INTERVJU – U razgovoru s Markom Šarićem iz STK Libertas Marinkolor otkrili smo više o svijetu stolnog tenisa.

Autor: , 07-11-2020
Fotografirao: Informadur
INTERVJU – U razgovoru s Markom Šarićem iz STK Libertas Marinkolor otkrili smo više o svijetu stolnog tenisa.
Pročitajte zašto je stolni tenis dobar odabir za mlade, ali i kako je zaista umjetnost zdravog đira kako su to TBF-ovci nekada davno istaknuli.

U Uri od Informadura ovog tjedna gostovao je Marko Šarić, igrač i trener mlađih uzrasta u Stolnoteniskom klubu Libertas Marinkolor. Uz sve to Marko je i profesor u srednjoj školi. Voli reći kako sve stiže zahvaljujući dobroj organizaciji, ali i zbog velike ljubavi koju ima prema stolnom tenisu i profesorskom poslu. Što nam je sve o stolnom tenisu otkrio i zašto je dobar odabir ping pong kao sport za mlade pročitajte u nastavku.

 

STK Libertas Marinkolor, jedna od najuspješnijih dubrovačkih sportskih priča. I ti si dio toga. Prošle godine ste osvojili Gradsku ligu, nastupaš za B postavu u Dalmatinskoj ligi. Što se krije iza tolikog uspjeha?

Moram priznat da je kemija u klubu izvanredna i mislim da je to ključna stvar zbog koje se možemo pohvaliti ovako velikim uspjehom. Kako prve ekipe tako i nas u Gradskoj ligi, i druge ekipe koja igra Dalmatinsku ligu koja ima za cilj ući u prvu ligu. Spremamo se za taj pothvat.


Mlad si. Koliko si već u klubu? Cijelu karijeru si u Libertasu?

Otprilike od jedanaeste godine sam počeo trenirati stolni tenis. Zavolio sam ga i do dan danas traje ta ljubav.

 

Očekuje li se i ove godine osvajanje trofeja?
Naravno, ambicije su uvijek tu. Idemo na prvo mjesto. Trudimo se, borimo se. Nadamo se i osvajanju titule prvaka Hrvatske. Na dobrom smo putu i nadamo se da će tako ostati.

 

Atmosfera na utakmicama je uvijek luda, uzavrela. Što se osim izvrsnim nastupima igrača treba i pripisati vjernim i strastvenim navijačima. Kakav je osjećaj imati takve navijače?

Ma to se može nazvati nogometnom atmosferom. Naši navijači su poznati diljem Hrvatske pa čak i u Europi. Ljudi nisu mogli vjerovati koliko navijača dolazi na gostovanje i kako navijaju. To je nešto posebno što krasi naš klub. Vjerujem da će se to nastaviti i čim završi pandemija koronavirusa.

 

Treniraš mlade u klubu. Koliko mladi vole i žele trenirati stolni tenis?

Djeca uglavnom prije zagrizu za stolni tenis nego neki stariji uzrasti. To je zbog toga što je to iznimno zanimljiv, dinamičan i zabavan. Prekrasno mi je raditi s mladima. Bio sam zadužen za rad s mladima po školama, no zbog pandemije su školske dvorane zatvorene. Jedva čekam da završi pa da mogu nastaviti raditi s mladima.

 

Prate li kakve ozljede igrače u stolnom tenisu?
Nažalost da. To je brz i eksplozivan sport u kojem dolazi do ozljeda. Najčešće je riječ o ozljedi leđa, lakta, zgloba. Pošto nije kontaktni sport ipak je broj ozljeda manji. Prednost ovog sporta je i što se može igrati u poznim godinama.Koliko stolni tenis može pozitivno utjecati na mlade?

Općenito sport razvija disciplinu i odnos prema sportu, protivnicima i samom životu. Stolni tenis krasi koncentracija koja je iznimno potrebna u ovom sportu. Upravo razvijanje te koncentracije može pomoći mladima i u drugim područjima, tipa kod učenja za ispite. Ma za sve za što se potrebno jače koncentrirati.

 

Ako mladi požele naučiti igrati stolni tenis ili ga trenirati što mogu napraviti?

Pozivam sve zainteresirane mlade da dođu u Sportsku dvoranu u Gospinom polju gdje su treninzi svakim radnim danom od 17:30 sati. Mogu doći igrati i rekreativno, trenirati, svakako upoznati se s ovim prekrasnim sportom.


Spomenuli smo kako uz stolni tenis predaješ u srednjoj školi. Kako uspiješ privući pozornost mladih?

Isto kao stolni tenis, morate i taj posao voljeti. Morate ući u njihovu glavu, prepoznati njihove želje kako bi mogli ostvariti dobar odnos s njima, naravno uz zadržavanje autoriteta. Mislim da mladi, osobito srednjoškolci, prepoznaju kada sebe daješ i da to na kraju cijene. Kako u školi tako i u sportu.

 

 

Ako ne volite čitati, razgovor s Markom možete poslušati na: https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-marko-%C5%A1ari%C4%87-3112020/


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.