Zaštita mentalnog zdravlja u kriznim situacijama

Autor: , 20-04-2020
Fotografirao: Harvard Business Review
Zaštita mentalnog zdravlja u kriznim situacijama
U kriznim situacijama kao što je ova u kojoj nastojimo sačuvati tjelesno zdravlje i izbjeći zarazu, nikako ne smijemo zanemariti mentalno zdravlje.

 

Ovih dana pred mladima je gomila zadataka na koje trebaju odgovoriti, a nalazimo se u situaciji u kojoj se ni odrasli ne snalaze baš najbolje. Sigurno se mnogi od vas zbunjeni i uplašeni. U kriznim situacijama kao što je ova u kojoj nastojimo sačuvati tjelesno zdravlje i izbjeći zarazu, nikako ne smijemo zanemariti mentalno zdravlje koje je neodvojivi dio našeg cjelokupnog zdravlja.

Neizvjesnost, ograničeno kretanje, promjene životnih navika i toliko toga novog u ovoj borbi protiv virusa, uzrokuju strah, tjeskobu i nesigurnost kod velikog broja ljudi. To su naši prirodni obrambeni mehanizmi koji se javljaju u novim i neizvjesnim situacijama kada izgubimo osjećaj kontrole.

 Što to za nas znači?

Kriza je, stanje narušene ravnoteže, koje ne treba shvatiti kao poremećaj već kao stanje povećane osjetljivosti i ranjivosti. Zbog emocija straha i zbunjenosti, vijesti koje slušamo svakodnevno, čujemo samo selektivno, uglavnom one negativne i skloni smo ih tumačiti kao prijeteće. Panika je socijalna kategorija koja se gotovo neizbježno javlja u situacijama koje su nam nepoznate i neizvjesne Potreba da ponovno preuzmemo izgubljenu kontrolu nad situacijom, naša ponašanja čini konfuznim, često naizgled i nerazumnim.

Zato tražimo informacije iz svih dostupnih izvora što pojačava strah i pesimizam. Nakon krize, vjerojatno ćemo funkcionirati na poboljšanoj razini, upravo zato jer smo tijekom tog vremena stekli neka nova znanja za suočavanja i nošenje s problemima. Kroz krize stječemo i nove socijalne vještine potrebne za daljnji osobni razvoj i socijalnu podršku. Važno je znati kriza se događa i dobro prilagođenim pojedincima i sustavni je dio razvoja svakog od nas. Utječe na razvoj obitelji ali i šire zajednice.

U sadašnjem vremenu iznimno je važna briga o sebi!

Pokušajte u sadašnjoj situaciji stvoriti neku rutinu, za sebe i svoju obitelj. Već ste dobili upute kako učiti ali ne zaboravite i na zabavu! Razgovarajte o svojim osjećajima i recite dugima za svoje potrebe, jer ako ih ne kažete jasno, možda će i podrška, koju očekujete, izostati.

Pokušajte reducirati praćenje dnevnih informacija o zarazi na razumnu mjeru, kako biste napravili odmak i imali vremena i za aktivnosti koje vas vesele. Iznimno su važne za očuvanje mentalnog zdravlja.

Usmjerite se samo na jasne I službene informacije iz provjerenih izvora. Pridržavajte se uputa, tako štitite od zaraze sebe i vama bliske osobe s kojima ste nužno u kontaktu. Fokusirajte se na sadašnjost i optimistične slike za budućnost.

Maštanje i kreativnost pomažu, ali treba znati da ovo nije vrijeme za donošenje velikih odluka, pa ih je stoga bolje odgoditi.

U vremenu krize budite strpljivi i brižni i prema svojim bližnjima. Budite im pri ruci, slušajte ih i pokažite im da poštujete njihove osjećaje, misli i potrebe. Kroz takav odnos prema drugima izgrađujete osobni osjećaj sigurnosti i pripadanja.

Održavajte kontakt sa svojim prijateljima putem interneta ili ih nazovite, razmjenjujte s njima pozitivne poruke i ne zaboravite na humor 😊.

Naglasak je na povezanosti i emocionalnoj sigurnosti. Kriza će proći kao što su prošle i sve dosadašnje!

Podrška koju dajete jedni drugima, važna je u sadašnjem trenutku, ali i dugoročno, za vrijeme koje je pred nama.

Čuvajte se, brinite o sebi, tako brinete i za druge!


NOVOSTI

Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20

Udruga Kultipraktik raspisala je natječaj za Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20, čija je svrha poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.


Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama

Ministarstvo kulture objavilo je 15. svibnja 2020. godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama.


Srednjoškolci okupite tim i smislite ideju godine

Započele su prijave timova za ovogodišnje online natjecanje "Ideja godine 2020". Okupi tim, prijavi ideju!


Zajednica tehničke kulture sa svojim udrugama pripremila sustav za online sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s udrugama koje djeluju u njihovom sastavu, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku pripremili su sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća.


Prijavi svoj film na Dubrovnik Film Festival

Dubrovački filmski festival za djecu i mlade poziva mlade filmske redatelje, uzrasta do 20 godina, da prijave svoje filmove.