Veliki svjetski uspjeh Dubrovčanina Gjina Šutića

Autor: , 09-07-2020
Fotografirao: Informadur
Veliki svjetski uspjeh Dubrovčanina Gjina Šutića
Gjino Šutić, direktor UR Instituta, ušao je u krug nominiranih za prestižnu nagradu Europske komisije za inovacije STARTS 2020.

Dubrovački znanstvenik i novomedijski umjetnik Gjino Šutić, zajedno sa slovenskom novomedijskom umjetnicom i partnericom na projektu Robertinom Šebjanič, nominiran je za inovativni međunarodni novomedijski znanstveno-umjetnički projekt „Aqua_forensic“. Riječ je o projektu koji koristi nesvakidašnji pristup za osvještenje građana o problemu suvremenih nevidljivih zagađivača vodenih staništa te njihovom posrednom djelovanju na nas same.

Šutić i Šebjanič u projektu su uporabom znanstvene metodologije istraživali nevidljive suvremene polutante vode koji nisu vidljivi golim okom, zbog čega ih obično nismo svjesni, a otpuštaju se u podvodni okoliš narušavajući ravnotežu osjetljivog eko-sustava globalnog podmorja. Istraživanja su provedena tijekom 2018. godina na Dunavu pored Linza u Austriji i u Jadranskom moru na području Dubrovnika. Autori su svoja istraživanja predstavili na novomedijskoj izložbi diljem svijeta, a u Dubrovnik stiže na jesen.

Nagrada STARTS se fokusira na umjetnička djela koja utječu ili mijenjaju način na koji promatramo tehnologiju, te na inovativne oblike suradnje između ICT sektora i svijeta umjetnosti i kulture. Znanost, Tehnologija i Umjetnost (= STARTS) tvore poveznicu s izuzetno visokim potencijalom za kreativnu inovaciju. A smatra se da je upravo takva inovacija upravo ono što zahtijeva ako želimo savladati socijalne, ekološke i ekonomske izazove s kojima će se Europa suočiti u skoroj budućnosti.

Dodajmo i kako Šutić sa svojim UR Institutom djeluje i unutar Centra za mlade Dubrovnik.

Projekt je financiran od strane ministarstava kulture Hrvatske i Slovenije, a dobitnik je i umjetničke rezidencije u sklopu EMARE (European Media Artists in Residence Exchange) EU programa od strane prestižnog centra novomedijske umjetnosti - Ars Electronica.


NOVOSTI

Prijavite se na međunarodno natjecanje za srednjoškolce iz STEM područja Brain Bee

Neuro_Nada naziv je studentske organizacije koja radi na sprječavanju stigmatizacije mentalnog zdravlja i promicanju javnog obrazovanja o neroznanosti, a koja trenutno radi na pokretanju natjecanja Brrain Bee


Centar za mlade Dubrovnik na Međunarodni dan mladih otvara svoja vrata

Otvorenje Centra za mlade Dubrovnik i obilježavanje Međunarodnog dana mladih uz prigodan program i radionice.


Hrvatska narodna banka traži studente za stručnu praksu

Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima u stjecanju praktičnih znanja i radnih iskustava raspisuje u 2020. godini natječaj za obavljanje studentske stručne prakse.Fotografirajte more i prijavite se na fotonatječaj

Portal Glas otoka po šesti put, organizira fotonatječaj pod nazivom “Volim to plavo more”.