PROGLAŠENI NAJBOLJI FILMOVI 9. DUFF-a , OVE GODINE U ONLINE IZDANJU

Autor: , 26-10-2020
Fotografirao: DUFF
PROGLAŠENI NAJBOLJI FILMOVI 9. DUFF-a , OVE GODINE U ONLINE IZDANJU
Najbolji film ovogodišnjeg devetog DUFF-a je „Kako sta Tepček in Kura rešila Luno“.

Grand Prix Festivala žiri je dodijelio animiranom filmu „Kako sta Tepček in Kura rešila Luno“ (Lutka i koka spašavaju mjesec) nastalog u produkciji Društva Slon iz Slovenije.

Glasovi publike, ove godine najbrojniji u odnosu na proteklih osam, s obzirom da se glasovalo putem internetske stranice DUFF-a, njih 1668 otišlo je filmu „Ljetna lektira“ u produkciji Ljetne škole filma Šipan.

Ocjenjivački žiri u sastavu Antoneta Alamat Kusijanović, dubrovačka redateljica, nagrađivani animator Alexandre Juruena i filmski kritičar Boško Picula odabrali su još osam filmova dobitnika nagrada u animiranoj, igranoj i dokumentarnoj kategoriji podijeljenima po dobnim skupinama, te jedinstvenu nagradu u otvorenoj i tematskoj kategoriji – ove godine posvećenoj solidarnosti. Deset najboljih odabrano je između 54 natjecateljska filma, ostvarenja mladih kreativaca iz šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Animirani film

Kategorija do 16 godina: Espinhópolis – O Mundo invertido / Espinhópolis – obrnuti svijet, CINANIMA, Portugal     

Kategorija od 16 do 20 godina: Above / Iznad, Marco Savini, BigRock, Italija         

Dokumentarni film

Kategorija do 16 godina: O borboriñar das insuas / Šapat otoka, Manuel Suárez Marquier High School, Španjolska

Kategorija od 16 do 20 godina: Searching for a Place / U potrazi za mjestom, Yam Tamim, Ironi High-School, Izrael

Igrani film

Kategorija do 15 godina: Gasi kameru / Turn Off the Camera, Ana Kolovrat, Osnovna škola Odra, Zagreb, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina: Acquamara / Acquamara, Edoardo Viterbori, Roma Film Academy, Italija

Otvorena kategorija
他她他tatata / On Ona On, YiYang Sun, Shanghai, Kina

Tematska kategorija – Solidarnost

Кожура / Kora, Daria Drobina, “LisArt”, Krasnodar, Ruska federacija

Dodijeljena su i tri posebna priznanja, animiranom filmu „Totalno običan dan“ Adriane Bojić i Rite Bjedova iz Froooma, dokumentarnom filmu „Iguals / Jednakosti“, skupni rad djece iz Quint Secondary School, València Španjolska, te u tematskoj kategoriji filmu „Hasan Hasanović: Kako dalje?“, autorice Eve Magdić Govedarica.

Ceremonija proglašenja pobjednika čiji su domaćini bili Boško Picula, predsjednik ocjenjivačkog suda  i dugogodišnja suradnica DUFF-a, Anđela Matić, održana je uživo u kinu Sloboda, naravno bez publike koja je sve mogla pratiti putem YouTube kanala.

Da ne bi sve bilo online, organizatori su tijekom šest dana festivala ipak odlučili održati uživo dvije radionice, naravno poštujući epidemiološke mjere, „Moja prva filmska kritika“ u Centru za mlade Dubrovnik pod vodstvom Boška Picule te „Izrada filmskog plakata“  voditelja Svena Klobučara i Ivane Dražić Selmani. Također su održane i dvije projekcije u Kinu Sloboda: film Milana Trenca „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ te hrvatska premijera filma „Trolovi: Svjetska turneja“.

Filmovi devetoga izdanja DUFF-a mogli su se pogledati svakog dana u programu Libertas televizije.

U nadi da će se za jubilarni 10. DUFF sljedeće godine ponovo na Stradunu čuti žamor stotinjak mladih filmaša i njihovih mentora iz brojnih zemalja svijeta organizatori, Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan zahvaljuju se svima na ovogodišnjoj podršci da se festival ipak realizira.

 

 

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.