Razgovor s članicama grupe Mladi psiholozi - `Zanimljivo je otkrivati svijet psihologije´

Autor: , 22-02-2020
Fotografirao: informadur
Razgovor s članicama grupe Mladi psiholozi - `Zanimljivo je otkrivati svijet psihologije´
Intervju donosi sve detalje razgovora koji smo u ovotjednoj emisiju Ura od Informadura imali s članicama grupe Mladi psiholozi Adnom Hebib, Mihaelom Škrabo i Lorenom Kukulj. Ispričale su nam kojim se projektima grupa bavi i koliko članova ima.

Tko su mladi psiholozi?

Adna: Grupu čine najvećim dijelom učenici dubrovačke gimnazije, ali i iz drugih srednjih škola. Sve je počelo prije desetak godina kao jedna grupa izvannastavnih aktivnosti iz nastavnog predmeta Psihologija. Okupila nas je naša profesorica Psihologije Suada Salčić. To je bila nekolicina učenika iz gimnazije, no kako profesorica radi u više škola taj se broj brzo povećao. Sada brojimo preko 60 upisanih članova. Kriterij za članstvo u grupi je motivacija i zanimanje za psihološke teme izvan nastavnog programa, empatija i komunikativnosti.

 

Kako izgleda rad u grupi Mladi psiholozi.
Adna: Mi se sastajemo najčešće subotom u prostorima Centra za mlade, a tijekom tjedna u gimnaziji kada nam raspored to dopušta. Bavimo se psihološkim temama, pričamo o nastavnom programu, a fokusirali smo se i na neke projekte.

 

Koji su to projekti?
Mihaela: U posljednjih nekoliko godina radili smo veće i manje projekte. Prije dvije godine krenuli smo s anketiranjem učenika u našim školama kada smo pokušali pronaći odgovor na pitanje „Koliko različiti odgojni ustroj uitječe na razvoj nepoželjnih navika kod mladih?“. Prošle godine započeli smo s projektom „Obrambeni mehanizmi u službi mentalnog zdravlja“ koji radimo i danas. Tim povodom posjetili smo London i muzej Sigmunda Freuda, to jest kuću u kojoj je živio. Tamo smo imali i predavanje gdje smo u autentičnom prostoru mogli više naučiti o psihoanalizi i obrambenim mehanizmima koje je tumačio Freud.


No, to nisu sva međunarodna sudjelovanja grupe Mladih psihologa?
Lorena: U rujnu su četiri naša člana boravila u Austriji pet dana na međunarodnom okupljanju mladih. Tamo su sudjelovali u razgovorima o tome koliko i kako mladi mogu sudjelovati u društvenim događanjima u sredinama u kojima žive. Također, proveli smo i vikend u Sarajevu s našom profesoricom Suadom Salčić gdje smo dogovarali sljedeće projekte. Kako ima dosta članova gledali smo kako se podijeliti u koje skupine i pokušali shvatiti koji bi projekti više odgovarali osobnosti članova. Malo kasnimo s radom jer nas je u prvom polugodištu omeo štrajk, ali jedva čekamo završetak radova u Centru za mlade kako bi mogli brže nastaviti sa svim projektima.

 

Koji su planovi za ovu godinu?
Lorena: Ove godine ćemo se za sada baviti pitanjima što nas motivira i potiče na aktivnosti. U planu nam je i obilježavanja Dana žena. U tjednu psihologije u školi ćemo govoriti o snovima, i na tu temu raditi školski pano kako bi svaki učenik mogao dati svoj doprinos grupi.

 

Kako je biti članom grupe Mladih psihologa?
Mihaela: Vrlo je zanimljivo, opušteno i zabavno. Lijepo je što se prof. Salčić toliko posvetila nama i da stvarno želi pomoći svim učenicima da otkriju svijet psihologije više od onoga što uče na nastavi.

 

Kako ući u svijet psihologije i baviti se ovom temom?
Lorena: U školama nas uče uglavnom o osnovama. Kako se dijele emocije, kako utječu na nas i naše ponašanje. Kako okolina i odgoj mijenjaju naše osobnosti i slično. U Centru imamo više priliku to primijeniti u praksi i vidjeti u stvarnome svijetu, što je svakako zanimljiviji način učenja za većinu mladih koji bi se željeli time baviti.

 

Koliko mladi žele biti dijelom grupe?
Adna: Sama brojka od šezdesetak članova dovoljno govori o tome. Mladi definitivno jesu zainteresirani za psihologiju. Nadamo se da će brojka rasti. Lijepo je upoznavati nove ljude, družiti se na izvannastavni aktivnostima i otkrivati ljubav prema psihologiji.

 

Svi koji žele pristupiti grupi Mladi psiholozi mogu se javiti profesorici Suadi Salčić.

Također možete i poslušati cijelu emisiju na: https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-mladi-psiholozi-1822020/

 


NOVOSTI

Stipendije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Stipendije se dodjeljuju za akademsku, to jest školsku godinu, 2020/2021.


Važna vijest za sve koji studiraju ili planiraju studirati u Americi

Strani studenti koji se obrazuju u SAD-u neće moći ući u zemlju ako se nastavi s online nastavom, a ako su već ondje – morat će otići.


I ove srijede besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha

U sklopu projekta #kulturauđiru, Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica i ove srijede organizira besplatne radionice za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha ( ul. Anice Bošković 28).


Završnica #kulturauđiru u Parku Pile

Završnica projekta Kultura u điru održat će se u četvrtak, 9. srpnja u parku u Pilama.


Centar za mlade Dubrovnik ima novi logo!

Novi vizualni identitet.