INTERVJU Znate li što je UI i UX dizajn? Nismo ni mi znali, ali smo sve doznali od Boža Prlende

Autor: , 05-09-2020
Fotografirao: Petra Belin
INTERVJU Znate li što je UI i UX dizajn? Nismo ni mi znali, ali smo sve doznali od Boža Prlende
Donosimo vam zanimljiv intervju o novostima iz svijeta dizajna.

Živimo u vremenu kada znanje, iskustvo, a osobito kreativnost utječu na ono čime se bavimo. Ništa drugačije nije ni u području dizajniranja vezanog uz internetske stranice i mobilne aplikacije. Jedan od mladih Dubrovčana koji se bave ovim područjem je i Božo Prlenda, dizajner koji se krije iza brenda Božo Prlenda Visuals, a koji je ujedno i kreator vizualnog identiteta Centra za mlade Dubrovnik. Svako malo tu i tamo čujemo za pojam UI i UX dizajn pa nas je zanimalo o čemu je točno riječ, a odgovore smo pronašli baš kod Boža. Ne, nije samo dizajner, ima još jedan hobi za koji možemo reći kako mu je i više nego prirastao srcu. Koji? Za to doznati morat ćete pročitati cijeli intervju.

 

 

Kada si i zašto si se odlučio baviti grafičkim i UI/UX dizajnom?

Odluka je došla dosta spontano. Nakon srednje škole trebalo je odlučiti gdje dalje, a Grafički fakultet je zvučao kao zanimljiv izbor. Tu sam vidio što me interesira i nakon fakulteta sam nastavio nadograđivati znanja u tim područjima, dijelom kroz posao, dijelom kroz dodatne edukacije.

 

U svijetu dizajna sve se češće spominju dvije kratice UI i UX dizajn (Korisničko sučelje i Korisničko iskustvo). Možeš li nam objasniti o čemu je točno riječ?

UI i UX design se danas najčešće vežu za dizajniranje digitalnih proizvoda. UX design (User Experince design) je proces u kojem se smišlja na koji će se način odvijati interakcija između korisnika i proizvoda. To je opširan proces i sastoji se od dosta istraživanja i skiciranja. Tako na primjer u procesu bookiranja bilo kakve usluge UX dizajner će odrediti u koliko koraka će se booking proces odvijati, što će korisniku biti ponuđeno, na koji način će mu to biti ponuđeno i što će od njega biti traženo. Svrha toga je da korisnik što brže i jednostavnije zadovoljan dođe do cilja odnosno bookiranja vaše usluge. Nakon što je istraživanje i skiciranje takvih procesa gotovo kreće se s dizajnom korisničkog sučelja, tu stranice ili aplikacije dobivaju svoj vizualni oblik kakvog ga korisnici u konačnici vide na ekranu. UI design se kao pojam najčešće smatra segmentom UX designa.

 

Može li ista osoba biti UI i UX dizajner?

Dosta je popularna praksa da je jedna osoba UI/UX dizajner. To može ovisiti o organizaciji tvrtke ili o projektu na kojem se radi. Nekada ima smisla da je to jedna osoba, a nekada je zbog opsežnosti posla potrebno razdvojiti te dvije uloge. Danas je u svijetu dizajna za digitalne medije prisutan i termin Product designer koji neki definiraju i kao širi pojam od UI/UX designera.

 

Kada stvaraš novi dizajn, stranicu ili aplikaciju, koliko je važna priprema i što ona sve podrazumijeva?

Priprema je dosta bitna i na njoj se temelji UX. Ako na primjer govorimo o redizajnu booking procesa neke web stranice, ono što želimo prvo napraviti je istražiti sve probleme koji su do sada sprečavali korisnika da izvrši bookiranje do kraja i na temelju toga pronalazimo rješenje. Često se služimo wireframovima (skicama pojedinih ekrana web stranice ili aplikacije s pripadajućim elementima), user flowovima (dijagramima koji prikazuju kretanje korisnika kroz aplikaciju) i drugim sličnim alatima.

 

Koliko je teško napraviti funkcionalnu stranicu ili aplikaciju?

Sve ovisi o veličini projekta. To može biti uistinu opsežan posao koji i nakon samog završetka dizajna nije nužno gotov. Uvijek postoji prostor za poboljšanja i daljnji razvoj proizvoda na temelju korisničkog feedbacka.

 

Razumiju li ljudi kompleksnost tvog posla ili misle kako je izrada web stranica lak posao?

Pretpostavljam da to nitko ne smatra laganim poslom ali vjerujem da većina nije svjesna kompleksnosti.

 

Koliko mlade zanima UI i UX dizajniranje?

Mislim da je ideja o dizajniranju i izrađivanju aplikacija mladima dosta privlačna. Pri tom ono što zamišljaju kao dizajn aplikacije bi vjerojatno spadalo pod UI design. UX design je ljudima, koji se njime ne bave, uglavnom nepoznat pojam.

 

Pratimo li svjetske trendove što se tiče dizajna, koliko se razlikuje Amerika od Europe, odudara li Hrvatska od ostalih?

U današnje digitalno doba jako je teško razlikovati Ameriku od Europe te mislim da Hrvatska ne zaostaje za svijetom. Mnogi hrvatski proizvodi su nagrađivani i prepoznati diljem svijeta.

 

Znamo da se baviš i fotografiranjem. Koliko ti je taj segment bio važan u dizajnerskom poslu?

Fotografija mi je došla kao dobra nadogradnja na dizajn. U ovom poslu uvijek postoji potreba za razvojem pa svako novo znanje proširi vidike.

 

Voliš fotografirati prirodu, a na nekim tvojim fotografijama završio je i famozni žuti pravokutnik National Geographica. Kakav je to bio osjećaj?

Gledao sam u ekran pet minuta u nevjerici, nisam bio siguran je li stvarno vidim vlastitu sliku na stranici National Geographica. Vjerojatno nikad nisam bio ponosniji na svoj rad.


Za kraj, poruka mladima koji se žele baviti dizajnom, fotografijom?

Mladi moraju biti svjesni kako ti poslovi iziskuju konstantan napredak i prilagođavanje jer se tehnologije i trendovi stalno mijenjaju. S druge strane to su poslovi koji pružaju veliko zadovoljstvo kroz kreativan rad, a poslovi kao što je UX dizajn se smatraju poslovima budućnosti te je potražnja za UX dizajnerima sve veća.


Ako Vas zanima što sve Božo radi možete pogledati na https://www.facebook.com/bozoprlendavisuals/ ili na https://www.instagram.com/bozoprlendavisuals/?hl=hr

 

 

 

 

 

 


NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.