FOTOGALERIJA - Tijekom vikenda održana sedma Ljetna škola male brodogradnje na Lokrumu

Autor: , 01-09-2020
Fotografirao: ZTK
FOTOGALERIJA - Tijekom vikenda održana sedma Ljetna škola male brodogradnje na Lokrumu
Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova u masliniku na otoku Lokrum.
Proteklu subotu i nedjelju, 29.8. i 30.8. 2020. godine održala se druga ovogodišnja, a ukupno sedma Ljetna škola male brodogradnje na otoku Lokrumu, koja je okupila 15-tak naših najmlađih sugrađana.
 
Radionicu brodomaketarstva je vodio nagrađivani dubrovački brodomaketar, voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins, a radionicu mornarskih čvorova je održao Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici brodomaketarstva polaznici su izrađivali makete pasare i barke s kabinom i nadkabinom, koje su na kraju radionice nosili doma. Na radionici mornarskih čvorova polaznici su naučili vezivati osnovne čvorove, poput ženskog, muškog, zastavnog, vrznog čvora i pašnjaka. Tradicionalno nakon što su naučili vezivati osnovne čvorove, spojili su ih sve u jedan veliki konop i okušali se u povlačenju konopa. Osim tko će biti jači u potezanju gledalo se i hoće li se odvezati neki čvor. Na kraju radionice kako su polaznici bili zainteresirani za dodatne čvorove radili su privjeske za ključeve i narukvice od konopa.
 
Radionicama u sklopu Ljetne škole male brodogradnje na Lokrumu je iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanja vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.
 
 
 
Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara "Argosy", Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum. Radionicu brodomaketarstva potpomaže i Hrvatski savez brodomaketara sa maketama brodova za polaznike.
Druga ljetna škola brodogradnje na Lokrumu ZTK

NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.