METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

Autor: , 30-03-2020
Fotografirao: Nikša Sentić
METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!
Trenutno smo u situaciji u kojoj smo na neki način zarobljeni opasnošću koronavirusa, držimo se distance, osobito fizičke. No, emocionalno nikad nismo bili bliži jedni drugima. To je primijetila i Josipa Čović koja je napisala zanimljiv osvrt.

 

                        METAFORIČNA STANKA KAO UPOZORENJE, NE KRAJ!

 

STOP!

Na trenutak smo svi zastali i osjetili stanku koju je Zemlja odlučila napraviti. Stanku od naše neumorne utrke: Tko je bolji? Tko će više? Tko će bolje? Zemlja se zasitila naše neograničene pohlepe, ambicioznosti, površnosti i sebičnosti. Daje nam upozorenje. Upozorenje da svaki dan cijenimo i živimo ga maksimalno. Da budemo zahvalni. Ali ne samo to. Uči nas kako smo svi stvoreni da pomažemo jedni drugima, kako je smisao ove zemaljske vrtnje zajedništvo i suradnja, za koju smo se u ovim okolnostima uvjerili da mi to itekako možemo postići. Krenimo od običnog čovjeka. Više vremena smo posvetili sebi i svojim bližnjima. Nije nam posao na prvom mjestu. Provodimo vrijeme sa svojim najdražima. Prvi put da su vladajući i građani u suglasju, da poštujemo jedni druge. Onda idemo na globalnu razinu. Vlade su počele surađivati jedne s drugima. Trenutno nema političkih interesa ni kapitalističkog egoizma. Svima je prioritet jedno, a to je dobrobit čovjeka. Trenutno svi proživljavamo krizu. Od ljudi koji se brinu što će biti s njihovim poslom sutra; hoće li im se smanjiti plaća i hoće li izgubiti posao. Od djece koja više ne idu u školu, nego imaju online nastavu doma. Od mladih, ali i starijih koji ne mogu izaći i popiti kavu s društvom.

 

No, ja bih rekla da ovo nije najcrnje što nam se može dogoditi. Najgore je kad se izgubi jedan ljudski život. Tada zemlja ne napravi stanku, nego se skroz zaustavi. Jer je jedan ljudski život otišao na neko drugo mjesto i time ostavilo ovu planetu siromašnijom za jedan dragocjeni ljudski život. No, korona nije naš kraj! Ovo sve je jedna priprema i upozorenje da smo dosad bezglavo trčali ko' muhe bez glave jureći za osobnim dobitima. Od ovog stanja možemo mnogo naučiti. Cijeniti prijatelje s kojima se sada jedino čujemo preko društvenih mreža. Kad ovo sve prođe, više ćemo cijeniti slobodno vrijeme i zajedničke kave uz prijateljske šale. Više ćemo cijeniti obrazovanje koje nam je pruženo na dlanu. Zemlja se nije zaustavila, nego samo napravila stanku! Pa pogledajte! Mi i dalje živimo. Ali ovaj put s malo više osjećaja. Da više zagrlimo oca i majku. Da pomognemo staroj baki i djedu koji su često sami. Da ne tipkamo stalno na mobitele, nego pročitamo neku dobru knjigu. Da više uživamo u zajedničkim obiteljskim ručkovima. Da budemo zahvalni na svom zdravlju, onome što imamo. Da ne zaboravimo sve zdravstvene djelatnike, trgovce i novinare koji su tu za nas u svakom trenutku. I da uživamo u ovoj stanci. Stanci koja nam je donijela puno slobodnog vremena, ali i naučila nas strpljenju i zajedništvu.

Ostani doma!

 

Josipa Čović


NOVOSTI

Uključite se u javno savjetovanje Europske unije o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus.


Prijavite se na međunarodno natjecanje za srednjoškolce iz STEM područja Brain Bee

Neuro_Nada naziv je studentske organizacije koja radi na sprječavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neroznanosti, a koja trenutno radi na pokretanju natjecanja Brrain Bee


Centar za mlade Dubrovnik na Međunarodni dan mladih otvara svoja vrata

Otvorenje Centra za mlade Dubrovnik i obilježavanje Međunarodnog dana mladih uz prigodan program i radionice.


Hrvatska narodna banka traži studente za stručnu praksu

Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima u stjecanju praktičnih znanja i radnih iskustava raspisuje u 2020. godini natječaj za obavljanje studentske stručne prakse.