``Što te pokreće?´´ - novi tekst Josipe Čović

Autor: , 24-06-2020
Fotografirao: geralt
``Što te pokreće?´´ - novi tekst Josipe Čović
Josipa Čović napisala je novi tekst pod nazivom "Što te pokreće?" u kojem postavlja pitanje svima, osobito mladima, o pronalasku njihova smisla, pronalasku onoga što ih uistinu pokreće. Vrijedi pročitati.

 

ŠTO TE POKREĆE?

 

„Sećaš li se man, kad si bio radostan? Sećaš li se uopšte man, kad si bio radostan?“ – stihovi su to popularnog benda Balkana kojeg preferiraju mlade generacije. Liberalne, neopterećene predrasudama, teškom balkanskom prošlošću i granicama, mladi koji preferiraju onu opciju „laganini“. I uistinu, sjećamo li se kad smo ono bili uistinu radosni, onako istinski? Jesmo li posvetili vrijeme da zakopamo malo dublje u svoju unutrašnjost i zapitali se što nas to pokreće. Stvaramo li?

Pitam sve svoje vršnjake: „ Što je ustvari tvoj san, osim da duvaš ceo dan?“. I sve one koji se traže, bez obzira koliko imali godina. Pitam sve one koji čitaju ovaj tekst, koji se boje izaći iz svoga kalupa, koji se boje da neće biti prihvaćeni ako priznaju da se traže, oni koji su zaglavili u vremenu i misle da su prestari za promjenu, da je „njihovo vrijeme prošlo“. Ali ja se slažem sa S.A.R.S.-om: „ Kreni i ne oklevaj, sruši sistem il' ga podrivaj, oseti se vrednim, opet ponosan!“ Želiš li ti nešto drugo ili samo ispuniti očekivanje roditelja da završiš fakultet, jer eto svi studiraju? Želiš li obući onaj šik pulover jer ti se tako sviđa, ili ćeš ispuniti očekivanja svojih „prija“? Želiš li se pak posvetiti studiju jer ti je iznimno zanimljiv ili ćeš partijati jer to ipak rade svi? Voliš li ići na duhovne obnove? Pitam te, što si učinio za sebe da si se osjećao radostan? Je li kad činimo za druge, osjećamo sjedinjenje svih rascjepa unutar naše duše, a to se onda pretvara u jedno ispunjenje?! Je li zapravo, čineći drugima činimo i za sebe?!

Sjećamo li se kad smo uistinu bili radosni? Pod pritiskom vladajućeg sistema u državi, očekivanja drugih, modernizacijom, brzinom života dolazi do krize naše duhovne i psihološke nutrine. Ali ne brini. „ Umij se sa izvora, pesmom koju šaljem ja. Glas naš opet čuje se, nek' se pjesma pronese. Mir i ljubav nek' donese.“ Bez stereotipa, osuda, pritiska. Mi možemo mijenjati. Mi možemo biti jedno. Usudi se. Pokreni se.

 

 

Josipa Čović


NOVOSTI

U Kući Bukovac mališani kroz još dvije radionice otkrivali svijet robotike i programiranja bez ekrana

Na radionicama su sudjelovala djeca iz vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola.Ove subote šesnaesti Le Petit Festival du Theatre

Šesnaesti Le Petit Festival du Theatre održat će se u Dubrovniku ove subote, 4. srpnja, ispred Kneževa dvora u 20 sati!


Završna FESTA Gradskih uličnih igara!

Gradske ulične igre polako se privode svome kraju. U subotu, 4. srpnja, očekuje nas posljednje natjecanje u žmurici i dodjela medalja.