Kvalitetna budućnost zajednice uz održivi razvoj i konkurentnost – razgovor s Emiliom Butiganom predsjednikom Udruge KORAK.

Autor: , 08-02-2020
Fotografirao: informadur
Kvalitetna budućnost zajednice uz održivi razvoj i konkurentnost – razgovor s Emiliom Butiganom predsjednikom Udruge KORAK.
Udruga za kreativno održivi razvoj i konkurentnost je udruga koja se bavi mladima i koja je isključivo za mlade.

Bavi se s nekoliko područja: ekologija, društveno korisno učenje i održivi razvoj. Predsjednik udruge Emilio Butigan bio je naš gost u radijskoj emisiji Ura od Informadura, a u nastavku pročitajte o čemu smo sve pričali.

 

Odakle ideja za baš ovakvom udrugom?

Ideja je nastala u razgovoru s prijateljem. Vidjeli smo da jako malo ima mladih koji se bave ekologijom i održivim razvojem. Htjeli smo stvoriti udrugu koja će potaknuti mlade da se uključe u ovaj smjer razvoja. Danas je jako važno pratiti održivi razvoj. U tom smjeru ide i projekt Respect the city. Popularne su to smjernice koje trebaju potaknuti ljude na promjenu u lokalnoj zajednici. Potrebno je osvijestiti mlade kako mogu raditi neke stvari van svojih svakodnevnih obaveza te tako doprinesu vlastitom razvoju, ali i razvoju društva. Rad na osobnom razvoju je najbolja stvar koju možete napraviti.

 

Kojim se projektima Udruga bavi?

Imali smo eko akciju u kojoj su uz članove udruge sudjelovali i volonteri u čišćenju Vile Čingrija. U tom projektu imali smo i partnere -  Erasmus Student Network Dubrovnik, Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik te Turistička i ugostiteljska školu Dubrovnik. Turistička i ugostiteljska škola od Grada Dubrovnika dobila je na korištenje Vili Čingriju u kojoj će ostvariti Centar kompetentnosti, a u kojem će učenici moći pokazati svoje praktično znanje. Mi smo u toj jednodnevnoj akciji očistili okoliš, a prije toga smo održali i edukaciju o ekologiji i ekološkom načinu čišćenja.

Drugi projekt je bio istraživanje zadovoljstva mladih hranom u studentskoj menzi. Kroz istraživanje ispitali smo oko 200 studenata te smo došli do zanimljivih zaključaka koji bi mogli biti dobar temelj za novu studentsku menzu. Između ostalog s čime su studenti zadovoljni i koje bi promjene željeli.

 

Koliko sada članovima ima Udruga KORAK i s čime se još bave?

Brojimo desetak aktivnih članova. Većinom se baziramo na rad s mladima putem Design thinking-a. Riječ je o inovativnom načinju učenja, koje je zanimljivije mladima. Razvija se kreativnost pomoću koje se rješavaju problemi s kojima se susreću.

 

Što je to Design thinking?

Na primjer imamo neki problem i želimo ga riješiti na inovativan način. Prvo utvrdimo problem. Zatim iznosimo nekoliko rješenja. Nastaje brainstorming nakon kojeg se odabire najbolje rješenje. Taj se proces ponavlja nekoliko puta kako bi se iznašlo najkvalitetnije rješenje. Najbitnije je da se to radi opušteno. To je jedan zabavan način, radi se u timovima, svatko razvija neku svoju sposobnost i daje svoje rješenje. Onda se lakše izabere rješenje koje je najbolje. Tako se može doći do rješenja kojih se inače ne bi sjetili prateći već unaprijed poznata pravila kod rješavanja problema. Želimo da mladi promišljaju van zamišljenih granica, ili kako Amerikanci kažu - outside of the box.

 

Kada govorimo o budućnosti, što možemo očekivati od Udruge i članova?

U narednim godinama želimo osvijestiti, kako mlade tako i cijelu zajednicu da posvete više pažnje razvoju i ekologiji, jer tako lakše ćemo očuvati naš grad. Cilj nam je što više ljudi uključiti u to. Kad se otvori Centar za mlade Grada Dubrovnika imat ćemo i svoj prostor u kojem će svi željni suradnje i svi oni s dobrim idejama moći doći do nas i pomoći nam u ovom zajedničkom cilju.

 

 

Emisiju možete i poslušati na: https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-emilio-butigan-422020/

 

 


NOVOSTI

Obiteljske filmske večeri u Kinu Jadran

Već s prvim danom lipnja, u ponedjeljak, Kinematografi Dubrovnik otvaraju svoju ljetnu rezidenciju unutar zidina – Kino Jadran.


Prijavite se za Social Impact Award 2020

Zanimaju vas poduzetništvo, društveni utjecaj, generiranje ideja i poslovno modeliranje? Ako je vaš odgovor DA, mogli biste sudjelovati u Social Impact Award programu.


POSTKORONA ANTISTRESS COFFEE - Šot je omaj gulao?

U sklopu virtualnog programa Centra za mlade Dubrovnik Udruga Bonsai i Volonterski centar Dubrovnik organiziraju još jedno u nizu događanje koje je obilježilo vrijeme korone, a to je POSTKORONA ANTISTRESS COFFEE.