Gubimo jedan sastavani dio školovanja, a to je druženje – Intervju s maturanticom Petrom Bašić

Autor: , 25-03-2020
Fotografirao: Petra Bašić
Gubimo jedan sastavani dio školovanja, a to je druženje – Intervju s maturanticom Petrom Bašić
Naša sugovornica je Petra Bašić, maturantica Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Uz to što je dobra učenica Petra djeluje i kao pomoćna administratorica u UR Institutu, a isto tako aktivna je članica Kluba mladih znanstvenika.

Virtualna nastava za učenike osnovnih i srednjih škola započela je prije desetak dana. U početcima je imala neke svoje poteškoće, ali se sve vrlo brzo stabiliziralo. Učenje od kuće jedna je od posljedica koronavirusa na školstvo i obrazovanje. Zanimalo nas je kako to izgleda u praksi pa smo odlučili napraviti intervju s jednom našom sugrađankom i korisnicom Centra za mlade Dubrovnik.

 

 

Desetak dana je prošlo od kada je započela virtualna škola, kakva su tvoja iskustva?

Zasigurno je lakše kad se ne moraš dizati u 7 sati 😉. U školi moraš biti od 8 do 14 sati, a popodne provedeš učeći. Sad je jedan novi i ne tako naporan tempo koji mnogima paše. Koliko god nam je lakše što nema ranog buđenja, spremanja i odlazaka u školu, fali nam društvo, izlasci i kava poslije škole, koje dopisivanje ili videochat ne može nadomjestiti. Nedostaju nam i šale koje zbijamo na satovima i profesori s kojima nikad nije dosadno. Nama učenicima nije bilo teško priviknuti se na virtualne učionice jer odrastamo uz internet, ali gubimo jedan sastavan dio školovanja, a to je druženje (ono pravo, ne virtualno).

 

Preko čega je lakše pratiti nastavu, televizije ili online nastave koju profesori izravno prenose? Je li lakše se koncentrirati kod kuće ili u razredu?

Nastavu na televiziji moram priznati nisam baš pratila, ali zato redovito dobivamo zadatke iz svih predmeta na Microsoft Teamsu ili Google Driveu. Na sportskoj televiziji (koju neki prate i na internetu) svakim danom ima program za školarce koji moja mlađa sestra prati. Ima i program za maturante koji sam odgledala par puta, ali nisam baš oduševljena sadržajem. Smatram vrlo pohvalnim kako su neki profesori odlučili stati pred kamere, možda prvi put, i odradili video lekcije za cijelu Hrvatsku. Svaki dan dobivamo školski i domaći rad iz predmeta kako idu po školskom rasporedu. Obično ih rješavamo u Wordu ili u zadaćama te šaljemo profesorima ili stavljamo na Drive/Teams. Mislim da još nema ocjena, ali dobivamo bilješke za svoje uradke.

Puno je lakše raditi kod kuće jer nisi premoren u školi, a kako imamo rokove do kada treba predati određene zadatke, sam si organiziraš vrijeme kad ćeš koji predmet odrađivati (ujutro ne znam za sebe tako da mi je odlično što mogu sve odrađivati navečer). Mislim da doma imaš svoj mir i tišinu, a najvažnije je kako nisi pod pritiskom.

 

Koliko ovo trenutno smatraš kao kvalitetno rješenje? Ruše li se serveri zbog broja korisnika?

Imali smo u početku velikih problema s logiranjem na Teams i Office, no sad sve štima. Moram pohvaliti profesore jer su se brzo snašli; velika je promjena kad kredu i ploču zamjeni virtualna učionica, nešto s čim se nitko od nas do sada susreo nije. Naročito je teško profesorima koji se ne služe često računalom, a sad odjednom moraju osmisliti i prilagoditi cijeli nastavni plan novonastaloj situaciji. Najvažnije je da ne osuđujemo profesore ako rade greške, već trebamo cijeniti njihov trud jer nastoje svoj posao kvalitetno odrađivati. Nadam se kako će sve funkcionirati i ovako teći dok se stanje u državi ne poboljša. Nitko ne može reći do kada će ovo potrajati i što će biti s maturom, upisima, prijemnima... Nije lako biti maturant danas.

 

S obzirom kako si maturantica, smatraš li da ćeš se uspjeti kvalitetno pripremiti za državnu maturu?

Nažalost, mislim da ne. Predmete kao što su matematika, kemija i fizika potrebno je objasniti u učionici jer je to gradivo ipak teže za usvojiti. Većinu predmeta i gradiva potrebnih za upis sama odrađujem, ali znam da mogu profesore priupitati bilo što ako imam neke nedoumice. Puno se ove godine izdogađalo, od štrajka pa sad do pandemije... Tijekom cijele godine pitamo se što će biti s maturom i upisima. Biti maturant 2019./2020. pretvorilo se u teži posao nego što je itko mogao predvidjeti. Svi se nadamo da će ova situacija ubrzo prestati i da će se sve vratiti u kakvu-takvu normalu.

 

Uspijevate li dobiti dodatnu literaturu s obzirom kako su školske i gradske knjižnice zatvorene?

Ja uglavnom rijetko zalazim u knjižnice kako je sve dostupno online, stoga i nije neka značajna promjena. Profesori nam u Drive/Teams redovito stavljaju dodatni sadržaj kao što su neki videi, stranice ili knjige. Oni su također sastavni dio nastave uz koji više naučimo i bolje usvajamo gradivo. Jednostavno se moramo priviknuti na trenutno stanje koje nadajmo se neće još dugo potrajati.

 

 

Za kraj, po društvenim mrežama se pojavila šala kako je današnjoj djeci lakše obružati jer sada samo trebaju izgasiti ekran. Je li to zaista tako? :D

Hahaha da bar! Kako sam spomenula, imamo rokove kad trebamo što predati pa se ne možemo izvlačiti kako smo se nadali. Iskreno nisam navikla ovoliko visiti za računalom što nije ni dobro za moje oči, ali nažalost cijela se nastava odvija online tako da nemam izbora. Drago mi je da se možemo šaliti; u ovakvim situacijama treba ostati priseban i pozitivan, a ne klonuti duhom i misliti samo negativno.


NOVOSTI

MARE - Premijera filma o kojem se priča

Nakon Berlina, Pule i Sarajeva film „Mare“, redateljice Andree Štake i sjajne Marije Škaričić u glavnoj ulozi, stiže doma.


Sajam svjetskog obrazovanja održat će se i u Dubrovniku - Nizozemska nova hit destinacija za studiranje

Najnoviji World Education Fair, Sajam svjetskog obrazovanja, ove godine će imati dva izdanja, održat će se offline i online.


Uđite u svije volonterstva kroz edukaciju ``Biti volonter´´

Volonterski centar Dubrovnik poziva sve zainteresirane da se prijave za edukaciju "Biti volonter".


Održane radionice robotike i programiranja bez ekrana na Mljetu

Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika su nastavile s gostujućim radionicama robotike i programiranja bez ekrana.


Večeras započinju filmske večeri u Centru za mlade Dubrovnik

Očekuju vas u utorak i četvrtak dva zanimljiva dokumentarna filma.