Crveni križ i Caritas Dubrovačke biskupije organiziraju pomoć za starije

Autor: , 17-03-2020
Fotografirao: GDCK
Crveni križ i Caritas Dubrovačke biskupije organiziraju pomoć za starije
Pred nama je svakako dugoročno nepredvidljiva situacija u kojoj su najosjetljiviji najstariji članovi društva.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik i Caritas Dubrovačke biskupije zbog koronavirusa organiziraju pomoć za starije u vidu dostavljanja potrepština, ljekova i svega ostalog što im je potrebno. Caritas također traži volontere koji će im pomoći u akciji.


Njihove objave prenosimo u nastavku.

 


Crveni križ Dubrovnik

 

Imate li staru nonu ili nona u zgradi ili ulici, a koji nemaju nikoga da skrbi o njima. Jeste li razmišljali o humanosti? Jeste li spremni pomoći? Izazovi su pred nama i moramo biti ljudi koji vide ljude. Naši stariji i teško pokretni sugrađani koji nemaju nikoga da o njima skrbi i da im pomogne u nabavci svakodnevnih namirnica i lijekova nas sada trebaju. Zaštitimo njihovo zdravlje i pomozimo im.

Crveni križ Dubrovnik i dalje nastavlja s obilascima najugroženijih skupina, ali na siguran način.

Ukoliko imate saznanja da nekom treba pomoć obavezno nas kontaktirajte na tel. 418-810.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik moli sugrađane da se uz pridržavanje svih propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite s posebnom pažnjom odnose prema najugroženijem dijelu stanovništva, starijim osobama.
S obzirom na mnogo građana koji su se samoinicijativno uključili u pomoć svojim starijim susjedima u dostavi lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, apeliramo da je u pružanju dobrosusjedske pomoći važno poštivati sljedeće mjere:
- Kontaktirajte ih telefonski
- Obilazite starije osobe, ali im nemojte nepotrebno ulaziti u kuću/stan
- Pozvonite ili pokucajte na vrata, pozovite osobe van
- Na udaljenosti od barem 2 metra pitajte ih što im je nužno od lijekova, proizvoda za održavanje zdravlja ili nužnih namirnica
- Dostavljene lijekove ili namirnice odložite na mjesta gdje ih mogu sami uzeti, strogo vodeći računa o higijenskim mjerama
- Koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva
- Imajte na umu da se širenje virusa može spriječiti isključivo odgovornim ponašanjem!

 

Psihosocijalnu podršku naših volontera možete dobiti na broj 099/23 85 237 (svaki dan od 8 do 20 sati). Samo hrabro.

Zbog pojačanog straha javnosti, broja oboljelih i djelatnika uključenih u pružanje pomoći, psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju, kako bi se javnost osvijestila o čestim reakcijama koje mogu imati i kako bi se prevenirale glasine te pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu.

Iznimno je važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći. Upravo zbog toga Hrvatski Crveni križ otvorio je i telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni.

 

 

Caritas Dubrovačke biskupije

 

S obzirom na novonastalu situaciju oko koronavirusa, osim odgovornog ponašanja i pridržavanja uputa koje je izdao Stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo (više info na linku https://vlada.gov.hr/koronavirus), pozivamo vas da se stavite na raspolaganje i kao volonteri Caritasa za pomoć najpotrebnijima (ukoliko bude potrebe u našem Gradu, za organizacijom dostave hrane i higijenskih potrepština najpotrebnijima).

Prijavit se možete na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHR661PkJVLiozUgfHoLOwuNxh9XDPAEFGzWlMjTyjD7XNvg/viewform


NOVOSTI

Od sljedećeg tjedna započinju filmske večeri u Centru za mlade Dubrovnik

U Centru za mlade Dubrovnik u organizaciji Udruge za promicanje medijske kulture Luža odražavat će se projekcije filmova bioetičke, društvene i socijalne tematike.


Pomozite Gogi i licitirajte za umjetnička djela

Ukoliko želite doći do slike ili skulpture naših poznatih umjetnika i istovremeno učiniti dobro djelo u vidu da budete jedna karika u lancu koji će našoj maloj sugrađanki Gordani Knego pomoći da samostalno stane na svoje noge onda evo prilike.


Večer društvenih igara / Otvorena vrata tehničke radionice u Centru za mlade Dubrovnik

U sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata udruga 2020. u Centru za mlade Dubrovnik održat će se Večer društvenih igara i otvorenih vrata tehničke radionice u subotu 26. rujna.


Predstavljanje udruga koje djeluju u Centru za mlade Dubrovnik građanima i strateškim partnerima

Iz Centra za mlade Dubrovnik pozivaju Vas na jedan mali susret i predstavljanje potencijala za suradnju koji će se i kao dio manifestacije Dan otvorenih vrat udruga 2020. održati u petak, 25. rujna od 9 do 15 sati.


ZELENI POJAS - INA sufinancira projekte koje doprinose zaštiti okoliša

INA sedmu godinu zaredom objavljuje poziv na natječaj Zeleni pojas u sklopu kojeg sufinancira projekte koje doprinose zaštiti okoliša.