Velika Britanija zatvara škole od sutra i otkazuje ovogodišnju maturu

Autor: , 19-03-2020
Fotografirao: informadur
Velika Britanija zatvara škole od sutra i otkazuje ovogodišnju maturu
IntegralEdu najveća savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu poslala je obavijest za sve koji se školuju u Velikoj Britaniji. Obavijest prenosimo u cijelosti.

Zbog pandemije i posljedica korona virusa, britanski premijer Boris Johnson i britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson, najavili su na konferenciji za tisak jučer navečer da će se škole u Velikoj Britaniji zatvoriti sutra, u petak 20. ožujka. Ova vijest nije relevantna samo za britanske učenike već i za sve hrvatske učenike koji trenutačno tamo pohađaju osnovnu, srednju školu ili jezični tečaj u Velikoj Britaniji. Većina škola već je proteklog tjedna poslala sve svoje učenike koji nisu iz Velike Britanije u njihove matične zemlje pa tako i oni, kao i učenici diljem Hrvatske, od ovog tjedna prate nastavu putem online platformi. Iz naše najveće agencije za obrazovanje u inozemstvu, zagrebačkog IntegralEdu, potvrdili su nam da su svi njihovi učenici i polaznici tečajeva u Velikoj Britaniji na sigurnom. „Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje, tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom.“ – rekla je Lea Ban, viša savjetnica u IntegralEdu.

Iako ni u Hrvatskoj još uvijek ne znamo sudbinu državne mature za ovu godinu, Britanci su već odlučili da se njihova matura, ona za druge razrede srednje škole – GCSE i ona za maturante – A-levels, koja se inače održava u svibnju i lipnju, za ovu godinu u potpunosti otkazuju. Ova potonja, kao i hrvatska državna matura, služi kao osnova za upis učenika na sveučilišta pa još uvijek nije poznato na koji način će se vršiti ocjenjivanje i kako će njihovi učenici dobiti svoje svjedodžbe. Međutim, britanski je premijer naglasio kako „će svi učenici dobiti ocjene i svjedodžbe koje zaslužuju“. Na koji točno način će to biti provedeno, britanske će škole saznati u dogledno vrijeme. Jedno od rješenja koje se postavlja je da će njihovi učenici biti ocjenjeni prema ocjenama iz polugodišnjih ispita u siječnju i ocjena koje su dobili do sada. Osim toga Johnson je izjavio da prekid škole i nastava online „ne smiju spriječiti napredak učenika“ pa će Britanci, kao i mi u Hrvatskoj, tek otkriti kako će online nastava i zatvaranje škole utjecati na učenike i koje će biti posljedice po njihov napredak i znanje, a na kraju i polaganje državne mature.

„Što se tiče visokoobrazovnih ustanova“ – dodala je Lea Ban, „većina sveučilišta u Velikoj Britaniji je prekinula predavanja u predavaonicama te je prešla na online nastavu, dok su same zgrade sveučilišta još uvijek otvorene. Većina naših studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji su se vratili u Hrvatsku, ali i njima preostaje pitanje kako će ove godine položiti svoje ispite i dobiti odgovarajuće ocjene. Kako je ovo nova situacija za sve, sveučilišni odbori moraju se usuglasiti oko uvjeta koje će studenti trebati zadovoljiti i načina na koji će se provoditi ispiti i ispitivanja. Sigurna sam da kada svi donesu svoje zaključke i uvjete da će obavijestiti sve studente o načinima provedbe ispita u novim uvjetima.“ – objasnila je Ban. „S obzirom na to da imamo partnerstvo s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji, kao i srednjih škola i jezičnih centara po cijeloj Europi, konstantno dobivamo informacije vezane za obrazovanje u inozemstvu, tako da pozivam sve naše trenutačne i buduće klijente da nam se jave ako imaju kakvih pitanja vezanih za njihovo sadašnje ili buduće obrazovanje u inozemstvu.“

IntegralEdu je agencija koja se savjetuje hrvatske učenike i studente o obrazovanju u inozemstvu, srednjim školama u inozemstvu i kampovima za učenje stranih jezika u inozemstvu. Kao organizatori Sajma svjetskog obrazovanja – World Education Faira svake godine okupljaju sveučilišta, srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu na sajmu kojim se predstavljaju hrvatskim učenicima i studentima te polaznicima jezičnih tečajeva.

 

 


NOVOSTI

METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

Trenutno smo u situaciji u kojoj smo na neki način zarobljeni opasnošću koronavirusa, držimo se distance, osobito fizičke. No, emocionalno nikad nismo bili bliži jedni drugima. To je primijetila i Josipa Čović koja je napisala zanimljiv osvrt.


Ostani doma i piši tekst za HNK

HNK u Zagrebu objavio je natječaj za otkup neobjavljenog suvremenog dramskog teksta.


WELLBEING OF YOUTH WORKERS - pogledajte rezultate istraživanja

Tri organizacije sa sjedištem u Sjevernoj Makedoniji (Go Green Skopje), Njemačkoj (Natur Kultur e.V.) i Hrvatskoj (Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj) sudjelovale su u strateškom partnerstvu Erasmus + K2 pod nazivom „Korak između“.


Gubimo jedan sastavani dio školovanja, a to je druženje – Intervju s maturanticom Petrom Bašić

Naša sugovornica je Petra Bašić, maturantica Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Uz to što je dobra učenica Petra djeluje i kao pomoćna administratorica u UR Institutu, a isto tako aktivna je članica Kluba mladih znanstvenika.


Grad Dubrovnik privremeno obustavlja financiranje programa udruga

Grad Dubrovnik nastavlja se prilagođavati novonastalim okolnostima i privremeno posluje vodeći se financiranjem nužnih i neophodnih troškova.