METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

Autor: , 30-03-2020
Fotografirao: Nikša Sentić
METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!
Trenutno smo u situaciji u kojoj smo na neki način zarobljeni opasnošću koronavirusa, držimo se distance, osobito fizičke. No, emocionalno nikad nismo bili bliži jedni drugima. To je primijetila i Josipa Čović koja je napisala zanimljiv osvrt.

 

                        METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

 

STOP!

Na trenutak smo svi zastali i osjetili stanku koju je Zemlja odlučila napraviti. Stanku od naše neumorne utrke: Tko je bolji? Tko će više? Tko će bolje? Zemlja se zasitila naše neograničene pohlepe, ambicioznosti, površnosti i sebičnosti. Daje nam upozorenje. Upozorenje da svaki dan cijenimo i živimo ga maksimalno. Da budemo zahvalni. Ali ne samo to. Uči nas kako smo svi stvoreni da pomažemo jedni drugima, kako je smisao ove zemaljske vrtnje zajedništvo i suradnja, za koju smo se u ovim okolnostima uvjerili da mi to itekako možemo postići. Krenimo od običnog čovjeka. Više vremena smo posvetili sebi i svojim bližnjima. Nije nam posao na prvom mjestu. Provodimo vrijeme sa svojim najdražima. Prvi put da su vladajući i građani u suglasju, da poštujemo jedni druge. Onda idemo na globalnu razinu. Vlade su počele surađivati jedne s drugima. Trenutno nema političkih interesa ni kapitalističkog egoizma. Svima je prioritet jedno, a to je dobrobit čovjeka. Trenutno svi proživljavamo krizu. Od ljudi koji se brinu što će biti s njihovim poslom sutra; hoće li im se smanjiti plaća i hoće li izgubiti posao. Od djece koja više ne idu u školu, nego imaju online nastavu doma. Od mladih, ali i starijih koji ne mogu izaći i popiti kavu s društvom.

 

No, ja bih rekla da ovo nije najcrnje što nam se može dogoditi. Najgore je kad se izgubi jedan ljudski život. Tada zemlja ne napravi stanku, nego se skroz zaustavi. Jer je jedan ljudski život otišao na neko drugo mjesto i time ostavilo ovu planetu siromašnijom za jedan dragocjeni ljudski život. No, korona nije naš kraj! Ovo sve je jedna priprema i upozorenje da smo dosad bezglavo trčali ko' muhe bez glave jureći za osobnim dobitima. Od ovog stanja možemo mnogo naučiti. Cijeniti prijatelje s kojima se sada jedino čujemo preko društvenih mreža. Kad ovo sve prođe, više ćemo cijeniti slobodno vrijeme i zajedničke kave uz prijateljske šale. Više ćemo cijeniti obrazovanje koje nam je pruženo na dlanu. Zemlja se nije zaustavila, nego samo napravila stanku! Pa pogledajte! Mi i dalje živimo. Ali ovaj put s malo više osjećaja. Da više zagrlimo oca i majku. Da pomognemo staroj baki i djedu koji su često sami. Da ne tipkamo stalno na mobitele, nego pročitamo neku dobru knjigu. Da više uživamo u zajedničkim obiteljskim ručkovima. Da budemo zahvalni na svom zdravlju, onome što imamo. Da ne zaboravimo sve zdravstvene djelatnike, trgovce i novinare koji su tu za nas u svakom trenutku. I da uživamo u ovoj stanci. Stanci koja nam je donijela puno slobodnog vremena, ali i naučila nas strpljenju i zajedništvu.

Ostani doma!

 

Josipa Čović


NOVOSTI

Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20

Udruga Kultipraktik raspisala je natječaj za Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20, čija je svrha poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.


Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama

Ministarstvo kulture objavilo je 15. svibnja 2020. godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama.


Srednjoškolci okupite tim i smislite ideju godine

Započele su prijave timova za ovogodišnje online natjecanje "Ideja godine 2020". Okupi tim, prijavi ideju!


Zajednica tehničke kulture sa svojim udrugama pripremila sustav za online sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s udrugama koje djeluju u njihovom sastavu, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku pripremili su sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća.


Prijavi svoj film na Dubrovnik Film Festival

Dubrovački filmski festival za djecu i mlade poziva mlade filmske redatelje, uzrasta do 20 godina, da prijave svoje filmove.