Zaštita mentalnog zdravlja u kriznim situacijama

Autor: , 20-04-2020
Fotografirao: Harvard Business Review
Zaštita mentalnog zdravlja u kriznim situacijama
U kriznim situacijama kao što je ova u kojoj nastojimo sačuvati tjelesno zdravlje i izbjeći zarazu, nikako ne smijemo zanemariti mentalno zdravlje.

 

Ovih dana pred mladima je gomila zadataka na koje trebaju odgovoriti, a nalazimo se u situaciji u kojoj se ni odrasli ne snalaze baš najbolje. Sigurno se mnogi od vas zbunjeni i uplašeni. U kriznim situacijama kao što je ova u kojoj nastojimo sačuvati tjelesno zdravlje i izbjeći zarazu, nikako ne smijemo zanemariti mentalno zdravlje koje je neodvojivi dio našeg cjelokupnog zdravlja.

Neizvjesnost, ograničeno kretanje, promjene životnih navika i toliko toga novog u ovoj borbi protiv virusa, uzrokuju strah, tjeskobu i nesigurnost kod velikog broja ljudi. To su naši prirodni obrambeni mehanizmi koji se javljaju u novim i neizvjesnim situacijama kada izgubimo osjećaj kontrole.

 Što to za nas znači?

Kriza je, stanje narušene ravnoteže, koje ne treba shvatiti kao poremećaj već kao stanje povećane osjetljivosti i ranjivosti. Zbog emocija straha i zbunjenosti, vijesti koje slušamo svakodnevno, čujemo samo selektivno, uglavnom one negativne i skloni smo ih tumačiti kao prijeteće. Panika je socijalna kategorija koja se gotovo neizbježno javlja u situacijama koje su nam nepoznate i neizvjesne Potreba da ponovno preuzmemo izgubljenu kontrolu nad situacijom, naša ponašanja čini konfuznim, često naizgled i nerazumnim.

Zato tražimo informacije iz svih dostupnih izvora što pojačava strah i pesimizam. Nakon krize, vjerojatno ćemo funkcionirati na poboljšanoj razini, upravo zato jer smo tijekom tog vremena stekli neka nova znanja za suočavanja i nošenje s problemima. Kroz krize stječemo i nove socijalne vještine potrebne za daljnji osobni razvoj i socijalnu podršku. Važno je znati kriza se događa i dobro prilagođenim pojedincima i sustavni je dio razvoja svakog od nas. Utječe na razvoj obitelji ali i šire zajednice.

U sadašnjem vremenu iznimno je važna briga o sebi!

Pokušajte u sadašnjoj situaciji stvoriti neku rutinu, za sebe i svoju obitelj. Već ste dobili upute kako učiti ali ne zaboravite i na zabavu! Razgovarajte o svojim osjećajima i recite dugima za svoje potrebe, jer ako ih ne kažete jasno, možda će i podrška, koju očekujete, izostati.

Pokušajte reducirati praćenje dnevnih informacija o zarazi na razumnu mjeru, kako biste napravili odmak i imali vremena i za aktivnosti koje vas vesele. Iznimno su važne za očuvanje mentalnog zdravlja.

Usmjerite se samo na jasne I službene informacije iz provjerenih izvora. Pridržavajte se uputa, tako štitite od zaraze sebe i vama bliske osobe s kojima ste nužno u kontaktu. Fokusirajte se na sadašnjost i optimistične slike za budućnost.

Maštanje i kreativnost pomažu, ali treba znati da ovo nije vrijeme za donošenje velikih odluka, pa ih je stoga bolje odgoditi.

U vremenu krize budite strpljivi i brižni i prema svojim bližnjima. Budite im pri ruci, slušajte ih i pokažite im da poštujete njihove osjećaje, misli i potrebe. Kroz takav odnos prema drugima izgrađujete osobni osjećaj sigurnosti i pripadanja.

Održavajte kontakt sa svojim prijateljima putem interneta ili ih nazovite, razmjenjujte s njima pozitivne poruke i ne zaboravite na humor 😊.

Naglasak je na povezanosti i emocionalnoj sigurnosti. Kriza će proći kao što su prošle i sve dosadašnje!

Podrška koju dajete jedni drugima, važna je u sadašnjem trenutku, ali i dugoročno, za vrijeme koje je pred nama.

Čuvajte se, brinite o sebi, tako brinete i za druge!


NOVOSTI

Uključite se u javno savjetovanje Europske unije o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus.


Prijavite se na međunarodno natjecanje za srednjoškolce iz STEM područja Brain Bee

Neuro_Nada naziv je studentske organizacije koja radi na sprječavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neroznanosti, a koja trenutno radi na pokretanju natjecanja Brrain Bee


Centar za mlade Dubrovnik na Međunarodni dan mladih otvara svoja vrata

Otvorenje Centra za mlade Dubrovnik i obilježavanje Međunarodnog dana mladih uz prigodan program i radionice.


Hrvatska narodna banka traži studente za stručnu praksu

Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima u stjecanju praktičnih znanja i radnih iskustava raspisuje u 2020. godini natječaj za obavljanje studentske stručne prakse.