Velika Britanija zatvara škole od sutra i otkazuje ovogodišnju maturu

Autor: , 19-03-2020
Fotografirao: informadur
Velika Britanija zatvara škole od sutra i otkazuje ovogodišnju maturu
IntegralEdu najveća savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu poslala je obavijest za sve koji se školuju u Velikoj Britaniji. Obavijest prenosimo u cijelosti.

Zbog pandemije i posljedica korona virusa, britanski premijer Boris Johnson i britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson, najavili su na konferenciji za tisak jučer navečer da će se škole u Velikoj Britaniji zatvoriti sutra, u petak 20. ožujka. Ova vijest nije relevantna samo za britanske učenike već i za sve hrvatske učenike koji trenutačno tamo pohađaju osnovnu, srednju školu ili jezični tečaj u Velikoj Britaniji. Većina škola već je proteklog tjedna poslala sve svoje učenike koji nisu iz Velike Britanije u njihove matične zemlje pa tako i oni, kao i učenici diljem Hrvatske, od ovog tjedna prate nastavu putem online platformi. Iz naše najveće agencije za obrazovanje u inozemstvu, zagrebačkog IntegralEdu, potvrdili su nam da su svi njihovi učenici i polaznici tečajeva u Velikoj Britaniji na sigurnom. „Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje, tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom.“ – rekla je Lea Ban, viša savjetnica u IntegralEdu.

Iako ni u Hrvatskoj još uvijek ne znamo sudbinu državne mature za ovu godinu, Britanci su već odlučili da se njihova matura, ona za druge razrede srednje škole – GCSE i ona za maturante – A-levels, koja se inače održava u svibnju i lipnju, za ovu godinu u potpunosti otkazuju. Ova potonja, kao i hrvatska državna matura, služi kao osnova za upis učenika na sveučilišta pa još uvijek nije poznato na koji način će se vršiti ocjenjivanje i kako će njihovi učenici dobiti svoje svjedodžbe. Međutim, britanski je premijer naglasio kako „će svi učenici dobiti ocjene i svjedodžbe koje zaslužuju“. Na koji točno način će to biti provedeno, britanske će škole saznati u dogledno vrijeme. Jedno od rješenja koje se postavlja je da će njihovi učenici biti ocjenjeni prema ocjenama iz polugodišnjih ispita u siječnju i ocjena koje su dobili do sada. Osim toga Johnson je izjavio da prekid škole i nastava online „ne smiju spriječiti napredak učenika“ pa će Britanci, kao i mi u Hrvatskoj, tek otkriti kako će online nastava i zatvaranje škole utjecati na učenike i koje će biti posljedice po njihov napredak i znanje, a na kraju i polaganje državne mature.

„Što se tiče visokoobrazovnih ustanova“ – dodala je Lea Ban, „većina sveučilišta u Velikoj Britaniji je prekinula predavanja u predavaonicama te je prešla na online nastavu, dok su same zgrade sveučilišta još uvijek otvorene. Većina naših studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji su se vratili u Hrvatsku, ali i njima preostaje pitanje kako će ove godine položiti svoje ispite i dobiti odgovarajuće ocjene. Kako je ovo nova situacija za sve, sveučilišni odbori moraju se usuglasiti oko uvjeta koje će studenti trebati zadovoljiti i načina na koji će se provoditi ispiti i ispitivanja. Sigurna sam da kada svi donesu svoje zaključke i uvjete da će obavijestiti sve studente o načinima provedbe ispita u novim uvjetima.“ – objasnila je Ban. „S obzirom na to da imamo partnerstvo s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji, kao i srednjih škola i jezičnih centara po cijeloj Europi, konstantno dobivamo informacije vezane za obrazovanje u inozemstvu, tako da pozivam sve naše trenutačne i buduće klijente da nam se jave ako imaju kakvih pitanja vezanih za njihovo sadašnje ili buduće obrazovanje u inozemstvu.“

IntegralEdu je agencija koja se savjetuje hrvatske učenike i studente o obrazovanju u inozemstvu, srednjim školama u inozemstvu i kampovima za učenje stranih jezika u inozemstvu. Kao organizatori Sajma svjetskog obrazovanja – World Education Faira svake godine okupljaju sveučilišta, srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu na sajmu kojim se predstavljaju hrvatskim učenicima i studentima te polaznicima jezičnih tečajeva.

 

 


NOVOSTI

Večeras započinju filmske večeri u Centru za mlade Dubrovnik

Očekuju vas u utorak i četvrtak dva zanimljiva dokumentarna filma.


Postanite dio eSTUDENT udruge

Otvorene su prijave za nove članove najveće studentske Udruge eSTUDENT, prijave traju od 25. rujna do 9. listopada 2020. Od sljedećeg tjedna započinju filmske večeri u Centru za mlade Dubrovnik

U Centru za mlade Dubrovnik u organizaciji Udruge za promicanje medijske kulture Luža održavat će se projekcije filmova bioetičke, društvene i socijalne tematike.


U sklopu Dana europske baštine 2020., edukativni program za djecu u Pomorskom muzeju.

U sklopu obilježavanja manifestacije Dani europske baštine 2020., Dubrovački muzeji 29. rujna s početkom u 16 sati organiziraju edukativni program za djecu u Pomorskom muzeju.