Virtualno slavlje knjige u Dubrovačkim knjižnicama

21-04-2020
Virtualno slavlje knjige u Dubrovačkim knjižnicama
Uz poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’ Dubrovačke knjižnice će na sam dan manifestacije, četvrtak, 23. travnja 2020., objavljivati sadržaje putem svoje Facebook stranice koji su pripremljeni za ovu prigodu.

Ove godine manifestacija Noć knjige, kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju i promidžbi knjige, po prvi puta održava se u virtualnom svijetu, a tema su knjige koje su promijenile svijet  kao i sama promjena koja je zahvatila sve nas. Uz  poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’ Dubrovačke knjižnice će na sam dan manifestacije, četvrtak, 23. travnja 2020., objavljivati sadržaje putem svoje Facebook stranice koji su pripremljeni za ovu prigodu.

 

Knjižničarke Znanstvene knjižnice Ingrid Pavličević, Marinka Ulaga i Josipa Vragolov će u 15 sati u trajanju od tri minute reći malo više o knjigama koje su promijenile svijet, a dio su Spomeničke zbirke Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

 

U suradnji s kulturnim društvom Aster Dubrovnik, od 16 sati, naratorica Vanja Balent će uz pomoć snimatelja Miša Sorića, ispripovijedati bajku Oscara Wildea „Zvjezdani dječak“ u maniri kamišibaj kazališta (malo papirnato kazalište koje je nekad bilo jako popularno na ulicama Japana), prateći ilustrirane podloške Marka Balenta i Mire Kliček.


Na Facebook stranici Odjela za djecu i mlade od 17 sati kreće projekt „Volim knjigu“ kojeg su realizirale knjižničarke Nikolina Miloslavić i Dijana Perić, u kojem će učenici drugog razreda Osnovne škole Marina Getaldića čitati priče koje su ih potakle da budu bolji ljudi.

 

Zatim u 18 sati slijedi prvi online kviz na temu “Knjige koje su promijenile svijet” koji će se prenositi putem Facebooka, a kojeg su osmislile knjižničarke Deša Ficović Kosović, Paula Raguž, Katarina Palinić i Tija Nenadić. Kviz je koncipiran tako da se publici na zabavan način približe neke zanimljivosti o knjigama koje su mijenjale čovječanstvo. U kvizu može sudjelovati tko želi (nema dobne granice), samostalno ili biti dio ekipe. Kviz sadrži i kultne naslove i njihove ekranizacije, ima slika, kao i pomoć jokera. Za sve informacije potrebno je pratiti Facebook stranicu Odjela za djecu i mlade i Dubrovačkih knjižnica.

 

Nakon kviza, u 20 sati, dubrovačka grupa Otpisani klan, pripremila je jednu malo drukčiju audiovizualnu interpretaciju Gundulićeve i Gotovčeve “Himne slobodi” koja će se također moći pogledati na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.

 

Svoje pjesme čitat će i akademik Luko Paljetak i predstojnik franjevačkog samostana u Pridvorju fra Ivan Kramar, a tijekom dana prikazivat će se i drugi brojni zanimljivi sadržaji i neka iznenađenja.

 

Deveta Noć knjige održava se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

 

Pridružite se u virtualnom slavlju Knjige ovoga puta iz udobnosti svoga doma!


NOVOSTI

Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20

Udruga Kultipraktik raspisala je natječaj za Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019/20, čija je svrha poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.


Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama

Ministarstvo kulture objavilo je 15. svibnja 2020. godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih isplata kao potpore umjetničkim strukovnim udrugama.


Srednjoškolci okupite tim i smislite ideju godine

Započele su prijave timova za ovogodišnje online natjecanje "Ideja godine 2020". Okupi tim, prijavi ideju!


Zajednica tehničke kulture sa svojim udrugama pripremila sustav za online sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s udrugama koje djeluju u njihovom sastavu, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku pripremili su sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća.


Prijavi svoj film na Dubrovnik Film Festival

Dubrovački filmski festival za djecu i mlade poziva mlade filmske redatelje, uzrasta do 20 godina, da prijave svoje filmove.