Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik predstavila projekt Ujedinjene Generacije

Autor: , 20-11-2020
Fotografirao: Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik
Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik predstavila projekt Ujedinjene Generacije
Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za svoj, do sada, najveći projekt pod nazivom “Ujedinjene Generacije”.

U sljedeća će se 24 mjeseca u suradnji sa 6 partnera održati preko 280 aktivnosti koje će okupiti najmanje 250 umirovljenika za što su u sklopu projekta „Ujedinjene Generacije“  osigurana gotovo 2 milijuna kuna od kojih je 85% financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

 

Riječ je o projektu kojem je cilj premostiti međugeneracijski jaz prisutan između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, odnosno omogućiti kvalitetniji suživot i suradnju ovih skupina u gradu Dubrovniku.

 

„Potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima najbolja nam je čestitka za 5. rođendan udruge. Ovo je snažan vjetar u leđa za Centar za karijere mladih  Dubrovnik, no ono što je značajno jest to da je projekt „Ujedinjene Generacije“ vjetar u leđa cijeloj zajednici u kojoj djelujemo. Od okupljanja organizacija civilnog društva, preko suradnje sa stručnjacima do smjernica za strategiju ključnim institucijama stvaraju se cjelovita rješenja koja su i više nego potrebna društvu u kojoj djelujemo“- istaknuo je Marko Žmirak, predsjednik udruge Centar za karijere mladih.

 

Raznolikost sadržaja – od sporta do mjuzikla

U projektu sudjeluje 6 partnera koji će kroz sljedeće dvije godine provoditi brojne aktivnosti za umirovljenike, a oni su: Audiovizualni centar Dubrovnik, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, ESN Dubrovnik, Udruga Sport i Zabava, Crveni Križ te plesni studio Stage. Partneri će tako prilagoditi program svojeg dosadašnjeg djelovanja, ali i dobiti priliku za proširenjem svojih djelatnosti, a po završetku provedbe nastaviti s dobrom praksom koju su stekli sudjelovanjem u programima i aktivnostima projekta.

 

Neke od planiranih aktivnosti su plesne radionice, tečaj francuskog jezika, radionice informatičko-tehnološke pismenosti, filmske večeri, aktivne šetnje kao i vodeni aerobik. Bit će prilike i za zabavne sadržaje kao što je boćarski turnir, a šira javnost će uživati u radijskom programu koji će izvoditi sami korisnici. Vrijedi istaknuti kako će, zahvaljujući programu „žive knjižnice“, u projektnim aktivnostima sigurno uživati i mlađi dionici društvene zajednice. Uz sve to, aktivnosti su besplatne, a provodit će se u skladu s mjerama.

 

Edukacija i stručnost

Kako bi se programi uspješno proveli te kako bi se ostvario dugoročan cilj, potrebna je edukacija partnera za rad s krajnjim korisnicima za što će se pobrinuti Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih. Do krajnjih korisnika doći će se prvenstveno kroz suradnju s Klubom 65+ Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik s kojim će se odrađivati najmanje jedna aktivnost mjesečno po završetku projekta.

 

 

Održivost kao ključ uspjeha

 

Uz sve navedeno, Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik veliku važnost stavlja i na održivost koja će se ostvariti kroz nekoliko elemenata. Prvi je izrada detaljnih programa koji će služiti kao prijedlog za provedbu aktivnosti s ovom ciljnom skupinom. Drugi važan čimbenik održivosti jest provedba stručnog istraživanja o potrebama umirovljenika kao i marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Istraživanje će poslužiti za smjernice i prijedlog izrade strategije za umirovljenike. Tako će rezultati projekta i smjernice biti predstavljeni gradskoj upravi i upravnim odjelima nadležnima za ovu skupinu.

 

Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85% (1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).

 

 

###

UJEDINJENE GENERACIJE projekt je kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Krajnji korisnici projekta su umirovljenici, a ciljane skupine lokalne udruge, šira javnost i Grad Dubrovnik.


NOVOSTI

Prijavite se na besplatni online turnir "League of Legends"

Nakon niza Call of Duty: Warzone turnira, Informatički klub Futura i Kenova gaming vam donose novi besplatni online turnir.


Održano predavanje "Zaštita i prezentacija muzejske građe"

Viši kustosi Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, Ivica Kipre i Branka Hajdić u žitnici „Rupe“ održali su predavanje „Zaštita i prezentacija muzejske građe iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ studentima treće godine preddiploms


Europski portal za mlade pruža mogućnost volontiranja u Francuskoj

U tijeku su prijave za volontiranje na različitim misijama u francuskom gradu Le Mansu.


Obilježava se jubilarna Noć knjige

Deseta Noć knjige koja će održati u petak 23. travnja 2021., u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježit će se i u Dubrovačkim knjižnicama.


Novo trenersko lice vaterpolskog kluba Jug

Mlada i ambiciozna kondicijska trenerica VK Jug - Nera Budalica, oduvijek je njegovala ljubav prema sportskim aktivnostima.