Otvoren Centar za mlade Dubrovnik

Autor: , 12-08-2020
Fotografirao: Informadur
Otvoren Centar za mlade Dubrovnik
Veliki broj mladih upoznao se s radom udruga koje djeluju pod okriljem Centra

 

Na Međunarodni dan mladih, srijeda 12. kolovoza, Centar za mlade Dubrovnik službeno je otvorio svoja vrata svim mladima koje zanimaju brojni programi: od programiranja robota, STEM radionica, bioloških istraživanja, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, filmske produkcije, RC modela, mogućnosti volontiranja te do psihološkog savjetovanja.

 

Centar je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić koja je istaknula kako je iznimno važno partnerstvo gradske uprave s mladima i s civilnim strukturama, jer su mladi oni koji mogu dati novi poticaj razvoju grada i pojedinaca. „Mladi u ovom prostoru mogu izricati svoju kreativnost te stjecati nova znanja i vještine kako bi sutra bili aktivni stanovnici koji će doprinositi sebi i lokalnoj zajednici“ – dodala je zamjenica gradonačelnika te poručila kako već na ovaj dan svjedočimo raznovrsnosti sadržaja Centra za mlade Dubrovnik.

 

U sam projekt Centra za mlade od početka je uključen zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, zaposlenik odjela Marko Grgurević, kao i sam pročelnik Upravnog odjela Dživo Brčić. Katičić je istaknuo kako je u prostor veličine nešto manje od 500 metara kvadratnih uloženo oko milijun i pol kuna, te kako Centar za mlade Dubrovnik predstavlja temelj civilno-javnog partnerstva koje je zalog za svijetlu budućnost.

 

Za sve okupljene održana je i prezentacija o organizaciji, sadržaju i viziji Centra za mlade Dubrovnik.

 

Nakon otvaranja uslijedio je Dan otvorenih udruga članica u sklopu kojeg su se mnogobrojni mladi upoznali s radom udruga, njihovim aktivnostima i budućim projektima.  Članice Centra su: Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga za mlade Maro i Baro, Savjetovalište za mlade, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Volonterski centar, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, Foto-klub Marin Getaldić, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Udruga za kreativno održivi razvoj i konkurentnost KORAK i Udruga RC modela Dubrovnik.

U sklopu programa Međunarodnog dana mladih održale su se i dvije radionice. Udruga Bonsai organizirala je radionicu „Ponos i predrasude“ na kojoj su mladi raspravljali o ljudskim pravima i predrasudama s kojima se suočavaju. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije za one najmlađe vodila je radionicu 3D crtanja, u kojoj su mališani pokazali svoju kreativnost.

 

Uručene su i zahvalnice svima koji su pomogli pri ostvarenju projekta Centra za mlade Dubrovnik. Gradu Dubrovnik i zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić, predstavnicima Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Mihu Katičiću i Marku Grgureviću, predstavnicima Lučke uprave Dubrovnik i Luke Dubrovnik, Lapad Graditelju, Marinku Matuloviću iz tvrtke Marinkolor koji donirao pituru za prostor te Petri Marčinko koja je pomogla pri strateškom planiranju. Iako nisu mogli prisustvovati zahvalnice će naknadno dobiti i pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, arhitektici prostora Petri Špilj, Slavenu Pendu, Anti Muciću, Dorianu Uremu, Veljku Vasiljeviću, DIDI koloru, Peru Mrnareviću te Božu Prlendi koji je zaslužan za vizualni identitet Centra za mlade Dubrovnik.

 
 

 


NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.