Svaka žena može biti što god želi – Predavanje i rasprava povodom Međunarodnog dana žena

Autor: , 06-03-2020
Fotografirao: informadur
Svaka žena može biti što god želi – Predavanje i rasprava povodom Međunarodnog dana žena
Povodom Međunarodnog dana žena na Sveučilišnom kampusu Povjerenstva članovi grupe Mladi psiholozi, koji djeluju u sklopu Centra za mlade Dubrovnik, održali su zanimljivu prezentaciju pod nazivom „Budi dama“.

Kolegama srednjoškolcima o ovoj temi govorili su Adna Hebib, Lorena Kukulj i Luka Vodopija, a događanje je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s učenicima i profesorima Gimnazije Dubrovnik.  .

Kroz prezentaciju mladi su se dotaknuli pitanja ravnopravnosti u raznim područjima života, ali i otvorili pitanje vlastitog doprinosa u postizanju bolje ravnoteže kod očekivanja, kako osobnih tako i društva. Kroz prezentaciju su predstavili i s kojim se sve stereotipima i predrasudama žene moraju nositi te kako oni kao mladi doživljavaju te probleme. Na kraju su poručili kako svaka žena može biti što god želi, bez obzira u koje ih okvire društvo stavi.

 

Uslijedila je rasprava na kojoj su uz učenike srednjih škola sudjelovali i predstavnici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za mlade Dubrovnik, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Centra za socijalnu skrb Dubrovnik, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilišta u Dubrovniku te Udruge poslovnih žena KRUG Dubrovnik.

 

Predsjednica Udruge poslovnih žena KRUG Nikolina Farčić poručila je mladima kako savršenstvo ne treba tražiti jer je svatko savršen na svoj način te dodala kako je bilo izvrsno čuti mlade ljude koji govore o važnosti žena u današnjem društvu. Članica KRUG-a Terezina Orlić naglasila je kako je ravnoteža iznimnom bitna u životu, osobito kada se mora balansirati između profesionalne karijere, obrazovanja ili majčinstva. Nikolina Trojić, članica KRUG-a i predsjednica Županijske komore Dubrovnik, napomenula je kako sve proizlazi iz odgoja, kako nas roditelji uče o tome kako se trebamo ponašati i kako poštovati žene, ali i kako školstvo također ima veliki utjecaj. Poručila im je i kako su napravili dobar posao i da nastave s osvještavanjem važnosti žena.

 

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ružica Misir podsjetila je mlade kako su nalaze u fazi života kada rade iskorak i kada moraju misliti na vlastitu budućnost. Rekla im je kako trebaju ostvarivati vlastite želje, naravno uz potporu roditelja, i da budu svoji jer ipak moraju odlučivati sami što je najbolje za njih. Anja Marković ispred Udruge Bonsai i Centra za mlade poručila je mladima kako je nužno da shvate da možda nismo svi jednaki, ali kako jesmo jednako vrijedni. Kako svaka osoba ima pravo odlučiti hoće li biti domaćica, majka ili poslovna žena. 

 

Policijski službenik za prevenciju PU dubrovačko-neretvanske Miro Marjanović istaknuo je kao pozitivnu stavku što je sve više žena policijskih službenica, ali i upozorio kako su žene najčešće žrtve nasilja i to ne samo obiteljskog. Podsjetio je i kako MUP provodi nacionalni multimodularni preventivni projekt „Lily“ koji govori o važnosti prevencije nasilja nad ženama.

 

Na samom kraju predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić pozdravila je sve okupljene i zahvalila mladima što su na lijep i zanimljiv način prikazali borbu za ravnopravnost spolova.

 

Raspravu je moderirala profesorica Psihologije Suada Salčić, koja je istaknula i kako grupa Mladih psiholozi danas okuplja oko 60 srednjoškolaca.

 

 

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka, a slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

 

Grupa mladi psiholozi - prezentacija povodom dana

NOVOSTI

O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.


''Engleska čajanka'' u Skočibuhi

U sklopu programa ''Ljeto u knjižnici'', Dubrovačke knjižnice kreću s radionicama i pričaonicama nazvanim ''Engleska čajanka'' koje će se održavati u ljetnikovcu Skočibuha (Ul. Anice Bošković 28) svakog drugog petka u 9 sati.


Humanitarna akcija mladog Patrika Radotića

Hvalevrijedna humanitarna akcija jednog maloljetnog mladića koji želi sakupiti 20.000 kn za kupnju 100 školskih ruksaka za djecu koja žive u siromaštvu.