Iznesite probleme na simulaciji Gradskog vijeća za mlade! - razgovor s Markom Giljačom

Autor: , 01-02-2020
Fotografirao: informadur
Iznesite probleme na simulaciji Gradskog vijeća za mlade! - razgovor s Markom Giljačom
Ovog tjedna u emisiji Ura od Informadura gostovao je Marko Giljača pedagoški djelatnik, zastupnik u županijskom vijeću Dubrovačko-neretvanske županije, ali i jedan o voditelja radionica koje će mlade pripremiti za simulaciju Gradskog vijeća.

Simulacija se organizira u sklopu projekta Centra za mlade Dubrovnik, a na kojoj će mladi moći donositi prijedloge i konstruktivno raspravljati o potrebama društva u kojem žive. Također, simulacija bi trebala mlade naučiti kako funkcionira donošenje odluka na razini lokalne vlasti, ali i na koji način oni sami mogu biti ti koji će kroz vlastiti aktivizam doprinijeti društvenom boljitku.

 

Ovo nije prva simulacija, prva je bila 2017. godine. Kakvi su bili dojmovi?

Prvi dojmovi su bili zaista odlični. Sada ponovno imamo ovaj projekt koji je dobar jer kroz njega mladi mogu naučiti, ne samo kako radi Gradsko vijeće nego kako i pristupiti nekom problemu. Kako možda biti i bolji od onih koji to sada rade. Kako da budu angažiraniji i da se upoznaju sa svakom odlukom o kojoj odlučuju. Nakon toga da istraže svaku temu i da na kraju iznesu svoj prijedlog rješenja. To nije tip radionice u kojoj se sjedi, priča i diskutira nego je se detektira problem, istražuje se taj problem i traže rješenja. Zatim slijedi pretvaranje tih rješenja u argumente koje ćemo iznijeti u raspravi u pokušaju donošenja odluka.

 

S obzirom na to da ste pedagoški djelatnik da li znaju mladi što je Gradsko vijeće, tko sjedi tamo i što rade?

Osnovnoškolci znaju malo, znaju tko je gradonačelnik i to je dobro. Znaju da postoji nekakvo Gradsko vijeće u kojem se donose neke odluke. Srednjoškolci znaju puno više, znaju kako funkcionira politički sustav.

 

Postoji uzrečica „Ako se ne baviš politikom, politika će se baviti tobom“, jesu li mladi svjesni toga?

Mislim da negdje u primozgu jesu. Ali isto poput Mile Kekina kada kaže „politika me u životu pratila u stopu“, koji nije imao želje za politiku, na kraju shvatiš da bilo koju odluku u svom životu donosiš slobodno. Mladi samo odlučuju o tome. Prikupljaju sve informacije o politici, ali im u tim godinama nisu prioritet kao ni sama politika. Prošli put, 2017. godine, stvarno su bili zainteresirani, osobito jer im nisam nametnuo nikakvu temu. Prvo smo radili istraživanje što oni misle da ovom gradu treba, što je problem i što može biti bolje. Onda smo napravili kvantitativnu analizu i došli do četiri teme koje smo proučavali. To su teme koje su izašle iz njihovih glava i baš zato su im bile zanimljive. U Gradskom vijeću su imali prilike predstaviti te teme, gost nam je bio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. Bila je iznimno zanimljiva diskusija i argumentacija. Očekujem kako će i ove godine svi koji nam se priključe imati priliku neke svoje ideje i mišljenja iznijeti tamo gdje to treba, a onda mogu se nastaviti zezati i učiti, ali u glavi već s većom percepcijom kako sve funkcionira.

 

Pripremne edukativne radionice počinju skoro, odmah poslije blagdana sv. Vlaha. Što će se sve raditi?

U prostorijama DURA-e održavat će se radionice, a teme će odabrati oni koji dođu i odluče sudjelovati u ovome projektu. Oni će sami reći o čemu žele raspravljati i što žele istraživati. Kako to otprilike izgleda. Prvo im kratko objasnim kako funkcionira Gradsko vijeće i onda odmah krećemo s radom. Iznosimo teme i raspravljamo o temama koje ih tište. Prošli put su neke od tema bile studentska ishrana, problem nepostojanja kluba mladih u koji bi mladi izlazili. Tada smo krenuli s istraživanjem problema studentske menze, a to bi s izgradnjom studentskog doma trebalo biti riješeno. Tim koji je predložio problem mjesta izlaska za mlade našao se s predstavnicima kluba za mlade Orlando. Poslušali smo njihove probleme, zašto je to tada tako funkcioniralo i došli smo do nekoliko prijedloga za rješenje. Treći tim je istaknuo problem sporta, to jest problem nedostatka termina i mjesta za bavljenje sportom pa smo i tome raspravljali i tražili rješenje. Kao što sam rekao mladi će odabrati teme, isfiltrirati ćemo tri četiri teme i pripremiti se za raspravu.

 

Na radionicama će sudjelovati i gosti koji će mladima pomoći kod odabira tema i rada u vijeću?

Nakon odabira doći će nam gosti koji sjede u Gradskom vijeću ili iz Savjeta mladih Grada Dubrovnika koji bi trebali pomoći mladima kako da nakon što odaberu temu i analiziraju je da je pretvore u raspravu te pripreme materijale. Moramo imati pisane materijale baš kao što postoje za svaku točku koja se raspravlja na pravom Gradskom vijeću. Očekujemo da će na samoj simulaciji biti netko iz Grada, možda gradonačelnik Mato Franković ili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica koji će odgovarati na vijećnička pitanja. Dobro je da mladima odgovori netko tko inače odgovara na takva pitanja.

Pozivam da nam se pridruže i studenti, jer ovo nije samo za srednjoškolce nego za sve mlade koji vide probleme. Za sve one koji te probleme žele argumentirati i donijeti rješenje za boljitak društva.

 

Usporedno s radionicama za pripremu simulacije za Gradsko vijeće održat će se i nekoliko povezanih radionica koje će voditi izvršna direktorica Udruge Bonsai Anja Marković, sudionica projekta URBACT Petra Marčinko i voditelj UR Instituta Gjino Šutić?

Anja Marković je ljepilo koje sve nas spaja, Volonterski centar i Udruga Bonsai su osmislili simulaciju Gradskog vijeća. Petra Marčinko će govoriti o vještinama kvalitetnog komuniciranja u svrhu suradnje, dok će Gjino Šutić voditi radionicu na temu „Od problema do legitimnog prijedloga“. Više je tema koje će se po danima obraditi. Očekujem da će nam se pridružiti barem dvadesetak mladih. Svakako će biti zanimljivo.

 

Kada će se održavati radionice?

Radionice počinju od 15 pa do 17 sati. Ako bude zanimljivo mogu trajati i duže, a tko vidi da to nije za njega može poći i ranije. Ako želite najlakše je da se pojavite u prostorijama DURA-e u utorak, 4. veljače. Za dodatne informacije svi zainteresirani mogu me nazvati na broj telefona 0914403047.

 

Svi oni koji žele mogu i poslušati posljednje izdanje Ure od Informadura i to na: https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-marko-gilja%C4%8Da-2812020/

 

 


NOVOSTI

Radionica Foruma mladih ``Rukama složeno ´´ u još do sada nikad viđenom formatu

Izložba "Rukama složeno" kao završnica druge radionice Foruma mladih za školsku godinu 2020/21, otvorena je 25. studenog u Centru za mlade Dubrovnik.


Predavanje hrvatskog fizičara Ivana Puljka – Postanak, evolucija i kraj svemira.

U Centru za mlade Dubrovnik u petak, 4. prosinca, u 18 sati hrvatski fizičar, profesor i političar Ivica Puljak održat će predavanje „Postanak, evolucija i kraj svemira“.


Online predstavljanje rezultata projekta Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima

Projekt „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Prigodnim programom u Centru za mlade Dubrovnik obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Istaknuto kako je važno osvijestiti žrtve kako krivnja nije na njima.


Sedmi Dani kulturnih i kreativnih industrija

Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, sedmu godinu zaredom održavaju manifestaciju “Dani kreativnih i kulturnih industrija”.