Pravi dan za jedan scary intervju – pročitajte što smo sve doznali od Marije Milovac iz Haunted Dubrovnik

Autor: , 31-10-2020
Fotografirao: Haunted Dubrovnik
Pravi dan za jedan scary intervju – pročitajte što smo sve doznali od Marije Milovac iz Haunted Dubrovnik
Gošća ovog tjedna u emisiji Ura od Informadura bila je Marija Milovac, mlada turistička vodičica specijalizirana za scaaaaary ture!

 

Neke od njezinih posebnih strašnih tura su Duhovi i misteriji grada Dubrovnika, Zločin i kazna, Mračne priče staroga grada, a sve se to krije pod nazivom Haunted Dubrovnik. Povod za razgovor je bio i današnji Halloween, a koje nam je strašne priče ispričala doznajte u nastavku!

 

Kako si se odlučila baš baviti ovim strašnim pričama?

Vodičica sam sedam godina. Već prve godine mi se počela rađati ideja da stvorim tematsku turu o legendama Dubrovnika. Razmišljala sam o području unutar zidina, ali je sve „kliklo“ kad mi se vidik proširio van zidina na područje Pila. Nekako je onda sve sjelo na mjesto i rodila se sada najstarija tura Duhovi i misteriji grada Dubrovnika. Vidjela sam mogućnost da gostima mogu pokazati naša gradska groblja, pričati o kugi jer je na Dančama bila karantena u 15. stoljeću, i mnoge druge priče koje su vezane uz ovaj dio grada. Vezano uz sve to zanimljivost je i da jedan dio parka Gradac Dubrovčani još uvijek zovu Vješalima, jer je to bilo mjesto za izvršavanje smrtne kazne.

 

Ima puno priča, neke su poznate neke ne, kako si ih ti sve pronašla?


Još uvijek ih istražujem. Dosta me zanima dubrovački folklor, ne samo gradski nego priče i sa sela. Ima dosta zanimljivosti iz prošlosti koji su se događala u Konavlima, Primorju, otocima. Kroz 18 stoljeće ljudi su vjerovali u vampire, bio je tu i progon vještica krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Postoje brojna stara vjerovanja u nadnaravne pojave i bića. To me zaista interesira. Možemo i spomenuti neke od naših folklorista koji su također djelovali na našem području, a koji su zabilježili brojne priče i legende: Maja Bošković-Stulli, Vid Vuletić Vukasović, Tereza Buconić Gović i još mnogi drugi.

 

Spomenula si vampire. Da li je grof Drakula bio u Dubrovniku?


Za područje Balkana je tipično da su postojala vjerovanja u vampire, ali za grofa Drakulu nije zabilježeno da je bio, hahahahha.

 

Jesi li došla do nekih priča preko ljudi?


Naravno. Na turama je 90% ispričano iz onoga što je zabilježeno. No, ostatak sam čula od starijih. Prije nekoliko dana jedan gospar mi je pristupio i ispričao priču s Boninova, a koju ću i s vama podijeliti. Na turi Duhovi i misteriji grada Dubrovnika uvijek stanem ispred ljetnikovca Skočibuha jer su se tu skupljali masoni, tu je navodno bio i začetak masonske lože u Dubrovniku koja je djelovala pod okriljem velike lože iz Pariza. Postoje priče s tog mjesta o duhovima, točnije duhu jedne ruske princeze Jelizavete Tarakanove. Dubrovčani su vjerovali da je tu ostao baš njezin duh. U ljetnikovcu je početkom i sredinom 20. stoljeća bila stacionirana vojska. Priča kaže da je negdje oko II. Svjetskog rata jedan građanin htio prepasti prvog prolaznika. Sakrio se kraj Tri crkve u blizini ljetnikovca. Prvi koji je naišao je bio vojnik pred kojeg je taj građanin iskočio. Vojnik se toliko prepao da je izvukao pištolj i upucao „duha“. Brzo je otrčao natrag do svojih nadređenih da im ispriča kako je vidio „duha“ i kad su se vratili nikoga više nije bilo, strah je zavladao. U jednom trenutku su ipak čuli jecaje i našli su lažnog duha kako umire iza jedne od kapelica. Eto tako je nastala jedna od takvih priča.


Vole li mladi tvoje priče?


Naravno da vole, ako ne i najviše. Baš sam nedavno u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizirali ture za mlade. Zainteresirani su svih godišta, ali mlađi su definitivno većinski gosti.

 

Kako te mogu pronaći svi koji vole strašne priče?


Na web stranici www.haunted-dubrovnik.com, ali i na Facebook i Instagram stranici. Slobodno mi se javite, a posebnu turu za Halloween imamo večeras pa se pijavite 😊

 

 

 

Ako vam nije do čitanja, razgovor možete poslušati na https://wwwmixcloudd.comuniduradioo/ura-odinformaduraamarijaamilovacc-27102020/

 


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.