Ozbiljno shvatili vijećničke uloge – Održana simulacija Gradskog vijeća za mlade.

Autor: , 26-02-2020
Fotografirao: informadur
Ozbiljno shvatili vijećničke uloge – Održana simulacija Gradskog vijeća za mlade.
Simulacija Gradskog vijeća za mlade održana je u utorak, 25. veljače u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Vijećnici su ovaj put bili mladi gimnazijalci, točnije njih 19 koji su postavljali vijećnička pitanja i raspravljali o odlukama koje su se našle na dnevnom redu. Simulaciju su moderirali Marko Giljača, pedagoški djelatnik i vijećnik Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, i Anja Marković izvršna direktorica Udruge Bonsai. Riječ je o aktivnostima projekta Centar za mlade Grada Dubrovnika koje su financirane iz gradskog proračuna.

 

Prije samog početka simulacije Gradskog vijeća sve okupljene mlade u ime gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića pozdravila je njegova zamjenica Jelka Tepšić. Istaknula je kako su počašćeni što se simulacija održala u vijećnici te kako je ovo izvrsna prilika za mlade da bolje upoznaju rad Gradskog vijeća i samih vijećnika koji su tu kako bi predstavljali građane. „Vjerujem kako će ova simulacija pomoći tome da se svijest o potrebi za suradnjom i demokratskim odnosom ojača, i time izbjegnemo opise državnih službenika kao nekoga tko samo sjedi u uredu i ništa ne radi. Trenutna gradska vlast se zaista trudi to promijeniti.“ – poručila je Tepšić i dodala  kako mladi uvijek svoje upite mogu uputiti prema Gradu Dubrovniku te da će rado odgovoriti onima koji žele raditi za dobrobit grada i zajednice.

 

Simulacija Gradskog vijeća, kao i ona prava, započela je utvrđivanjem kvoruma. Predsjednicom Gradskog vijeća bila je Ivana Kurtela.

Uslijedila su pitanja mladih vijećnika koja su se ticala uređenja gradskih površina, budućnosti Hotela Belvedere, problema u Gradskom kotaru Komolac, prometnog uređenja, kanalizacijskog sustava na Elafitima, zbrinjavanja životinja i otvaranja azila te problema nedostatka parkinga u Gružu.

 

Nakon vijećničkih pitanja uslijedile su odluke s dnevnog reda.

 

Prijedlog odluke o doprinosu održivom turizmu iznijela je Josipa Galić.

-              Ovom odlukom uredilo bi se upravljanje turističkim prometom kroz integrirano dogovaranje posjeta turista s kruzera u staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika u razdoblju turističke sezone, a sukladno preporukama UNESCO-a, ciljevima projekta Respect the City i nacrtu Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika.

 

Karla Tolić predstavila je prijedlog odluke o ukidanju plastičnih vrećica na gradskom području.

-              U razdoblju od četiri godine planiralo bi se uvođenje korištenja platnenih vrećica umjesto plastičnih te porezno obeshrabrivanje prekomjerne upotrebe plastičnih vrećica u svrhu očuvanja okoliša i održivog upravljanja Gradom Dubrovnikom.

 

Prijedlog odluke o besplatnom javnom prijevozu za građane Dubrovnika predstavio je Anđelo Kekez.

-              Prihvaćanjem ove odluke planirala bi se reorganizacija poslovanja JGP Libertas Dubrovnik tako da tijekom sezone svim građanima javni prijevoz bude dostupan gratis. Prijedlog se temeljio na pozitivnim iskustvima nastalima tijekom održavanja Zimskog festivala, tijekom kojeg se povećala sigurnost i smanjile gužve u prometu.

 

Posljednji prijedlog odnosio se na odluku o razvoju sportske infrastrukture, a detalje je predstavila Hana Mujdžić.

-              Prijedlog se sastojao od uređenja, građenja, upravljanja i rekonstrukcije sportskih objekata u gradu Dubrovniku. U razdoblju od pet godina planirala bi se rekonstrukcija sportske dvorane u Gospinom polju, gradnja atletskih staza i bazena.Također, osigurala bi se oprema potrebna za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture svim učenicima osnovnih škola.

 

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić također je prisustvovao simulaciji Gradskog vijeća te je jedini koji je upravo posljednji prijedlog dodatno obrazložio, s obzirom na to kako je u ingerenciji njegovoj odjela. Ujedno je i pohvalio rad svih mladih koji su odlučili sudjelovati u ovom projektu.

 

 

Na samom kraju sjednice sve odluke, prijedlozi i pitanja uručeni su zamjenici predsjednice Savjeta mladih Grada Dubrovnika Paoli Šutić.

 

 

Samoj simulaciji prethodile su pripremne radionice koje je vodio Marko Giljača.

Projekt je za cilj imao poticanje mladih na preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života te rješavanje pojedinih društvenih problema – posebno kroz poticanje na volontiranje, aktivizam u zajednici, edukaciju o kritičkom razmišljanju te modeliranje rada Gradskog vijeća. Aktivnosti su u skladu s Lokalnim porgramom za mlade Grada Dubrovnika te Preporukom Odbora ministara Vijeća Europe koja detektira izravne i neizravne oblike sudjelovanja mladih.


NOVOSTI

O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.


''Engleska čajanka'' u Skočibuhi

U sklopu programa ''Ljeto u knjižnici'', Dubrovačke knjižnice kreću s radionicama i pričaonicama nazvanim ''Engleska čajanka'' koje će se održavati u ljetnikovcu Skočibuha (Ul. Anice Bošković 28) svakog drugog petka u 9 sati.


Humanitarna akcija mladog Patrika Radotića

Hvalevrijedna humanitarna akcija jednog maloljetnog mladića koji želi sakupiti 20.000 kn za kupnju 100 školskih ruksaka za djecu koja žive u siromaštvu.