Večeras započinju dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku s otvorenjem izložbe Karantena

Autor: , 09-09-2020
Fotografirao: Karantena
Večeras započinju dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku s otvorenjem izložbe Karantena
U sklopu dana novomedijske umjetnosti večeras će se održati otvorenje izložbe „Karantena“ u Art radionici Lazareti u 19 sati u produkciji udruge KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institute i ARL Lazareti

 

 Time će ujedno i započeti manifestacija dana novomedijske umjetnosti. Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas, a na kojoj ćete moći vidjeti od bakterija robota, biljke spojene na Internet te holograma.

 

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika. Mrežu čini 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine međunarodnim natječajem dodjeljuju sredstva za produkciju radova vrhunskim europskim medijskim umjetnicima u usponu, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi i svijetu.

 

Jedan od izložaka je i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa  Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize  Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put da će ga se moći pogledati u Dubrovniku. Aua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

 

Uz instalaciju Šutića i Šebjanič, na izložbi će se moći vidjeti:


- multimedijalna instalacija „U iščekivaju svjetla“ Taavija Suisalu iz Estonije koja istražuje poveznicu i interakciju između biljaka i globalne društvene internet aktivnosti.
- audiovizualna instalacija „Oko drugoga III – o cvijeću“ Tiziana Derme i Daniela Mitterbergera iz Austrije koja se bavi komunikacijom među vrstama – ljudima i šišmišima.
- robotička instalacija „ArchaeaBot“ Anne Dumitriu i Alex-a May iz Ujedinjenog kraljevstva oživljava predhistorijske bakterije u robotičkoj formi.
-  medijske instalacija „Trans*Plant: an OncoMouse“ Quimera Rose iz Španjolske istražuje integraciju čovjeka i biljke.
- multimedijski projekt „Stranger to the Trees“  Kat Austen iz Ujedinjenog kraljevstva / Njemačke istražuje suživot biljaka i mikroskopskog zagađivača – mikroplastike.

 


Izložba Karantena kao i dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku ostvarili su se zahvaljujući brojnim suradnjama našeg sugrađanina Gjina Šutića, predsjednika UR Instituta.

 

 


NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.