Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Autor: , 18-09-2020
Fotografirao: Dubrovački muzeji
Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana
Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.

U sklopu projekta Kultura u điru Dubrovački muzeji u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom 19. rujna u Suđurđu na otoku Šipanu organiziraju program „Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana“

Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja u vrtu ljetnikovca Vice Stjepovića-Skočibuhe održat će edukativnu radionicu „Brodolom dubrovačkog jedrenjaka sv. Jerolim“ za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole. Brodolom se datira u 16. stoljeće u vrijeme najvećeg gospodarskog i društvenog uspona Dubrovačke Republike. Na uvodnom predavanju djeca će steći osnovne informacije o zlatnom dobu Dubrovačke Republike i o predmetima ovog brodoloma koji su izloženi u stalnom postavu Pomorskog muzeja. Skrenut će se pažnja na razvoj brodova i navigacijskih instrumenata te na važnost trgovine i pomorstva za gospodarstvo Dubrovačke Republike. Na kraju radionice, djeca će se okušati i u izradi kompasa pod vodstvom preparatora za drvo Željka Ćatića. Autori radionice su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija.

Za vrijeme trajanja edukativne radionice sudionike će kroz pomorsku povijest otoka Šipana provesti voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić, nakon čega će turistička vodičica Marija Goravica održati vodstvo kroz ljetnikovac. Program završava nastupom Brass kvinteta DSO-a koji će, po uzoru na muziciranje u dubrovačkim ljetnikovcima, održati koncert renesansne i barokne glazbe. Brass kvintet čine Džemal Cakić i Damir Butigan, trublje; Martin Hrćan i Toni Kursar, horne i Karmen Pervitić, udaraljke.

Molimo sve posjetitelje da i na ovom događanju ostanu odgovorni i pridržavaju se preporučenih epidemioloških mjera. Tijekom održavanja programa obvezno je nošenje zaštitne maske.  Partneri u projektu Kultura u điru su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.  Broj polaznika je ograničen, a prijave za sudjelovanje (ime, prezime i kontakt broj) se primaju do 18. rujna do 16 sati na e-mail: radionice@dumus.hr.

Dubrovački muzeji zahvaljuju vlasnicima ljetnikovca Vice Stjepovića - Skočibuhe na gostoprimstvu i turističkoj agenciji Elite travel koja je omogućila besplatnu vožnju do Suđurđa galijunom Tirena.

 

Plan programa

10.00 – polazak iz Porta

12.00 –  dolazak na Šipan

12.00 - 14.00  –  slobodno vrijeme

14.00 – 15.30 –  radionica za djecu u ljetnikovcu Vice Stjepovića – Skočibuhe

14.00 – 15.45 – kratka šetnja kroz pomorsku povijest otoka Šipana; stručno vodstvo kroz ljetnikovac i šetnja do crkve sv. Duha

15.45 – 16.15  –  nastup Brass kvinteta DSO-a u ljetnikovcu Vice Stjepovića - Skočibuhe

16.45  –   polazak za Grad

19.00  –   dolazak u Porat


NOVOSTI

Izložba fotografija ''Dubrovnik - portret grada Camerom obscurom''

Otvorenje izložbe je večeras, 23. listopada u atriju palače Sponza u 19:30 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. studenog.


Prijavite se za Rockwool Adriatic stipendije

Već 13 godina zaredom u sklopu projekta “Je li plava boja vaše latice?” Rockwool Adriatic je raspisao natječaj za prestižne učeničke i studentske stipendije.


DUFF gledaniji nego ikad. Otkrili smo zašto se prijavio veliki broj filmaša!

Dubrovnik film festival unatoč koroni ostvaruje izvrsne rezultate.


Najavljena Lokalna akademija za politički razvoj u Dubrovniku

Udruga Bonsai, u suradnji s Akademijom za politički razvoj i Udrugom gradova je na konferenciji za tisak održanoj danas u Centru za mlade Dubrovnik najavila Lokalnu akademiju za politički razvoj


Prilika za volontiranje u Poljskoj

Fundacja Rozwoju Spoleczenstwa Przedsiebiorczego traži volontere za projekt koji počinje 1. siječnja.