Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku

Autor: , 10-09-2020
Fotografirao: Nikša Sentić / Maro Bošnjak
Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku
U sklopu dana novomedijske umjetnosti u Lazaretima je sinoć, 9. rujna, otvorena izložba „Karantena“ u produkciji udruge KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti.

 

Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas, a na kojoj možete vidjeti od bakterija robota, biljke spojene na Internet do holograma.

 

Jedan od izložaka je i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa  Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put kako ga se može pogledati u Dubrovniku. Aqua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

 

Uz instalaciju Šutića i Šebjanič, na izložbi možete vidjeti:

 

- multimedijalna instalacija „U iščekivaju svjetla“ Taavija Suisalu iz Estonije koja istražuje poveznicu i interakciju između biljaka i globalne društvene internet aktivnosti.

- audiovizualna instalacija „Oko drugoga III – o cvijeću“ Tiziana Derme i Daniela Mitterbergera iz Austrije koja se bavi komunikacijom među vrstama – ljudima i šišmišima.

- robotička instalacija „ArchaeaBot“ Anne Dumitriu i Alex-a May iz Ujedinjenog kraljevstva oživljava predhistorijske bakterije u robotičkoj formi.

-  medijske instalacija „Trans*Plant: an OncoMouse“ Quimera Rose iz Španjolske istražuje integraciju čovjeka i biljke.

- multimedijski projekt „Stranger to the Trees“  Kat Austen iz Ujedinjenog kraljevstva / Njemačke istražuje suživot biljaka i mikroskopskog zagađivača – mikroplastike.

 

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika. Mrežu čini 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine međunarodnim natječajem dodjeljuju sredstva za produkciju radova vrhunskim europskim medijskim umjetnicima u usponu, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi i svijetu.

Izložba Karantena kao i dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku ostvarili su se zahvaljujući brojnim suradnjama našeg sugrađanina Gjina Šutića, predsjednika UR Instituta.

 

Izložba „Karantena“ ostaje otvorena u Art radionici Lazareti sve do nedjelje, 13. rujna od 17 do 21 sat.

Ulaz je besplatan!

 

 

Otvorena izložba Karantena - dani novomedijske um

NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.