Obilježite Međunarodni dan muzeja uz virtualni program Umjetničke galerije Dubrovnik

Autor: , 14-05-2020
Fotografirao: UGD
Obilježite Međunarodni dan muzeja uz virtualni program Umjetničke galerije Dubrovnik
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, Umjetnička galerija Dubrovnik pripremila je bogat i zanimljiv program za sve uzraste.

Posebnost ovogodišnjeg programa jest da će svi programi biti predstavljeni virtualno, na društvenim stranicama Umjetničke galerije Dubrovnik. 

 

Program započinje u 10:00 sati, virtualnim vodstvom kroz stalni postav koje će se moći pogledati na Facebook stranici Umjetničke galerije Dubrovnik (Umjetnička galerija Dubrovnik /Museum of Modern Art Dubrovnik), a pratitelje će provesti i ukratko upoznati sa stalnim postavom, viša kustosica UGD, dr. sc. Rozana Vojvoda.

Osim kroz stalni postav, organizirat će se i virtualno stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu Đura Sedera “Sederotonin” postavljenu u UGD. Pratitelje će kroz izložbu provesti kustosica UGD, autorica likovnog postava ove izložbe, Jelena Tamindžija i to u 18:00 sati.

Viša kustosica UGD, dr. sc. Rozana Vojvoda predstavit će "Preobrazbe prostora" - prostorne intervencije na izložbama Umjetničke galerije Dubrovnik 2016. - 2019., a video prilog će se moći pogledati od 12:00 sati.

Sadržaj za najmlađe također je virtualan, a pripremit će ga muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović. Program za djecu započinje u 14:00 sati i to malom radionicom za djecu “Kartoline” gdje će maleni kreativci imati zadatak izraditi razglednicu s motivom Umjetničke galerije Dubrovnik i to crtačkim tehnikama. U 16:00 sati na rasporedu je i online ART kviz za djecu.

Program #MDM2020 završava u 20:00 sati i to virtualnim otvorenjem izložbe “Upisivanje grada” čija je kustosica Jelena Tamindžija, a koja će se od utorka, 19. svibnja moći pogledati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.
O konceptu izložbe, Tamindžija ukratko kaže: “Izložba “Upisivanje grada” u posebnim se okolnostima otvara u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, u vremenu kada poznate napučene ulice Dubrovnika bivaju zamijenjene restrikcijama i ograničenim kretanjem koji utječu na lokalni identitet samog grada. S druge strane zrcala, izložba “Upisivanje grada” podsjeća na osnove tog identiteta, sliku grad koji vrvi živosti poput Gusićevog i Šerbuovog Straduna punog šetača ili Pulitikine pijace na kojoj se osjeća mediteranski žamor prodavača u karakterističnim nošnjama. Grad je to koji se preko umjetničkih radova upisuje u mentalne slike stanovnika, grad u čijoj se staroj gradskoj jezgri kao interpolacije javljaju sami umjetnici i njihove ideje. Grad istovremenih polemika na književnoj sceni i ribarskoj placi, glasnih razgovora u studiju Đura Pulitike u tvrđavi sv. Ivana, grad književnih kritika s Krležom u Strajnićevom stanu u ulici Za kapelicom 4, grad koji jutarnje svjetlo dočekuje kroz Dulčićeve vitraje u crkvi sv. Vlaha, a završava jakim pljeskom u večernjem kazališnom programu pod stropom Vlaha Bukovca. Svi ti umjetnici upisali su grad u svoje tkivo i omogućili ispisivanje memoranduma na kojemu nove generacije nastavljaju graditi svoj identitet.”

 

 

PROGRAM:


10:00 virtualno vodstvo kroz stalni postav u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik – viša kustosica UGD, Rozana Vojvoda


12:00 "Preobrazbe prostora" - prostorne intervencije na izložbama Umjetničke galerije Dubrovnik 2016. - 2019. (video prilog - Miho Skvrce & Rozana Vojvoda)


14:00 mala radionica za djecu – KARTOLINE (izrada razglednice s motivom Umjetničke galerije Dubrovnik; voditeljica Ivona Šimunović, muzejska pedagoginja UGD)


16:00 ART kviz za djecu


18:00 virtualno vodstvo kroz izložbu Đura Sedera „Sederotonin“ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik – kustosica UGD, Jelena Tamindžija


20:00 virtualno otvorenje izložbe „Upisivanje grada“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika – kustosica Jelena Tamindžija


NOVOSTI

Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.


Promjena vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku

Za novi vizualni identitet zadužne su dubrovačke dizajnerice.


Prijavi se za volontiranje na Media Mediterranea festivalu

Udruga Metamedij organizira 22. izdanje Media Mediterranea festivala u Puli u sklopu kojeg će se od 13. do 15. kolovoza održavati različiti programi: izložbe, performansi, multimedijalne izvedbe, predstavljanja, radionice za djecu i mlade…


Prilika za volontiranje u Poljskoj

Poziv za mlade na dugoročno volontiranje u Poljskoj na temu razvoj poduzetničkog duha i kompetencija.


Kultura u điru stiže u Mali Zaton

Kultura ne prestaje điravati te tako u utorak, 30. lipnja stiže i do Malog Zatona, točnije do ljetne pozornice Doma kulture Mali Zaton.