Stipendije za mlade znanstvenice

Autor: , 12-11-2020
Fotografirao: geralt
Stipendije za mlade znanstvenice
L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija petnaestu su godinu zaredom raspisali natječaj za Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti.

Ponovno će nagraditi četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 € (u kunskoj protuvrijednosti).

Ovaj program stipendiranja puno je više od financijske potpore – on ujedno predstavlja i svojevrsno priznanje hrvatskoj znanosti i znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihova rada te veličini njihovih znanstvenih doprinosa. Njegovu značaju na globalnoj razini i potencijalu za prepoznavanje mladih nada u znanosti svjedoči i činjenica da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa L’Oreal – UNESCO For Women in Science dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju. Amerikanka Jennifer Doudna (Sveučilište California Berkeley) i Francuskinja Emmanuelle Charpentier (Institut Max Planck) nagrađene su za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma te time postale tek šesta i sedma žena u povijesti koje su dobile Nobelovu nagradu za kemiju.

S obzirom na iznimno izazovnu 2020. godinu, do velikog je izražaja došla važnost neprestanog ulaganja u razvoj znanosti na svim razinama društva. Kontinuirano ulaganje u znanstvena istraživanja te rezultati koji proizlaze iz znanstvenih radova svakako mogu pridonijeti bržem napretku društva, kao i bržem odgovoru na krizne situacije poput pandemije koronavirusa, a znanstvenice daju ključni doprinos u rješavanju današnjih izazova. Nacionalni program Za žene u znanosti, stoga, potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim znanstvenim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje.

Prema pravilniku natječaja, neki su od uvjeta za pristup da kandidatkinje moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske i biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije. O dobitnicama stipendija odlučuje Izborno povjerenstvo.

Prijave su otvorene do 4. prosinca 2020. godine. Svi detalji natječaja dostupni su na https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/nacionalni-program-stipendiranja-za-zene-u-znanosti-2021-20241/20241


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.