INTERVJU – U razgovoru s Tomom Sjekavicom otkrili smo kakav se to svijet robota krije u ovogodišnjem Robo.DU Day(s)

Autor: , 21-11-2020
Fotografirao: Informadur
INTERVJU – U razgovoru s Tomom Sjekavicom otkrili smo kakav se to svijet robota krije u ovogodišnjem Robo.DU Day(s)
Ovogodišnja manifestacija Robo.DU Day(s) održava se u nešto izmijenjenom obliku pa se tako umjesto jednog dana kroz pet dana mladima približava svijet tehnologij, više smo doznali od nacionalnog koordinatora Europskog tjedna robotike.

U Centru za mlade Dubrovnik ovog tjedna održavaju se Robo.DU Day(s), u sklopu Europskog tjedna robotike, što je bila prilika za razgovor s nacionalnim koordinatorom Europskog tjedna robotike, ali i tajnikom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Tomom Sjekavicom. Pet dana se održavaju radionice kako bi se obilježila peta godina održavanja ove manifestacija. Na rasporedu je dvadeset radionica namijenjenih različitim dobnim skupinama, od vrtićkog uzrasta pa sve do studenata.

 

Koju se to sve radionice ove godine održavaju?

U srijedu smo započeli s crtanjem 3D olovkama. Istog dana je bila i radionica s mBot robotima. U četvrtak Lego obnovljivi izvori energije te radionice robotike i programiranja bez ekrana. U petak smo malo letjeli s dronovima, nakon koje je bila gostujuća radionica Hrvatskog robotičkog saveza Computer Vision. Savez u subotu održava još jednu zanimljivu radionicu Internet of things, uz koje se usporedno održavaju radionice lemljenja. Istog dana popodne će biti radionice izrade holograma. Subotu i nedjelju između ostalog će se održati i tradicionalna Bioelektronička akademija.

 

Očekuje li se ove godine veća posjećenost s obzirom na trajanje Robo.Du Day(s)-a?

Prošli godina bi nam bio koncept da imamo prvo sat dva predavanja gostujućih predavača, većinom iz Hrvatske koji imaju različite projekte u robotici, a iza toga bi bile paralelno radionice. Prošle godine bilo je 150 polaznika. Svakako ove godine očekujemo više polaznika.

 

Spomenuo si radionicu mBot robota. Kakvi su to roboti?

To su roboti od mBlock-a roboti koji se koriste uglavnom za učenje elementarne robotike. Oni su praktični jer se mogu programirati u programskom jeziku Python, ali i u programskom jeziku Scratch. Scratch je višeblokovski jezik u kojem mogu raditi i mlađi, nije potrebno osnovno znanje programskih jezika nego se lako slažu naredbe koje robot izvodi. Kao na primjer da izbjegava prepreke, senzorima prati liniju, i slično…

 

Znači to je nekakav autić?

Pa, tako je. Ima dva kotača straga i jedan naprijed, pa se može namjestiti da se autonomno kreće samostalno po prostoriji.

 

Jedna od radionica je i Computer Vision. Zvuči apstraktno. Što je to?

Službeno prevedeno je Računalni vid. Hrvatski robotički savez te radionice provodi već neko vrijeme, a evo i prvi put u Dubrovniku. Na radionicama se radi s Raspberry Pi računalima, koja imaju solidne karakteristike i koja nisu puno veća od kreditne kartice. Na njih se spoji kamera i pomoću posebnih programa za rad s računalnim vidom i programskog jezika Python će se programirati da kamera prepoznaje ljude i neke druge predmete ili pokrete.

 

Lego nas uvijek vrati u djetinjstvo, a kod vas će se održati Lego radionice obnovljivih izvora energije. Po čemu je ova radionica posebna?

Imali smo Lego igraonice za mlađe, ove su namijenjene starijima. Riječ je Lego setovima koji osim standardnih kockica imaju motore, solarne ploče te vjetroturbine. Pa će tako polaznici izrađivati vjetroelektrane, vozila na solarni pogon i slično.

 

Koji je cilj radionica i Robo.DU Day-a?

Cilj je svakako popularizacija STEM-a i cijele tehničke kulture, s naglaskom na robotiku. S našim događanjima se uključujemo i u Europski tjedan robotike. Cilj nam je da mladi ljudi steknu nova znanja i da ih usmjerimo prema tehničkim srednjim školama, fakultetima pa tako i zanimanjima.
Kako izgledaju ove radionice, a i sve ostale možete tijekom ovih dana pratiti na Facebook stranici Centra za mlade Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.Razgovor s Tomom možete poslušati i na https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-tomo-sjekavica-17112020/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NOVOSTI

Intervju: Margherite Pevere, međunarodna umjetnica

Samostalnom BioArt izložbom "WOMBS" međunarodne umjetnice održao se Dubrovnik Postmodern izložbeni program u organizaciji UR Instituta u Centru za mlade


Proslavite Međunarodni dan mladih u Centru za mlade

U Centru za mlade pripremljen je zanimljiv program povodom dana mladih


O globalnim ekonomskim izazovima na konferenciji DIEM Sveučilišta u Dubrovniku

5. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2021) održat će se 2. i 3. srpnja 2021. u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Mihaela Domaćin: Iskustvo studiranja u inozemstvu

Talentirana Dubrovkinja Mihaela Domaćin uspjela je spojiti dvije velike ljubavi: ljubav prema plesu i jezicima, te je uz studiranje jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nastavila njegovati svoj plesni izričaj u klubu Bolero.


14. Međunarodni festival opernih arija „TINO PATTIERA“

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“, njegovo četrnaesto izdanje, održat će se ove godine u Dubrovniku od 29. lipnja do 6. srpnja.