Bilo je to iskustvo koje me povezalo s cijelim svijetom – razgovarali smo s nutricionisticom Mirnom Sarić o školovanju na prestižnoj francuskoj kulinarskoj akademiji

Autor: , 31-03-2020
Fotografirao: Mirna Sarić
Bilo je to iskustvo koje me povezalo s cijelim svijetom – razgovarali smo s nutricionisticom Mirnom Sarić o školovanju na prestižnoj francuskoj kulinarskoj akademiji
Povod za intervju s nutricionisticom Mirnom Sarić bilo je njeno školovanje na prestižnoj kulinarskoj akademiji Gastronomicom u gradiću Agde na jugu Francuske.

Mirna je apsolventica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Naša sugrađanka ne odmara, aktivno se bavi izradom diplomskog rada kojim proučava kvalitetu školskih jelovnika predškolske dobi. No, to nije sve, u isto vrijeme izrađuje recepte i planove prehrane jer tvrdi kako su nutricionizam i kuhanje njene dvije velike ljubavi koje se izrazito nadopunjavaju i koje je iznova inspiriraju. Sebe vidi kao osobu koja vječno traga za znanjem, iskustvom i dobrim ljudima, ukusnom i šarenom hranom te emocijama, a koja isto želi reflektirati i ostaviti utisak na ljude koji uđu u njen život.

Školovanje u Francuskoj je trajalo tri mjeseca, a u nastavku pročitajte o njenim iskustvima, ljubavi prema hrani, nutricionizmu, znanju koja je stekla na akademiji, ali i o tome kako je otkrila strast prema hrani i kuhanju.

 

 

Zašto si odabrala baš nutricionizam kao svoje buduće zvanje?

Ideja o studiju nutricionizma javila se kroz zadnje dvije godine srednje škole. Naime, biologija je bila i ostala moj najdraži predmet kroz sve godine školovanja i osjećala sam kako će studij biti u polju prirodnih znanosti. Nakon što sam se u srednjoj školi upoznala s osnovama anatomije i fiziologije čovjeka te biokemijskim procesima na razini stanice, rodila se želja da otkrijem više i spoznam širu sliku jasnije. Budući da je temelj nutricionizma upravo razumijevanje biokemijskih procesa koji se događaju u našem organizmu, odluka je bila lako donesena. Već tada polako sam počela pripremati svoje marende za školu i otkrivala svoju ljubav prema kuhanju te počela shvaćati da hranjenje nije samo fiziološka potreba, već nešto puno više i dublje.

 

Ljubav prema hrani odvela te na jug Francuske, u gradić Agde u kojem se nalazi kulinarska akademija Gastronomicom. Zašto baš tamo?

Točno tako, ljubav je toliko velika da sam odlučila posjetiti zemlju iz koje je sve krenulo. Francuska kuhinja kao kolijevka gastronomije obiluje znanjem zapisanim u kreacijama i odnosu prema radu brojnih renomiranih chefova. To su bili prvotni razlozi koji su me usmjeravali prema francuskoj kuhinji, a budući da uvijek tragamo za nečim što nam je prirodno okruženje, odabrala sam grad Agde koji ima velike sličnosti s Dubrovnikom. Agde je jedan turistički gradić koji broji svega 30 tisuća stanovnika van sezone. U sezoni ta se brojka penje na 300 tisuća s obzirom na to da većina Francuza iz cijele zemlje stiže u svoje vikendice na jug. Mogu reći kako me je Agde oduševio na prvi pogled. Kilometarski duge pješčane plaže, šum mora, pjev galebova, vjetar u kosi, prekrasni zalasci, sklad i društvene igre među mještanima utisci su koji će trajno ostati zapisani u meni. A kako sam pronašla školu? Eh, to je bila sudbina. Tijekom posljednjih godina studija, kada sam imala dovoljno vremena posvetiti se kuhanju i držanju radionica u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu, krenula se buditi želja za nadogradnjom kuharskog talenta. Htjela sam izazvati sebe u novom okruženju, gdje bih imala priliku učiti od najboljih. I tako sam se jednog jutra probudila i upisala u tražilicu kulinarska akademija, a prva škola koja je izašla bila je Gastronomicom. Tada sam je počela proučavati i pratiti preko društvenih mreža. Svaka objavljena fotografija sa satova, svaka nova obavijest i studentski izvještaj nije prošao nezapaženo te sam svakim danom bila više usmjerena prema odluci o upisu. Nakon razgovora s roditeljima koji su mi bili bezuvjetna podrška tijekom cijelog mog životnog puta, odlučila sam ispuniti prijavu i krenuti u avanturu.

 

Tri mjeseca provela si u Gastronomicomu i pohađala si dva smjera u njihovoj školi. Koji su to bili i zašto si se za ta dva odlučila?

Škola nudi razne programe u kojima vrijeme provedeno u školi može biti od jednog mjeseca do godine dana koja onda uključuje i stažiranje u Michelin star restoranima. Odabir programa ovisi o vašim preferencijama i slobodnom vremenu koje možete izdvojiti sukladno životnim obvezama, a škola osigurava programe učenja francuske kuhinje (French cuisine), francuskih slastica (pâtisserie) te samog učenja francuskog jezika. Moj odabir bio je tromjesečni program koji je uključivao kombinaciju francuske kuhinje i slastica. Ono što sam bila sigurna na prvu jest odabir francuske kuhinje, a s obzirom na to kako sam zaista htjela naučiti napraviti francuske slastice poput croissanta, brioche peciva, madeleine kolačića i eklera te peći ukusne i meke kruhove nisam mogla odoljeti da ne upišem i smjer slastičarstva. To je definitivno bila dobra odluka, jer sam otkrila kako je zaista nebo granica u kreiranju, prezentaciji te stapanju novih okusa, boja i tekstura na tanjuru. Budući da se ne mogu odabrati sva tri smjera u tromjesečnom programu, već samo u jednogodišnjem, odlučila sam se za ovu kombinaciju. Unaprjeđenje početne razine francuskoj jezika osigurala sam s cimericom iz Benina kojoj je francuski materinji jezik, a da prije samog dolaska nisam niti znala tko će biti moj cimer. Tako da se cijela priča lijepo zaokružila sama od sebe.

 

Kako je izgledao jedan tvoj dan?

Jedan dan u školi sastojao se od 6 radnih sati u dvije različite kuhinje. Ujutro bih tri sata provodila s chefom Samuelom u „slanoj“ kuhinji, a nakon polusatne pauze slijedila su tri sata u „slatkoj“ kuhinji s chefom Polom. Škola je osmišljena da simulira uvjete pravog restorana, tako da su disciplina, urednost, predanost, pedantnost, poštivanje nadređenih, timski rad  i čišćenje sastavni dijelovi rada u kuhinji. Kuhanje i prezentacija jela dođe kao šlag i trešnjica na torti J. Programi su grupirani po tjednima, tako da bismo znali tematiku pojedinog tjedna, ali ono što je bilo neizvjesno svakoga dana su: recepti, namirnice, tehnike i partner unutar skupine. Sve to osigurava novi val adrenalina i motivacije svaki dan kada dođete u školu, a jednako tako je i u restoranu, nikada ne znate što novi dan sa sobom donosi. Prvih mjeseci u kuhinji počinjali bi kuhati tek nakon pokaznih vježbi chefova, dok se tehnike ne usvoje. No kako je vrijeme odmicalo sve je veća odgovornost bila na nama dok su chefovi orijentirani na vaš rast, pritom prateći svaki vaš korak, ispravljajući vas i motivirajući vas da dajete sve od sebe.

 

Što je najvrjednije što si naučila, a što do tada nisi znala?

Teško se odlučiti na jednu stvar koju sam naučila, budući da sam otkrila cijeli novi svijet koji je čučao u meni. Naučila sam da ako poštujemo i razumijemo namirnicu, možemo iz nje izvući maksimum i kreirati cijelo jelo. Počela sam komunicirati s hranom, s obzirom na to da su kemijske reakcije u hrani uglavnom oku, nosu i uhu zamjetljive te dokazala sama sebi da bez osjećaja nema niti dobrog jela. Naučila sam pravila prezentiranja hrane i da upravo svojim tanjurom komuniciramo s gostom kojeg ne vidimo te mu sugeriramo kombinaciju okusa skrivenih na tanjuru. Spoznala sam veličinu chefova i iskustva, onaj mir koji vlada kuhinjom kada znanje dominira. Nije bilo niti jednog pitanja niti izazova, a da oni nisu pronašli rješenje. Zaista cijeli novi svijet u meni se probudio.     

 

Je li francuska kuhinja stvarno među najboljima na svijetu ili joj hrvatska može parirati?

Ono što bih sada dodala nakon tri mjeseca provedena u Francuskoj, a da nadopunim prethodne opise francuske kuhinje su: iznimno poštivanje namirnica od strane svakog chefa, ali i svakog Francuza u smislu njegovanja kvalitete i održavanja kulturnog identiteta, strast prema kuhanju, uživanje u svakom obroku te genetički zapisan talent u komplementiranju različitih okusa hrane i vina. Zaista s punim pravom drži tron svjetskih kuhinja. Hrvatska kuhinja itekako može parirati svjetskima, ne zaboravimo da smo i mi, kao i Francuska dio Mediterana što uvelike povezuje naše kuhinje. Svaka moja sugestija, zapažanje i uspoređivanje hrvatske kuhinje s francuskom tijekom satova chefovi su iznimno cijenili te koji puta ostali i zatečeni. Primjerice hrvatska inačica poznatog ratatuillea je đuveđ, famozna  bouef burgignon podsjeća na našu pašticadu ili varijantu gulaša, priprema ribe identična je našima, priprema rižota također. Zaista mnogo poveznica koje su me na dnevnoj bazi vraćale u hrvatsku kuhinju. Ono što je ključna razlika među našim kuhinjama je uporaba maslaca kao glavne masnoće svakom jelu, a mogu vam priznati kako je okus pravog francuskog maslaca zaista poseban i automatski jelu daje identitet.

 

Kakvi su bili profesori?

Profesori u školi zapravo su chefovi s višegodišnjim iskustvom koji su imali prilike voditi brojne velike kuhinje diljem Francuske. Imati priliku učiti od najboljih zaista je prava privilegija i čast te sam se cijelo vrijeme osjećala zahvalno na svakom njihovom komentaru, sugestiji i dobronamjernoj kritici jer to je jedini put ka boljoj verziji sebe. Onaj osjećaj kad vam chef kaže „Bravo!“ i pohvali rad, zaiskrite cijelim bićem od sreće jer znate da ste se jako potrudili i zasluženo dobili priznanje. Mislim da se nikada neću prestati diviti njihovom odnosu prema radu i strasti koje iznose na tanjur i kako time utječu na studente. Zaista ću ih zauvijek pamtiti, a što je najbolja stvar ostajete u kontaktu s njima zauvijek. Slobodni ste ih pitati bilo koje pitanje vezano uz struku, s obzirom na to da ste postali dio jedne velike internacionalne kulinarske obitelji. Chefovi Pol Bertholet i Samuel Breux hvala vam još jednom!

 

Zanimljivo je kako si bila jedina polaznica iz Hrvatske. Zasigurno si upoznala velik broj ljudi? Jesu li svi mladi poput tebe?

Možemo reći kako je škola relativno mlada ako je usporedimo sa statusom nekih drugih, zvučnijih škola s dugogodišnjim postojanjem. Možda je to razlog zašto Hrvati nisu prepoznali ovu školu, ali definitivno ne kaska ni za jednom kulinarskom školom svjetskog glasa. Ukoliko znate da postoji lista čekanja ako se ne prijavite na vrijeme, to definitivno predstavlja najbolji pokazatelj kvalitete uz svjedočanstva i fotografije svih studenata. Zapravo nisam niti slutila da će ovo biti avantura života, s obzirom na to da sam osim gastronomskog raja doživjela i onaj kulturalni. Naime, Gastronomicom je internacionalna kulinarska akademija, a studenti koji se primaju u školu stižu iz cijeloga svijeta gdje dobna granica ne postoji i dobrodošao je svatko neovisno o prethodnom tehničkom znanju u kuhinji. Svi smo bili smješteni u jednom resortu koji je udaljen od  škole 10 minuta, raspoređeni individualno ili s cimerima u male apartmane. Svaku noć kuhali smo jedni drugima, imali zabave, filmske večeri, plesne večeri, igrali društvene igre i postali jedna internacionalna obitelj. To sve predstavlja dodanu vrijednost cijelom školskom programu, jer se ne osjećate nijednoga dana usamljeno.

 

Kada pogledaš iza sebe, koliko je ovo iskustvo bilo važno i vrijedno za tebe?

Kao što sam već nekoliko puta spomenula, ovo je bila jedna od boljih odluka donesenih u mom životu. Definitivno jedna predivna uspomena koja me je trajno povezala s cijelim svijetom, a otkrila u meni jedan novi svijet. Oslobodila sam svoju kreativnost i uvidjela da najviše spoznamo o sebi kada smo bačeni u strano okruženje, ali i kako su osmijeh, ljubav i radost univerzalni načini sporazumijevanja i najviše cijenjeni dio svake kulture.

 

Imaš li savjet za one koji žele se baviti kuhanjem i nutricionizmom?

Budite svoji i ne bojte se pokazati svoj identitet kroz svoje kreacije jelovnika i tanjura. Neke zakonitosti i pravila uvijek postoje, ali uvijek ima sve više smisla i dodanu vrijednost kada unesemo sebe u ono što radimo. Sreća prati hrabre i ne bojte se svoga znanja, ali i neznanja. Dok smo živi učimo i to je motivacija koja mene pokreće svakog dana.

 

S obzirom kako danas bez nutricionizma ništa ne prolazi. Daj nam neki savjet kako da se zdravo i pravilno hranimo. 😊

Prvenstveno poštujte sebe i namirnice koje unosite u sebe, budite umjereni i ne zaboravite esencijalnost tjelesne aktivnosti. Mi prirodi pripadamo, stoga svakodnevno udahnute svjež zrak i krećite se minimalno 30 minuta dnevno. Unesite boje na svoje tanjure jer je upravo raznolikost temelj pravilne prehrane. Poštujte koliko je moguće sezonalnost namirnica i ne zaboravite da smo zemlja Mediterana, a namirnice poput maslinovog ulja, plave ribe, izobilja povrća i voća, orašida, cjelovitih žitarica i  prirodnih čajeva neka  imaju glavnu riječ u vašoj prehrani. Budite gurmani, veselite se pripremi i dijeljenju obroka s  bližnjima jer tada je vaš odnos s hranom kompletan i zdrav. Bon appétit!

 Kako joj je bilo možete pogledati niže u galeriji.


NOVOSTI

Uključite se u javno savjetovanje Europske unije o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus.


Prijavite se na međunarodno natjecanje za srednjoškolce iz STEM područja Brain Bee

Neuro_Nada naziv je studentske organizacije koja radi na sprječavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neroznanosti, a koja trenutno radi na pokretanju natjecanja Brrain Bee


Centar za mlade Dubrovnik na Međunarodni dan mladih otvara svoja vrata

Otvorenje Centra za mlade Dubrovnik i obilježavanje Međunarodnog dana mladih uz prigodan program i radionice.


Hrvatska narodna banka traži studente za stručnu praksu

Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima u stjecanju praktičnih znanja i radnih iskustava raspisuje u 2020. godini natječaj za obavljanje studentske stručne prakse.