25. edukativna muzejska akcija: Dubrovački muzeji ''Srcem za baštinu''

Autor: , 11-05-2020
Fotografirao: dumus.hr
25. edukativna muzejska akcija: Dubrovački muzeji ''Srcem za baštinu''
Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u sklopu 25. edukativne muzejske akcije, kojoj je ove godine tema ljubav, od 11. do 17.5. organiziraju virtualne radionice te predavanja pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu

Oboji srcem naziv je za prilagođenu i skraćenu radionicu namijenjenu najmlađim sugrađanima, predškolcima. Uz pomoć dvanaest radnih listića, predložaka za bojanje, temeljenih na građi iz Arheološkog muzeja i edukativnoj publikaciji  Boje Dubrovačkih muzeja, najmlađi će  kombinirajući tri osnovne boje, naučiti miješanjem dobiti i tri složene. Istovremeno će se upoznati s bogatim fragmentima srednjovjekovnog crkvenog namještaja, cvijetom u kamenu i šarenilom eksponata svih Dubrovačkih muzeja. Autorice radionice su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša te viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl, dok je autor crteža restaurator za kamen Ivan Mladošić.

U sklopu edukativnih radionica, bit će održana i tri predavanja. Kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre održat će predavanje Simbolika srca u tradicijskoj kulturi, na kojem će biti riječi o povijesnom razvoju prikaza dvodijelnog srca u tradicijskoj kulturi. Predavanje Ljubav na renesansnom posuđu više kustosice, ujedno i voditeljice Arheološkog muzeja Liljane Kovačić priča je o simbolima ljubavi, prikazanim na keramičkom i majoličkom posuđu iz fundusa Muzeja. Voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić održat će predavanje Nitima ljubavi obnovljeno. U njemu će nas podsjetiti na zaboravljene motive ljubavi, sačuvane na mladenkinim rupcima i zaručničkom nakitu iz Dubrovačkog primorja.

Podsjetimo, Edukativnu muzejsku akciju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Cijela dubrovačka edukativna akcija u svom originalnom obliku trebala je biti posvećena najranjivijim skupinama naše zajednice, a većina programa se trebala održati u dječjim vrtićima i domovima umirovljenika. No, s obzirom na okolnosti, Dubrovački muzeji prilagodili su je virtualnom okruženju.

 


NOVOSTI

Uključite se u javno savjetovanje Europske unije o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus.


Prijavite se na međunarodno natjecanje za srednjoškolce iz STEM područja Brain Bee

Neuro_Nada naziv je studentske organizacije koja radi na sprječavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neroznanosti, a koja trenutno radi na pokretanju natjecanja Brrain Bee


Centar za mlade Dubrovnik na Međunarodni dan mladih otvara svoja vrata

Otvorenje Centra za mlade Dubrovnik i obilježavanje Međunarodnog dana mladih uz prigodan program i radionice.


Hrvatska narodna banka traži studente za stručnu praksu

Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima u stjecanju praktičnih znanja i radnih iskustava raspisuje u 2020. godini natječaj za obavljanje studentske stručne prakse.