar Ivica Puljak održat će predavanje „Postanak, evolucija i kraj svemira“.


Online predstavljanje rezultata projekta Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima

Projekt „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Istaknuto kako je važno osvijestiti žrtve kako krivnja nije na njima.


Sedmi Dani kulturnih i kreativnih industrija

Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, sedmu godinu zaredom održavaju manifestaciju “Dani kreativnih i kulturnih industrija”.