Do posla lakše s dobrim životopisom – o važnosti pisanja dobrog životopisa razgovarali smo s Ivanom Grkeš iz Centra za karijere mladih Dubrovnik

Autor: , 14-11-2020
Fotografirao: Ivana Grkeš
Do posla lakše s dobrim životopisom – o važnosti pisanja dobrog životopisa razgovarali smo s Ivanom Grkeš iz Centra za karijere mladih Dubrovnik
I ove subote pripremili smo za vas jedan kratak, ali informativan razgovor.

 

S Ivanom Grkeš iz udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik razgovarali smo o važnosti pisanja dobrog životopisa. Povod je svakako i radionica pisanja životopisa koja će se u organizaciji spomenute udruge održati u ponedjeljak, 16. studenog s početkom u 16 sati u Centru za mlade Dubrovnik. Ako smatrate da bi vam radionica pisanja životopisa dobro došla stignete se još uvijek prijaviti. Kako? Doznajte u nastavku intervjua.

 

Zašto baš radionica pisanja životopisa?

Primijetili smo u posljednje vrijeme kako zbog situacije s koronavirusom porasla je potražnja za poslom te da se nalazimo u situaciji kada se potrebno ponovno predstaviti poslodavcima. Svjedoci smo ranijih godina kako je bilo posla za sve, sada je ipak bitnije pokazati se u što boljem svjetlu kako bi došli do posla. Životopis je sastavni dio prijave za posao i to je ono što poslodavci prvo vide. Zbog toga životopis mora biti besprijekoran, ali i dovoljno životan kako bi poslodavac vidio da se radi o osobi, a ne o robotu koji je negdje radio i nešto završio.

 

Zašto će polaznici raditi u Europass formatu pisanja životopisa?

Europass je napravio jedan veliki zaokret ove godine. Napravili su online platformu unutar koje se izrađuje životopis u Europass formatu, unutar te platforme mogu se i tražiti poslove. Vaš životopis je u široj bazi podataka koji su dostupni poslodavcima. Postoji nekoliko formata kako napisati životopis, ali Europass daje dobar format jer nudi dobar raspored tijekom predstavljanja. Prema mome mišljenju riječ je o dobrom alatu pomoću kojeg se možemo dobro opisati. Europass svakako dopušta da neke stvari napišemo i detaljnije koje mogu biti izrazito zanimljive poslodavcu.

 

Polaznici će doznati i neke trikove kako napraviti životopis zanimljivijima. Možemo li doznati koje?

To su nekakve standardne stvari o kojima ljudi ne vode previše računa, osobito kada su u žurbi. Recimo tipfeler, bilo kakva gramatička ili pravopisna greška nam se ne smije dogoditi u životopisu. Osobito ako se prijavljujete za neki posao u medijima. Koliko god je dobro da je životopis bogat, ne bi trebao prelaziti više od tri stranice. Dobro je i prilagoditi prethodno radno, volontersko iskustvo ili stručnu praksu poslu za koji se prijavljujete. Također, prema primjerima dobre prakse, potrebno je izražavati se u prvom licu, kao da zaista predstavljate sebe, a ne pisati samo isprazne natuknice.

 

Nedavno je objavljen podatak kako poslodavci životopis pogledaju u prosjeku šest sekundi. Da li je to stvarno tako?

Poslodavci već prvim pogledom na životopis mogu dobiti sve podatke koji su im potrebni. Ako jedan poslodavac dobije 30 životopisa on će zaista svaki životopis pogledati par sekundi da utvrdi jeste li kandidat kojeg traži. Ponajviše pogledom na osnovne podatke i razinu obrazovanja. Nakon toga, ako prođete taj dio, slijedi detaljniji pregled životopisa pa najvjerojatnije i zapošljavanje.

 

Kako se mladi mogu prijaviti za ovu radionicu?

Ako žele sudjelovati na radionici mogu se prijaviti tako da nam pošalju podatke putem Facebook stranice ili Instagram profila Centra za mlade Dubrovnik, ali i mailom na info@ckmdubrovnik.hr. S obzirom na to kako se situacija s koronom mijenja iz dana u dan potrebno se unaprijed prijaviti kako bi se znao točan broj polaznika.

 

Ako želite i poslušati razgovor o radionici životopisa možete to napraviti klikom na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-ivana-grke%C5%A1-10112020/

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.