Crveni križ i Caritas Dubrovačke biskupije organiziraju pomoć za starije

Autor: , 17-03-2020
Fotografirao: GDCK
Crveni križ i Caritas Dubrovačke biskupije organiziraju pomoć za starije
Pred nama je svakako dugoročno nepredvidljiva situacija u kojoj su najosjetljiviji najstariji članovi društva.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik i Caritas Dubrovačke biskupije zbog koronavirusa organiziraju pomoć za starije u vidu dostavljanja potrepština, ljekova i svega ostalog što im je potrebno. Caritas također traži volontere koji će im pomoći u akciji.


Njihove objave prenosimo u nastavku.

 


Crveni križ Dubrovnik

 

Imate li staru nonu ili nona u zgradi ili ulici, a koji nemaju nikoga da skrbi o njima. Jeste li razmišljali o humanosti? Jeste li spremni pomoći? Izazovi su pred nama i moramo biti ljudi koji vide ljude. Naši stariji i teško pokretni sugrađani koji nemaju nikoga da o njima skrbi i da im pomogne u nabavci svakodnevnih namirnica i lijekova nas sada trebaju. Zaštitimo njihovo zdravlje i pomozimo im.

Crveni križ Dubrovnik i dalje nastavlja s obilascima najugroženijih skupina, ali na siguran način.

Ukoliko imate saznanja da nekom treba pomoć obavezno nas kontaktirajte na tel. 418-810.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik moli sugrađane da se uz pridržavanje svih propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite s posebnom pažnjom odnose prema najugroženijem dijelu stanovništva, starijim osobama.
S obzirom na mnogo građana koji su se samoinicijativno uključili u pomoć svojim starijim susjedima u dostavi lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, apeliramo da je u pružanju dobrosusjedske pomoći važno poštivati sljedeće mjere:
- Kontaktirajte ih telefonski
- Obilazite starije osobe, ali im nemojte nepotrebno ulaziti u kuću/stan
- Pozvonite ili pokucajte na vrata, pozovite osobe van
- Na udaljenosti od barem 2 metra pitajte ih što im je nužno od lijekova, proizvoda za održavanje zdravlja ili nužnih namirnica
- Dostavljene lijekove ili namirnice odložite na mjesta gdje ih mogu sami uzeti, strogo vodeći računa o higijenskim mjerama
- Koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva
- Imajte na umu da se širenje virusa može spriječiti isključivo odgovornim ponašanjem!

 

Psihosocijalnu podršku naših volontera možete dobiti na broj 099/23 85 237 (svaki dan od 8 do 20 sati). Samo hrabro.

Zbog pojačanog straha javnosti, broja oboljelih i djelatnika uključenih u pružanje pomoći, psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju, kako bi se javnost osvijestila o čestim reakcijama koje mogu imati i kako bi se prevenirale glasine te pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu.

Iznimno je važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći. Upravo zbog toga Hrvatski Crveni križ otvorio je i telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni.

 

 

Caritas Dubrovačke biskupije

 

S obzirom na novonastalu situaciju oko koronavirusa, osim odgovornog ponašanja i pridržavanja uputa koje je izdao Stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo (više info na linku https://vlada.gov.hr/koronavirus), pozivamo vas da se stavite na raspolaganje i kao volonteri Caritasa za pomoć najpotrebnijima (ukoliko bude potrebe u našem Gradu, za organizacijom dostave hrane i higijenskih potrepština najpotrebnijima).

Prijavit se možete na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHR661PkJVLiozUgfHoLOwuNxh9XDPAEFGzWlMjTyjD7XNvg/viewform


NOVOSTI

METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

Trenutno smo u situaciji u kojoj smo na neki način zarobljeni opasnošću koronavirusa, držimo se distance, osobito fizičke. No, emocionalno nikad nismo bili bliži jedni drugima. To je primijetila i Josipa Čović koja je napisala zanimljiv osvrt.


Ostani doma i piši tekst za HNK

HNK u Zagrebu objavio je natječaj za otkup neobjavljenog suvremenog dramskog teksta.


WELLBEING OF YOUTH WORKERS - pogledajte rezultate istraživanja

Tri organizacije sa sjedištem u Sjevernoj Makedoniji (Go Green Skopje), Njemačkoj (Natur Kultur e.V.) i Hrvatskoj (Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj) sudjelovale su u strateškom partnerstvu Erasmus + K2 pod nazivom „Korak između“.


Gubimo jedan sastavani dio školovanja, a to je druženje – Intervju s maturanticom Petrom Bašić

Naša sugovornica je Petra Bašić, maturantica Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Uz to što je dobra učenica Petra djeluje i kao pomoćna administratorica u UR Institutu, a isto tako aktivna je članica Kluba mladih znanstvenika.


Grad Dubrovnik privremeno obustavlja financiranje programa udruga

Grad Dubrovnik nastavlja se prilagođavati novonastalim okolnostima i privremeno posluje vodeći se financiranjem nužnih i neophodnih troškova.