Najavljena Lokalna akademija za politički razvoj u Dubrovniku

22-10-2020
Najavljena Lokalna akademija za politički razvoj u Dubrovniku
Udruga Bonsai, u suradnji s Akademijom za politički razvoj i Udrugom gradova je na konferenciji za tisak održanoj danas u Centru za mlade Dubrovnik najavila Lokalnu akademiju za politički razvoj

Lokalna akademija za politički razvoj (LAPR) je edukativni program koji potiče razvoj, dijalog i umrežavanje dionika u lokalnim sredinama.  Program se održava u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik od 23. do 25. listopada 2020., a namijenjen je lokalnim akterima uprave, medija, civilnoga društva, znanstvene zajednice i poduzetništva iz Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Svi polaznici sudjelovat će u tri modula koji će biti sastavljeni od predavanja, radionica i panel diskusija s temama iz područja transparentnosti, decentralizacije i participacije građana u političkim procesima, zelene ekonomije i održivog razvoja, kulture dijaloga te stvaranja javnih politika u lokalnoj zajednici. Predavači i panelisti bit će priznati profesionalci i stručnjaci s nacionalne i lokalne razine.

 

Lokalni APR u Dubrovniku dio je projekta „LAPR – Lokalni programi APR-a“ te stiže u Dubrovnik na inicijativu Udruge Bonsai koja dugi niz godina promovira i razvija volonterstvo, aktivno građanstvo i kulturu dijaloga.

 

Ivan Matić, predsjednik Udruge Bonsai istaknuo je na konferenciji jedan od problema koji lako  možemo detektirati u  suvremenom društvu: „Ne postoje debate, nego ne komuniciranje i uvjeravanje drugih kako smo mi u pravu. Mislim da su upravo zato ovakvi programi kao što je Lokalna akademija političkog razvoja potrebni jer promoviraju kulturu dijaloga, što je srž programa akademije.“

 

Anja Marković dotakla se strateškog usmjerenja Bonsaija u pravcu aktivnog uključivanja mladih u društveni život naglašavajući: „Kad pričamo da želimo aktivne mlade dužni smo si postaviti pitanje, kao društvo, da li to kvalitetno omogućujemo. Stvaramo li dovoljno prilike? Kroz ovu edukaciju i umrežavanje, vježbanje diskusije, to nam je svakako cilj.“

Dr. sc. Stjepan Srhoj sa Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku kao jedan od panelista na konferenciji će govoriti o donošenju javnih politika temeljem dokaza. „Raspravljat ćemo o tome što su to javne politike, što su to dokazi, kako oni mogu unaprijedit javne politike da bi kao društvo mogli od toga najviše dobiti.“ – kazao je.

 

Izvršni direktor Akademije za politički razvoj napomenuo je kako je također cilj kroz akademiju aktivirati lokalne alumnije te potaknuti njihov angažman na području u kojem žive, kako bi oni pridonijeli razvoju lokalnih zajednica. „Nadamo se da će ova lokalna akadmeija okupljajući sudionike iz cijele županije pomoći da se neke teme više otvore te da se neke promjene pokrenu, barem na mikro razini.“ – poručio je Suljičić.

 

 

Za kraj ističemo kako se na lokalnu akademiju upisao 21 polaznik od kojih je 9 sa van grada Dubrovnika a lokacija održavanja je iz Centra za mlade Dubrovnik prebačena u prostore Poslijediplomskog središta Dubrovnik zbog poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera uz informiranje i suglasnost regionalnog stožera Civilne zaštite.

 

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.