LA BELLE FRANCE

Autor: , 31-05-2016
LA BELLE FRANCE
I tako uputih se ja sa malenim kuferom, torbom preko ramena i osmijehom od uha do uha prema zemlji baguetta, dobrog vina i vrhunskih sireva-Francuskoj! Da budem malčice preciznija, svoju sam pribadaču na karti svijeta ubola na jug Francuske.

Moja francuska avantura me je odvela u  jednu od najatraktivnijih regija države- Azurnu obalu, koja već godinama uživa status turističke meke za sve one željne dobre zabave, ukusne hrane i bogatog turističkog sadržaja.

Svoje prvo jutro sam  započela s pravim francuskim doručkom koji se sastojao od bezobrazno ukusnih kroasana i malenih pain au chocolat (buhtlice od čokolde). Nakon kratke šetnje centrom Nice uputili smo se u prvo poznato mjestašce, tj, drugu po veličini najmanju državu na svijetu-Monako.  Iskreno, Monako me nije previše oborio s nogu, cesta koja prolazi gradom već je bila spremna za Grand Prix, na svakom bih koraku naišla na skupocjene butike sa pitbullom od tjelohranitelja koji su budno motrili na svakog prolaznika, pokraj nas su  neprestano jurile bijesne markirane mašine, a kockarnica ko u priči! Sve to skupa s dvorcem, ujedinjuje grad/država Monako. Oni dubljeg džepa naći će svoje mjesto pod suncem, a mi ostali možemo samo gledati iz prikrajka i biti sretni ako uspijemo popiti kavu po nekoj „normalnoj“ cijeni. Nakon pompoznog Monaka naša francuska avantura se nastavila u  gradu Cannesu. Sve je bilo spremno za otvaranje festivala, i to ne samo palača u kojoj se održava ceremonija i crveni tepih, već i bakice sa katancima i ljestvama koje su već tjednima prije rezervirale najbolja mjesta ispred palače kako bi ih mogle na vrijeme prodati fotografima i novinarima iz cijelog svijeta, koji su došli u nadi da što bolje svojim kamerama i fotoaparatima ovjekovječe osobe iz show businessa.

Sljedeći dan bio je rezerviran za lutanje predivnom Nicom. Šetnja starim dijelom grada je nezaobilazna. Na svakom uglu nalaze se pekare iz kojih se širi miris freško ispečenih baguetta, trgovine sa svakojakim mirodijama, chocolatierije koje su raj za sve čokoljupce i niz drugih zanimljivih kutaka grada .Nica se može pohvaliti i ogromnim  parkom u samom centru grada koji vjerovali ili ne, sadrži čak i saunu, a maleni vodopadi su za vrijeme ljetnih vrućina  glavno mjesto za igru najmlađih. Također, svake godine se u parku održava i jazz festival koji okuplja brojne umjetnike iz svih krajeva svijeta.

I kao šlag na kraju- la magnifique  Provence! Predivno  mjestašce Saint Paul de Vence jednostavno ostavlja bez riječi. Malene, uske uličice, galerije, ostaci crkava i starih bedema, sve to doprinosi šarmu tog provansalskog sela  smještenog na brežuljku.  Nije ni čudo što bi brojnim umjetnicima  poput Picassa ili Matissea proradila mašta čim bi se dočepali tog pitoresknog utočišta. Sagrađen kao sklonište za izbjeglice od saracenskih pljačkaša, Saint Paul de Vence je sredinom prošlog stoljeća postao jedno od najposjećenijih provansalskih sela. Mjesto se može pohvaliti brojnim restorančićima smještenih ispod stoljetnih murvi u kojima se možete zasladiti specijalitetom Azurne obale-tarte tropezienne te zaliti jednom dobrom čašom  rosea!

Nažalost, mojoj avanturi je došao kraj te sam morala spakirati svoj maleni kufer, nabaciti torbu preko ramena te ponovno s osmijehom od uha do uha vratiti se u Dubrovnik. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti ponovo koračati ulicama Nice te ispijati kavice ispod provansalskih murvi! Do skorog viđenja Francuska! ili ti ga na fra. „À bientôt France!“  :-D

 

 

 


NOVOSTI

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku najavljuje predavanje Slavice Stojan

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan održat će predavanje ‘Svakodnevni život u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15.-20.st.)’ u srijedu 23.svibnja 2018. u 20 sati u Dvorani Ivana Pavla II. (bivši samostan sv.Klare).


#ErasmusUpgrade manifesto : 13 točaka Erasmus Studentska Mreže

Nakon više od dvije godine konzultiranja, krajem travnja Erasmus Studentska Mreža (ESN) objavila je manifest #ErasmusUpgrade koji sadrži 13 prijedloga za poboljšanje programa koji će naslijediti Erasmus+ program.


Stipendije Njemačkog saveznog parlamenta za praksu u Berlinu

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem godišnje dijeli oko 120 stipendija. Program traje od 1. ožujka do 31. srpnja 2019. i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga. Rok za prijavu je 30. lip


19.rođendan Udruge mladih Orlando

Trodnevnim programom Udruga mladih Orlando obilježit će 19. rođendan. Proslava započinje u petak, 18. svibnja u 20 sati slušaonicom studentskog radija Sveučilišta u Dubrovniku – UNIDU pod imenom 'Megafon'.


Sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2018. godinu

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je objavio Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2018. godinu