Sajam svjetskog obrazovanja održat će se i u Dubrovniku - Nizozemska nova hit destinacija za studiranje

Autor: , 01-10-2020
Fotografirao: WEF
Sajam svjetskog obrazovanja održat će se i u Dubrovniku - Nizozemska nova hit destinacija za studiranje
Najnoviji World Education Fair, Sajam svjetskog obrazovanja, ove godine će imati dva izdanja, održat će se offline i online.

 

Svi zainteresirani za studiranje u inozemstvu moći će posjetiti ovogodišnje offline izdanje World Education Faira 10. listopada u Zagrebu u hotelu Dubrovnik, 11. listopada u Splitu u hotelu Radisson te 13. listopada u Dubrovniku u hotelu More – prilagođeno novom normalnom te poštujući sve epidemiološke smjernice. Tako će posjetitelji moći uživo razgovarati s obrazovnim savjetnicima iz IntegralEdu o svojim planovima za studij u inozemstvu te poslušati seriju predavanja koja će se održavati tijekom WEF-a o različitim temama vezanima za studij u inozemstvu.

Kako je u središtu ovogodišnjeg WEF-a Nizozemska, zemlja koja se pokazala kao nova najpopularnija destinacija za studij u inozemstvu za hrvatske studente, s nama će biti i predstavnici Fontys University of Applied Sciences, sveučilišta koje ima kampuse u nizozemskim gradovima Eindhoven, Tilburg i Venlo, a nudi studije u području poduzetništva, IT-a, elektrotehnike, strojarstva, komunikologije, marketinga, i dr.

 

 

 

Očekuje se pad prijava za studij u Velikoj Britaniji

 

Iako izlaskom Velike Britanije iz Europske unije hrvatski učenici i studenti koji su htjeli nastaviti svoje obrazovanje u toj zemlji gube beneficije koje trenutačno imaju za studij u toj zemlji, za sada interes za studij u toj zemlji se ne smanjuje, pogotovo jer svi koji žele upisati svoj studij ove akademske godine, 2020./2021., dakle u siječnju ili svibnju sljedeće godine, još uvijek imaju pravo na beneficije koje imaju i njihovi kolege koji već studiraju u UK – a to su smanjene školarine i povoljni studentski zajam koji pokriva školarinu za sve tri godine preddiplomskog ili dvije godine diplomskog studija. Međutim, izvjesno je da će svi koji upisuju prvu godinu preddiplomskog ili diplomskog studija sljedeće akademske godine, 2021./2022., morati plaćati veće školarine te neće imati pravo na studentski zajam. S druge strane, time će im se osloboditi puno izdašniji fond sveučilišta za stipendije. Kako najavljuju britanska partnerska sveučilišta agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu, britanska sveučilišta trenutačno rade na proračunima za sljedeću godinu koja će uključivati dobar dio stipendija za EU studente.

 

 

 

Nizozemska, destinacija za studiranje po mjeri hrvatskih studenata

 

Jedna od najvećih promjena u godinama koje slijede, zasigurno će biti ta da će se dio onih koji su htjeli studirati u Velikoj Britaniji odlučiti na studij u drugim zemljama, na prvom mjestu u Nizozemskoj koja za EU studente nudi iznimno kvalitetno visoko obrazovanje na engleskom jeziku, niske školarine i izvrsnu studentsku atmosferu. Kako bi se učinila što privlačnijom stranim studentima iz EU, pogotovo u kontekstu Brexita, Nizozemska je ove akademske godine smanjila za dodatnih 50% sve školarine za one koji prvi puta upisuju prvu godinu preddiplomskog studija, te je ta školarina iznosila 1071 €, a vrlo je izgledno da će isto učiniti i za sljedeću akademsku godinu. Zbog toga ni ne čudi činjenica da se broj hrvatskih studenata od akademske godine 2018./2019. do prošle akademske godine 2019./2020. povećao za više od 30% u jednoj godini te u toj sjevernoj zemlji sada studira 540 studenata iz Hrvatske.

Osim smanjenih školarina, hrvatski studenti se, ukoliko rade tijekom studija, imaju priliku prijaviti za dvije vrste dodatnog financiranja, a u Nizozemskoj postoje i tzv. „university of applied sciences“, sveučilišta koja podupiru studij i rad svojih studenata te rad smatraju integrativnim dijelom studiranja.

Osim Nizozemske, tradicionalno, hrvatski studenti odlaze studirati u Njemačku i Austriju gdje su školarine do 350 € po semestru, ali i u Dansku i Švedsku gdje su školarine besplatne, međutim, mora se zadovoljiti puno teže kriterije za upis studija.

 

 

Online izdanje World Education Faira

 

Kako bi došli do svih onih koji bi htjeli studirati u inozemstvu, a i zbog trenutačne situacije, World Education Fair ove godine ima i svoje online izdanje 29. listopada. Kao i svake godine, ulaz je na WEF u potpunosti besplatan, samo se potrebno prijaviti, a prijavu, potpuni program, radno vrijeme i sudionike na online i offline izdanju World Education Faira možete pronaći na službenim stranicama Sajma https://www.worldeducation.hr/

 

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.