Cilj nam je da djecu ne privlačimo odmah za računala – Razgovor s Tomom Sjekavicom, tajnikom Zajednice tehničke kulture

Autor: , 15-06-2020
Fotografirao: Informadur
Cilj nam je da djecu ne privlačimo odmah za računala – Razgovor s Tomom Sjekavicom, tajnikom Zajednice tehničke kulture
Od Cubetta do vizira za medicinske djelatnike i online sjednice Gradskog vijeća.

Radionice robotike i programiranja bez ekrana bile su povod za intervju s Tomom Sjekavicom, tajnikom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te članom Informatičkog kluba Futura, dobro znanim tata matom od programiranja. Gostujući u posljednjoj emisiji Ura od Informadura prije ljetne pauze upoznao nas je s programiranjem bez ekrana, aktivnostima Zajednice tehničke kulture, ali i kakve veze radionice robotike i programiranja bez ekrana imaju s Europskim tjednom robotike koji se održava u studenom.

 

Kako uopće može biti programiranje bez ekrana?

Cilj nam je da djecu ne privlačimo odmah za računala jer su okružena raznom tehnologijom. Nabavili smo Cubetto setove koji se sastoje od Cubetto malog drvenog robota koji je baziran na Arduino platformi i Cubetto ploče za upravljanje. Polaznici ne moraju klasično pisati naredbu za računalom ili postavljati blokove naredbi na nekom vizualnom radnom okruženju, nego imaju ploču na koju slažu naredbe. Svaka naredba je druge boje. Zeleni blok je pomak prema naprijed, crveni okret u desnu stranu, a narančasti u lijevu stranu. Uz te robote imamo i različite vrste mapa po kojima se robot kreće. Djeci je to zanimljivo. Prvo im damo da se sami igraju i isprobaju kako sve radi. Kasnije im damo neke probleme. Na primjer da mora preći od točke A do točke B s tim da ne smije preći preko mora. Tako ih potičemo na računalno i logičko razmišljanje da sami slože algoritam kako će preći mapu.

 

Cubetto izgleda kao obična drvena kocka. Iako izgleda jednostavno ipak je to malo složeniji robotić?

Cijeli taj set je od drva, ali unutra je elektronika koja je isprogramirana. Cubetto je povezan na kontrolnu ploču. Na njoj kad postavimo blok elemente i kad pokrećemo program šalju se ti podatci preko bluetooth-a robotu i on onda izvodi zadatke koje smo mu zadali.

 

Ovo nije prva radionica. Kako djeca reagiraju na robotiku i ovu vrstu radionica?

Do sada su pozitivne reakcije djece. Bili smo u više vrtića po cijeloj županiji. Oko 200 djece je prošlo kroz ove radionice, nadamo se da ćemo nastaviti raditi ih kroz cijelu godinu. Dobar je odaziv i ocjene djece nakon radionice. Njima je svakako zanimljivo saznati i naučiti nešto novo, a uz to pošto vizualno vide da se robot kreće kad mu oni zadaju neku naredbu, svakako im je zanimljivo.

 

Prepoznate li nekog novog genijalca među djecom?

Još su mladi za prepoznati. Ali vidi se na radionicama tko baš zagrize, a kome prođe zanimacija za deset minuta i prebaci se na nešto drugo.

 

Radionice se održavaju u sklopu Europskog tjedna robotike koji se obilježava u studenom. Zašto su povezani?

Europski tjedan robotike, ali i Europski tjedan programiranja. Svake godine gledamo sudjelovati u svjetskim i europskim događanjima vezanima uz robotiku, programiranje i tehnologiju. Na taj način promoviramo i naše aktivnosti. Dosta smo prepoznati po svijetu jer dugi niz godina sudjelujemo u kampanjama. Svakako je dobro da se djeci prikaže tehnologija i nove stvari koje im mogu omogućiti lakše učenje i slično.


Imenovan si nacionalnim koordinatorom Europskog tjedna robotike. Važno imenovanje, čestitamo ti na tome. Koji je cilj?

Prije mjesec dana sam imenovan. Inače već pet-šest godina u sklopu Europskog tjedna robotike organiziram niz događanja u Dubrovniku za popularizaciju robotike. Zasigurno smo do sada po tome bili vodeći u Hrvatskoj. Cilj mi je ove godine da se što više udruga s područja cijele Hrvatske uključi u Europski tjedan robotike. Iz Europske komisije za robotiku EU Robotics dogovorili su se da budem i ja jedan od nacionalnih koordinatora kako bi više potakli i angažirali druge zajednice tehničke kulture da sudjeluju u Europskom tjednu robotike.

 

Zajednica tehničke kulture Grada i Dubrovačko-neretvanske županije zajedno sa svojim članicama tijekom pandemije koronavirusa printale su okvire za vizire za medicinsko osoblje. Riječ je o velikoj brojci?

Uz Zajednicu i članice pomogle privatne tvrtke, obrti i pojedinci. Hvala im još jednom. Pomoću 3D printera printali smo nosače za zaštitne vizire na koje smo stavljali zaštitne folije i lastike da se mogu fiksirati na glavi. Podijelili smo na području županije oko 3700 zaštitnih vizira. Dio smo slali za Split, Makarsku, Poreč, Rovinj.. Pomagali smo svima koji su nam se obratili.

 

Tijekom korone ste pripremili i sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika?

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Centrom za informatičku potporu Sveučilišta pripremili smo sustav za online održavanje sjednica Gradskog vijeća pomoću kojeg mogu svi vijećnici iz vlastitog doma prisustvovati sjednici pomoću slike i zvuka. Tako da su mogli aktivno sudjelovati u sjednici i odgovarati na vijećničkim pitanjima, sudjelovati u raspravi i slično. Odradili smo s edukaciju s vijećnicima i komentari su pozitivni. Nadamo se da im neće trebati, ali u slučaju ponovne krize sustav je spreman.

 

Za kraj neka poruka za sve mlade koji se žele baviti tehnologijom, robotikom i programiranjem?

Zajednica tehničke kulture i njene članice radit će tijekom ljeta i jeseni. Dio programa će biti i u novim prostorima Centra za mlade Dubrovnik (poviše Autobusnog kolodvora). Svakako pozivamo se mlade koji su zainteresirani da nam se jave i slobodno nas zaprate našim društvenim mrežama.

 


Ako je nekome lijeno čitati, sve što je Tomo rekao možete poslušati na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-tomo-sjekavica-962020/

Više o Zajednici tehničke kulture i Informatičkom klubu Futura doznajte na http://www.futura.com.hr/

 

 

 

 

 

 


NOVOSTI

U Kući Bukovac mališani kroz još dvije radionice otkrivali svijet robotike i programiranja bez ekrana

Na radionicama su sudjelovala djeca iz vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola.Ove subote šesnaesti Le Petit Festival du Theatre

Šesnaesti Le Petit Festival du Theatre održat će se u Dubrovniku ove subote, 4. srpnja, ispred Kneževa dvora u 20 sati!


Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.